Newsroom

Newsroom

Η ταινία της ημέρας: Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

paraskevas

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλας Τζουμέρκας

Τηλεπερσόνες: είδος προς εξαφάνιση;

Ο Αντώνης Παρασκευάς, ο διάσημος παρουσιαστής του πιο πετυχημένου πρωινάδικου της ελληνικής τηλεόρασης εξαφανίζεται, για να σημάνει συναγερμός στα κανάλια και το κουτσομπολίστικο ρεπορτάζ. Στην πραγματικότητα ο τηλεοπτικός σταρ έχει σχεδιάσει την περίεργη «εξαφάνιση» του για να βρίσκεται διαρκώς η υπόθεση ψηλά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να πετύχει υψηλά νούμερα τηλεθέασης η επιστροφή του.

Οι άνθρωποι και τα νούμερα

Πρώτη μεγάλη ταινία της Ελίνας Ψύκου και ίσως η πρώτη του new greek weird cinema – η ατάκα του «Guardian» τελικώς έγραψε ιστορία- που δεν καταπιάνεται με την ελληνική οικογένεια και τα αμαρτήματα της. Η σκηνοθέτιδα ανιχνεύει με τέλεια αίσθηση του ρυθμού και δυνατά μονοπλάνα το μηχανισμό του life style και της δύναμης της tv. Αμφότερα στοχεύουν στα υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Όπως εύστοχα έχει γραφτεί σε κάποιο τοίχο των Εξαρχείων «Η tv κάνει τους ανθρώπους νούμερα και τα νούμερα ανθρώπους».

Η Ψύκου δείχνει να συμμερίζεται απόλυτα αυτή τη ρήση. Με τον μακρύ τίτλο της ταινίας της δηλώνει τόσο τη φλυαρία ανθρώπων στα τηλεοπτικά πρωινάδικα που δεν λένε στην ουσία τίποτα και με την αλληγορική γραφή της αποκαλύπτει τη γύμνια του βασιλιά τους Αντώνη Παρασκευά. Μια άκρως ενδιαφέρουσα οπτική του εύθραυστου ψυχικού κόσμου όσων κυνηγούν τη διασημότητα με κάθε μέσο και φυσικά δεν καταφέρνου ποτέ να επιστρέψουν. Δεν επιστρέφουν όχι μόνο σε μια πρότερη φυσιολογική, ανθρώπινη κατάσταση αλλά δεν «επιστρέφουν» ποτέ. Το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν είναι αβάσταχτο και στο συνταρακτικό τελευταίο ημίωρο η Ψύκου αποκαλύπτει όλο το υπαρξιακό χάσιμο τους με τον πλέον επωδυνο τρόπο. Βραβείο ερμηνείας για τον Στέργιογλου αλλά και βραβείο της ΠΕΚΚ για την Ψύκου στο τελευταίο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Δείτε το trailer