Newsroom

Newsroom

Η συνεννόηση των λαών μας, η επιτομή της ευημερίας

Οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, τη στιγμή του πεπρωμένου, που δεν είναι άλλο, παρά η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία!

5b117bd71dc524d9198b459f

Του Γιώργου Ουρσουζίδη

Οι λαοί ορίζουν τη μοίρα – όχι η μοίρα τους λαούς – η άρση του επί δεκαετίες «αδιεξόδου», αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή προς όφελος των δύο λαών – και όχι μόνο. Τα δυτικά Βαλκάνια κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την σταθερότητα και τη συνεργασία.

Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να δώσουν τα χέρια και να άρουν κάθε εμπόδιο που τις διχάζει, που τις αιχμαλωτίζει σε αδιέξοδες πολιτικές. Οι πολιτικοί οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δύο λαών.

Η κατάληξη της μακροχρόνιας προσπάθειας για λύση του ζητήματος, πρέπει να είναι δίκαιη και κοινά αποδεκτή – δεν πρέπει να υπάρξουν, ούτε «νικητές», ούτε «ηττημένοι». Το «δίκαιο της Πυγμής», ο πειθαναγκασμός, δεν αντέχει στο χρόνο, πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονες μας ειρηνικά και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κατανόησης και συνεργασίας που να αντέξει στο χρόνο – το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Η μακραίωνη ιστορία μας που έρχεται από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, δεν κινδυνεύει από κανέναν, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο – και αυτός ενυπάρχει σε όλα τα έθνη.

Η ιστορία των γειτόνων μας, έχει επίσης καταγραφεί από τους ιστορικούς και είναι σεβαστή, χρονολογείται στην περιοχή, από τον έβδομο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν.

Επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα αποτυπωθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μια σύνθετη ονομασία – με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό – η οποία θα βάλει τα πράγματα στην ορθή, στην πραγματική τους διάσταση.

Πιστεύουμε, ότι επιτέλους, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και κοντά στη συνεννόηση και στην αμοιβαία κατανόηση, που αποτελεί την Επιτομή της Ευημερίας μεταξύ των δύο λαών.

 * Από το 1949 οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγνώριζαν το ομόσπονδο κρατίδιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως μέρος της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας.

** Από το 1977, στην “Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων” που έγινε στην Αθήνα, η τότε κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει την “μακεδονική γλώσσα”

*** Είναι επίσης δεδομένο ότι 140 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, αναγνωρίζουν – εδώ και δεκαετίες – τους βόρειους γείτονές μας με το συνταγματικό τους όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» – σκέτο.

**** Ο Γιώργος Ουρσουζίδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…