Newsroom

Newsroom

Η συμφωνία για τους S-400 δεν μπορεί να ακυρωθεί, απαντά η Άγκυρα στις ΗΠΑ

Πιέζει η Ουάσινγκτον για την πώληση του συστήματος Patriot

cavusoglu

Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι τόνοι στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, που η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

«Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Πάτριοτ από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν. Ωστόσο, επισήμανε ο Τσαβούσογλου, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Το αληθινό πρόβλημα είναι το εξής: σήμερα ακόμα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την πώληση των Πάτριοτ στην Τουρκία. Θα μπορέσουν να τις δώσουν αύριο; Δεν μπορούν να το υποσχεθούν. Άρα ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μου;», είπε.

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, της συμμετοχής της στο NATO, ή της φιλοδοξίας της να συνάψει στενότερη σχέση με την ΕΕ και να γίνει μια μέρα πλήρες κράτος-μέλος της.

«Κάναμε τις επιλογές μας πριν από πάρα πολύ καιρό, τώρα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με τους πάντες και πρέπει να το ισορροπούμε αυτό», ανέφερε. «Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, πήραμε τις αποφάσεις μας και είμαστε μέλος του NATO», επέμεινε.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…