Η συμφωνία για το Μακεδονικό οδηγεί στα άκρα τη Νέα Δημοκρατία

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συμφωνία η οποία φαίνεται να οδηγεί σε λύση το Μακεδονικό ζήτημα έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια λαθών και παλινωδιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία επί χρόνια δεν κατάφερε ως κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα (δεδομένης βεβαίως και της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς) επιχειρεί με κάθε τρόπο να μην υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, με βασικό επιχείρημά της ότι η κυβέρνηση λόγω της αντίθεσης του Πάνου Καμμένου, δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει τις διαδικασίες.

5b2102fb1dc5247c608b45b2

Το πολιτικό επιχείρημα της ΝΔ είναι προφανώς αβάσιμο δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση τη συμφωνία θα πρέπει να κυρώσει η ελληνική Βουλή. Μπορεί επομένως, εφόσον έρθει προς ψήφιση, να περάσει ακόμη και με τις ψήφους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, χωρίς τη θετική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προκειμένου πάντως να πετύχει τον σκοπό της προσπάθησε να «επιστρατεύσει» ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του: «να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος.

Τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια πρωτοφανή δήλωση πήρε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάθε άλλο παρά θετικά έχει συνδέσει το όνομά του με το Μακεδονικό. Ο Σαμαράς, στην προσπάθειά του να επανέλθει στο προσκήνιο, κατηγόρησε τον Προκόπη Παυλόπουλου, δήθεν γιατί συμπλέει με την κυβέρνηση. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ότι «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου». 

Η δήλωση Σαμαρά δεν έμεινε αναπάντητη από τον πρωθυπουργό, το γραφείο Τύπου του οποίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ». «Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου» ανέφερε περαιτέρω το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα για να καταλήξει:

«Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».

Στο μεταξύ σκληρή απάντηση στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη η οποία δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι το κόμμα της περιμένει από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του, επιφύλασσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει απαράβατη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας, προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κ. Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα». 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…