Η ταινία της εβδομάδας: «Spider-Man: Μέσα στο αραχνο-σύμπαν»

Η συνέχεια του βραβευμένου με όσκαρ καλύτερου animation «Spider-Man: Μέσα στο αραχνο-σύμπαν» είναι εξίσου θεαματική και ψαγμένη.

spider man 1581 107768056

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Across the Spider-Verse) (***1/2)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2023 (140)

Σκηνοθεσία: Χοακίμ Ντος Σάντονς, Κεμπ Πάουερς, Τζάστιν Κ. Τόμπσον Με τις φωνές των: Σαμέικ Μουρ, Χέιλι Στάινφελντ, Τζέικ Τζόνσον, Ισα Ρέι, Ντάνιελ Καλούγια, Τζέισον Σγουόρτσμαν

Ο Μάιλς Moράλες μαζί με τη φίλη του Γκουέν Στέισι μεταφέρεται στο Αραχνο- Σύμπαν όπου και συναντά μια ομάδα Spider-Men, οι οποίοι έχουν την αποστολή να προφυλάσσουν τον κόσμο τους από κάθε λογής ανωμαλία. Όταν ο Μάιλς διαπράττει ένα ολέθριο λάθος η μία (αρνητική συνήθως) έκπληξη διαδέχεται την άλλη.

Στο «Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν»  η ευφάνταστη αφήγηση παρουσιάζεται με ακόμα πιο πρωτοποριακή εικαστική προσέγγιση- η πρώτη animation περιπέτεια του Spider-Man (βραβευμένη με όσκαρ animation του 2018)  δεν ήταν μόνο μία από τις καλύτερες ταινίες του υπερηρωικού genre αλλά και μία εμβληματική ταινία της Marvel που άνοιγε νέους ορίζοντες στο χώρο του ψηφιακού animation- χτίζοντας πάνω στην αισθητική των κόμικς της πρώτη ταινίας. Τότε ο Μάιλς απέκτησε τις υπερφυσικές δυνάμεις του Spider-Man  ύστερα από ένα τσίμπημα ραδιενεργής αράχνης. Στο σίκουελ το αγόρι μεγαλώνει και αναζητά τη νέα του ταυτότητα. Οι σχέσεις με την Γκουέν, τους γονείς του αλλά και τους υπόλοιπους Spider-Men μοιάζουν καθοριστικοί για το μέλλον του. Η ταινία είναι μια φαντασμαγορική σε επίπεδο γραφιστικών και εφέ αλληγορία για το βάρος της ευθύνης και τα ηθικά διλήμματα του σύγχρονου υπερήρωα. Η μοίρα του Μάιλς μοιάζει να είναι η μοναξιά και ο συμβιβασμός με την απώλεια, όμως εκείνος αντιδρά. Το σενάριο δεν πρωτοτυπεί ακριβώς (η ύπαρξη του πολυσύμπαντος και οι πύλες που το ξεδιπλώνουν είναι ήδη μοτίβο σε αρκετά φιλμ και τηλεοπτικές σειρές) αλλά καταφέρνει να υπηρετήσει πιστά ένα θέαμα χορταστικό σε δράση – κάποιες σκηνές με την ιλιγγιώδη κάμερα θα σας κόψουν την ανάσα-  και πυκνό ιδεών που θέτουν καίρια ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα του σούπερ ήρωα και της θέσης του στη νέα πραγματικότητα. Μακριά από την αστραφτερή λάμψη άλλων υπερηρώων ο Μάιλς είναι ένας χαρακτήρας που συγκινεί και γοητεύει με την γεμάτη αδυναμίες και ανασφάλειες ανθρώπινη πλευρά του.

Το έγκλημα μου (Mon crime) (***)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2023 (102)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν Πρωταγωνιστούν: Νάντια Τερέσκιεβιτζ, Ρεμπέκα Μάρντερ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Φαμπρίς Λουκινί, Ντάνι Μπουν

Η Μαντλέν είναι μια νεαρή και όμορφη ηθοποιός στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30 που κατηγορείται για το φόνο ενός διάσημου παραγωγού του κινηματογράφου. Θα γλιτώσει τη φυλακή χάρη στις ενέργειες της δαιμόνιας συγκατοίκου της και ασκούμενης δικηγορίνας.

Φινετσάτη, διασκεδαστική και ολόφρεσκη η επιστροφή του Φρανσουά Οζόν στο είδος της αστυνομικής κωμωδίας είκοσι σχεδόν χρόνια μετά από τις «8 γυναίκες» είναι ένα έξυπνο φιλμ με αφοπλιστικές ερμηνείες από παλιούς (χάρμα οφθαλμών οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Φαμπρίς Λουκινί, Ντάνι Μπουν) και νέους ηθοποιούς. Το καυστικό αντιπατριαρχικό σενάριο αποτελεί διασκευή ενός παλιού θεατρικού έργου των των Ζορζ Μπερ και Λουί Βερνέιγ.

Ο μπαμπούλας (The Boogeyman) (**)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2023 (99)

Σκηνοθεσία: Ρομπ Σάβατζ

Πρωταγωνιστούν: Σόφι Θάτσερ, Κρις Μεσίνα, Βίβιεν Λάιρα Μπλερ

Ένας πατέρας και οι δύο ανήλικες κόρες του προσπαθούν να διαχειριστούν το τραύμα του πένθους και της θλίψης για τον άδικο χαμό της μητέρας της οικογένειας ώσπου μια μέρα ένα παράξενο συμβάν τους φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα.

Ένα διήγημα του Στίβεν Κινγκ  που περιγράφει τους φόβους για το σκοτάδι που μας περιβάλλει και τις ψυχολογικές προεκτάσεις – ο πατέρας της οικογένειας είναι ψυχολόγος- μιας απρόσμενης απώλειας, γίνεται από τον στυλίστα Ρομπ Σάβατζ («Host») όχημα για μια αποτελεσματική ταινία τρόμου. Ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, μακάβριες σκηνές και δυνατά ειδικά εφέ εντείνουν την αγωνία σε ένα θρίλερ που πασχίζει να ξεφύγει από την πεπατημένη κι ενίοτε τα καταφέρνει.

Ευτυχισμένοι Μαζί (What’s Love Got to Do With It) (**)

Κομεντί αγγλικής παραγωγής 2022 (108)

Σκηνοθεσία: Σεκάρ Καπούρ Πρωταγωνιστούν: Λίλι Τζέιμς, Εμα Τόμπσον, Σαζάντ Λατίφ, Σαμπάνα Αζμι

Η Ζόι που χρησιμοποιεί διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών οι οποίες έχουν μονίμως τραγικά αποτελέσματα, μαθαίνει ότι ο παιδικός φίλος της Καζ ετοιμάζεται να παντρευτεί από συνοικέσιο ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των γονιών του!

Η ρομαντική κομεντί του Σεκάρ Καπούρ («Ελίζαμπεθ») έχει στρωτή αφήγηση και ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή των χολιγουντιανών κομεντί τύπου «Ο γάμος του καλύτερου μου φίλου», «Γάμος αλά ελληνικά» κλπ. Απολαυστικοί χαρακτήρες σαν αυτός της Έμα Τόμσον που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το αλάνθαστο κωμικό ένστικτο της δένουν άψογα με το στυλ της χειραφετημένης αλλά και απέραντα μπερδεμένης γυναίκας που υποδύεται με τρομερή άνεση η Λίλι Τζέιμς («Cinderella», «Mama mia: Here we go again»).

Αγάπη και μίσος (Frere et Soeur)(**)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2022 (108)

Σκηνοθεσία: Αρνό Ντεπλεσάν Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Μελβίλ Πουπό, Γκολσιφτέ Φαραχανί

Η διάσημη ηθοποιός του θεάτρου Αλίς έχει να μιλήσει για περισσότερο από 20 χρόνια με τον αδελφό της Λουί που είναι συγγραφέας. Ύστερα από ένα τροχαίο όπου θα τραυματιστούν σοβαρά οι γονείς τους, τα δύο αδέλφια έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να λύσουν τις διαφορές του παρελθόντος.

Φλύαρος και άνισος ως συνήθως ο Αρνό Ντεπλεσάν («Τα χρυσά μας χρόνια») περιγράφει και πάλι μια ιστορία ανθρώπινης δυστυχίας. Ο λόγος του μίσους ανάμεσα στα δύο αδέλφια δεν γίνεται ποτέ ξεκάθαρος. Η συνθήκη αυτή οδηγεί την ιστορία σε αινιγματικά και κατασκότεινα μονοπάτια συντηρώντας ένα υποτυπώδες σασπένς μέχρι τέλους. Κάποιες τραβηγμένες σκηνές δεν πείθουν, ενώ οι Κοτιγιάρ – Πουπό πασχίζουν να δώσουν ρεαλιστική διάσταση στους χαρακτήρες τους.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…