Newsroom

Newsroom

Η ταινία της ημέρας: Grand Central

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη GRAND CENTRAL Γαλλική κοινωνική σε σκηνοθεσία Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι με τους Ταχάρ Ραχίμ,…

grandcentral1

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

GRAND CENTRAL

Γαλλική κοινωνική σε σκηνοθεσία Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι με τους Ταχάρ Ραχίμ, Λεά Σεϊντού, Ολιβιέ Γκουρμέ

Τι τρέχει εδώ; Ο περιπλανώμενος και δίχως στον ήλιο μοίρα 28χρονος Γκαρί, βρίσκει δουλειά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο κάπου στη Νότια Γαλλία. Το ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον και ο τολμηρός χαρακτήρας του Γκαρί, τον οδηγούν γρήγορα στον κύκλο μιας ομάδας συναδέλφων του. Εκεί θα μάθει τον τρόπο για να ελαχιστοποιεί τους καθημερινούς κινδύνους και την έκθεση του στη ραδιενέργεια, ενώ παράλληλα δημιουργεί κι ένα ειδύλλιο με τη εκρηκτική συνάδελφό του Καρόλ.

Γιατί να το δούμε; Δύσκολα μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος στον προβληματισμό της δημιουργού του φιλμ Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, από τη στιγμή που εισέρχεται στο κάδρο της η Λεά Σεϊντού.

Η συμπρωταγωνίστρια της Εξαρχόπουλος στο βραβευμένο «Η ζωή με την Αντέλ» κάθε φορά που εμφανίζεται στο φιλμ προκαλεί πυρηνικές εκρήξεις με το ακαταμάχητο σεξ απίλ της! Κι όμως η ταινία που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κανών στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» έχει άλλο στόχο. Κυρίως αφορά στην αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς που ακροβατεί ανάμεσα στο κοινωνικό χρέος και την ατομική (ερωτική) επιθυμία.

Λυρισμός, κάποιες δυνατές δόσεις αυτοσαρκασμού – οι εργάτες μιλούν για τη «δόση» τους αναφερόμενοι στα ποσοστά ραδιενέργειας που μετρούν κάθε μέρα πάνω τους – αλλά και απόλυτα προβλέψιμη πλοκή στο ερωτικό της κομμάτι (η Καρόλ τα φτιάχνει με τον Γκαρί παρότι είναι αρραβωνιασμένη με τον Τονί), η ταινία βλέπεται άνετα και με σχετικό ενδιαφέρον. Δυνατή και νατουραλιστική η ερμηνεία του πρωταγωνιστή Ταχάρ Ραχίμ που είχε δώσει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία πριν από λίγα χρόνια στον «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…