Newsroom

Newsroom

Η ταινία της ημέρας: Αίσθηση αμαρτίας

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

a touch of sin xiao hui luo lanshan 02 copyright xstream pictures beijing

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

A TOUCH OF SIN/ TIAN ZHU DING

Κοινωνική του Ζία Ζανγκέ με τους Ζάο Τάο, Ζιανγκ Του, Γουάνγκ Μπαογκιάνγκ, Λούο Λανσάν

Τι τρέχει εδώ; Τέσσερις ιστορίες που μας αποκαλύπτουν τη σύγχρονη κινεζική πραγματικότητα. Στην πρώτη, ένας απλός μεταλλωρύχος θεωρείται γραφικός από τους φίλους και συναδέλφους του, επειδή μιλάει συνεχώς για τη διαφθορά που κυριαρχεί στη μικρή κωμόπολη τους.

Όταν όμως αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός για κάποιους, θα πληρώσει το τίμημα με ένα άγριο ξυλοδαρμό. Στη δεύτερη, ένας εσωτερικός μετανάστης που επιστρέφει στη γενέτειρα του για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά, έχει βρει τρόπο για να βγάλει χρήματα.

Στην τρίτη ιστορία, μια γυναίκα που εργάζεται σε σάουνα, ξεσπάει ανεξέλεγκτα όταν την παρενοχλούν σεξουαλικά δύο πελάτες. Στην τέταρτη και πιο συγκλονιστική ιστορία ένα αγόρι αλλάζει τη μια δουλειά μετά την άλλη αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται.

Γιατί να το δούμε; Είναι ένα στιβαρό πολιτικό δράμα που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Κανών. Ο 44χρονος κινέζος σκηνοθέτης Ζία Ζανγκέ, θεωρείται διάδοχος των Ζαν Γιμού και Τσεν Κάιγκε. Αν και η γραφή του προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις λόγω της υπερβολικής βίας και του ωμού ρεαλισμού του (σχεδόν όμως όλα του τα έργα βραβεύονται στα κορυφαία φεστιβάλ του πλανήτη με αποκορύφωμα το «Ακίνητες ζωές» που απέσπασε στη Βενετία το 2006 το Χρυσό Λέοντα) ουδείς αμφισβητεί τη ματιά ενός αληθινού auteur που σε καθηλώνει με την επιβλητική δύναμη της εικόνας του και το αιχμηρό πολιτικό λόγο του.

Μέσα από τις 4 σπονδυλωτές ιστορίες που δεν σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, παρακολουθούμε την εξαθλίωση και την αμηχανία μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς και την ολοκληρωτική επέλεση του μοντέρνου καπιταλισμού που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του. Φτώχια, άκρατος πεσιμισμός, εκπόρνευση των πάντων και στη μέση η δοκιμασία της ηθικής ακεραιότητας του φτωχού πολίτη που αναγκάζεται να γίνει ένα με την «αμαρτία» των θυτών του μπας και βρει το δίκιο του.