Η «συνάντηση» Leonard Cohen – Λίνας Νικολακοπούλου επανακυκλοφορεί με τη φωνή του Νίκου Καρακαλπάκη

Την εποχή των digital singles, ο Νίκος Καρακαλπάκης επιλέγει να παρουσιάσει μία νέα ερμηνευτική «ανάγνωση» στο, εξελληνισμένο από τη Νικολακοπούλου, «Famous blue raincoat» του Cohen

169899628 870939646798704 4065781796447075133 n

Η μπαλάντα «Famous blue raincoat» του Leonard Cohen κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1971 στο άλμπουμ «Songs of Love and Hate» του Καναδού τραγουδοποιού, ποιητή και συγγραφέα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα τέλη του 1981, το ηχογράφησε στα ελληνικά με τη φωνή της η Δήμητρα Γαλάνη για το προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Καλά είναι κι έτσι». Η απόδοση των στίχων του Cohen στη γλώσσα μας είχε γίνει από τη Λίνα Νικολακοπούλου, στα ξεκινήματα της κι εκείνη τότε, σηματοδοτώντας τη σχέση της με τον κορυφαίο τροβαδούρο που έφτασε στο αποκορύφωμα της με την έκδοση του βιβλίου «Λέοναρντ Κοέν – Η μουσική του Ξένου (επιλογή από ποιήματα και τραγούδια)», σε δική της μεταγραφή, το 2008 από τις εκδόσεις Ιανός ο Μελωδός.

Σήμερα που μεσουρανούν τα λεγόμενα digital singles περισσότερο απ’ ότι τα ολόκληρα άλμπουμ, ένας νέος καλός ερμηνευτής, ο Νίκος Καρακαλπάκης, επιχειρεί να μας θυμίσει ξανά το εμπνευσμένο «πάντρεμα» του Leonard Cohen με τη Λίνα Νικολακοπούλου, μέσω φυσικά της προσωπικής του κατάθεσης.

Ο Καρακαλπάκης πρωτάκουσε το συγκεκριμένο τραγούδι από μία συμφοιτήτρια του στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για ένα τραγούδι, που ακόμη κι αν δεν το γνώριζες, είχε μια τέτοια μελωδική γραμμή, ώστε αυτομάτως γινόταν οικείο στον καθένα. Πρώτα το άκουσε να το σιγοτραγουδάει η φίλη του, έπειτα αναζήτησε την εκτέλεση με τη Γαλάνη και λίγο αργότερα την πρωτότυπη αγγλόφωνη εκδοχή του δημιουργού. Ωστόσο, η εκτέλεση που συγκίνησε πιο πολύ τον Καρακαλπάκη ήταν αυτή με τη Jennifer Warnes: «Εγώ δεν είμαι φαν του τραγουδιστή Cohen παρόλο που σαν ερμηνευτής είναι μοναδικός ασυζητητί. Είναι θέμα υποκειμενικού γούστου να προτιμώ τη Warnes, καθώς ανέκαθεν μου άρεσε πολύ η φωνή της».

Τον ρωτάω γιατί δεν ενέταξε τη συγκεκριμένη επανεκτέλεση στο, προ ετών, πρώτο προσωπικό του άλμπουμ. Μου εξηγεί πως οι λόγοι ήταν συναισθηματικοί: «Ενώ υπάρχουν τραγούδια, καινούργια κυρίως, που τα έχω προγραμματίσει να βγουν φέτος μετά το καλοκαίρι ως digital singles, πέρασα ένα πολύ δύσκολο 2020 σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο». Εδώ ο Καρακαλπάκης δεν αναφέρεται μόνο στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά και στην απώλεια της μητέρας του. Η μελωδία του «Famous blue raincoat» άρεσε πολύ στη μάνα του κι αυτό ήταν το έναυσμα ώστε να ζητήσει από τη συνεργάτιδα του, τη συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου, να μπουν στο στούντιο και να παίξουν το τραγούδι: «Εγώ έδωσα απλά την ιδέα στην Αρετή χωρίς καμία πρόθεση έκδοσης της ηχογράφησης. Ήθελα έναν πιο ηλεκτρικό ήχο, εξ ου και της είπα να βάλει μια βάση κιθάρας και να αποδίδεται από μία ατμοσφαιρική ηλεκτρική κιθάρα. Όταν τελειώσαμε την εγγραφή, άρεσε στους συνεργάτες μου κι αυτοί με παρότρυναν να το βγάλουμε». Ο Καρακαλπάκης, όντας αρνητικός στη φάση με τα live streamings, μπήκε στη λογική της κυκλοφορίας με την είσοδο στο 2021, εφόσον το κομμάτι ήταν έτοιμο και ο ίδιος σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση: «Ένιωσα ότι ενδεχομένως να έχει κάτι η δική μου καταγραφή στο τραγούδι, εφόσον προέκυψε από μια βαθύτερη ανάγκη επικοινωνίας μου με τον κόσμο, σε μία περίοδο που δεν γινόταν και δεν γίνεται τίποτα».

Καταρχάς έπρεπε να πάρει την άδεια από τη Νικολακοπούλου, η οποία στο παρελθόν επίσης του είχε δώσει άδεια για την επανεκτέλεση ενός τραγουδιού της σε μουσική Γιάννη Σπανού. «Όλα έγιναν μέσω της ΕΔΕΜ» μου λέει ο Καρακαλπάκης, «κι έτσι η Λίνα έδωσε την άδεια της. Δοθείσης ευκαιρίας, να πω ότι η Λίνα είναι σημείο αναφοράς για όλους τους τραγουδιστές κι εγώ δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί της. Μου αρέσει που φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια της στη δισκογραφία κι αυτό το κομμάτι συμπίπτει χρονικά με μια τέτοια σημαντική επέτειο. Αισθάνομαι ότι είναι ο δικός μου τρόπος για να την ευχαριστήσω που υπάρχει και που μας έχει χαρίσει τόσες συγκινήσεις». Σε ότι αφορά τη μουσική του Cohen, τα πράγματα έγιναν πιο τυπικά μέσω της SONY. Η ηχογράφηση θεωρήθηκε επανεκτέλεση και όχι διασκευή, άρα η άδεια δόθηκε κατευθείαν.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή συνομιλία μας, ο Καρακαλπάκης μου λέει πως ετοιμάζει ακόμη μία διασκευή, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό, μία έκπληξη δηλαδή που δεν θέλει να αποκαλύψει. Δίνει όμως κάποια στοιχεία: «Πρόκειται για μια ποπ διασκευή για το ερχόμενο καλοκαίρι, όχι ακριβώς live streaming, αλλά με τη λογική του να τραγουδάω ζωντανά στο στούντιο. Επίσης συζητάμε για μια ενδεχόμενη συνεργασία με ένα πολύ ωραίο τραγούδι με τον τραγουδοποιό Λεωνίδα Μαριδάκη». Τον ρωτάω «Να το γράψω αυτό;» και μου απαντάει: «Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα ο Λεωνίδας, απλά – ξέρεις – τον καιρό αυτό κάνουμε διάφορα σχέδια και ο Θεός γελάει»

Εδώ ακούτε το τραγούδι «Στα κίτρινα φώτα (Famous blue raincoat)» των Leonard CohenΛίνας Νικολακοπούλου με τη φωνή του Νίκου Καρακαλπάκη που κυκλοφορεί από την ψηφιακή πλατφόρμα της MLK:

 

Τέλος η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς αντί του Κασσελάκη

παππας

Τέλος η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς αντί του Κασσελάκη

Ολοκληρώθηκε η σημερινή (08/09) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφαση να υπερψηφιστεί…

Πυρά του Νίκου Μωραΐτη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για «εσωκομματικό πραξικόπημα»

SYRIZA GR

Πυρά του Νίκου Μωραΐτη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για «εσωκομματικό πραξικόπημα»

Με «σκληρή γλώσσα» αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Μωραΐτης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ,…

Τήλος: Τι ισχυρίζεται η ρατσίστρια τουρίστρια που «απαιτούσε να πεταχτούν οι μετανάστες στη θάλασσα»

metanastes

Τήλος: Τι ισχυρίζεται η ρατσίστρια τουρίστρια που «απαιτούσε να πεταχτούν οι μετανάστες στη θάλασσα»

Ενώ η δήμαρχος της Τήλου απάντησε στον ρατσιστικό οχετό τουρίστριας που απαιτούσε «να πετάξουν στη…