Newsroom

Newsroom

Η «στρογγυλεμένη» επιστολή του Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εξαιρετικά δύσκολη «αποστολή» το να βρεθούν αιχμές στο κείμενο του αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον πρωθυπουργό

5010943

«Αιχμές» και «αυστηρότητα» εντόπισαν στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα φιλοκυβερνητικά μέσα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «βάζει» στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ όμως στη σημερινή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, εκτός από το ότι επαναλαμβάνει τις σταθερές και πάγιες θέσεις των ΗΠΑ και την άρνησή τους να «διαλέξουν πλευρά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνδυασμό με ανώδυνα όμορφα λόγια «αγάπης», δεν προσφέρει και πολλά περισσότερα. Στην επιστολή η Τουρκία δεν αναφέρεται πουθενά, εκφράζονται ευσεβείς πόθοι για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ασφάλεια κλπ.. 

Από τις τέσσερις παραγράφους της επιστολής μόνο μία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σημαντικότερη, αφού αναφέρεται στα προβλήματα της περιοχής, όμως οι «καμπύλες» στον λόγο είναι τόσο ευρείες που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε οποιαδήποτε πλευρά.

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και στηρίζουν την πεποίθησή τους ότι αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις μέσω ειρηνικών μέσων, σύμφωνων με το άρθρο 33 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, και να απέχουν από κάθε ενέργεια ή ανακήρυξη που θα μπορούσε να είναι προκλητική. Δε χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά αντιθέτως ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η επιστολή.

Πέραν αυτής της παραγράφου δεν υπάρχουν και πολλές «ειδήσεις», αφού ο Πομπέο τονίζει ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι «εξαιρετική», ότι οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Αθήνα «σύμμαχο-κλειδί και βασικό παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», ότι «παραμένουν δεσμευμένες να στηρίζουν την ευημερία της Ελλάδας», ότι στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη» και ότι «το μέλλον θα είναι πιο φωτεινό για τις χώρες μας και την σχέση μας».

Είναι μάλλον δύσκολο να βρεθεί κάποιο ακόμη πιο ουδέτερο κείμενο από αυτό. Αλλά ακόμη δυσκολότερο είναι να βρεθούν αιχμές μέσα σε αυτό το στρογγυλεμένο κείμενο. Εκτός και αν κάποιοι έχουν καταφέρει να τετραγωνίσουν τον κύκλο… 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…