Η στροφή 180 μοιρών του Τραμπ τον φέρνει αντιμέτωπο με τη σύμμαχο Σαουδική Αραβία

Η ξαφνική αλλαγή στάσης και οι πρώτες κυρώσεις για την υπόθεση Κασόγκι

trump 2

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το λιγότερο επιφυλακτική, αν όχι υποστηρικτική προς τη Σαουδική Αραβία. Κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφού το Ριάντ αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και η Ουάσινγκτον δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις της μαζί του.

Ωστόσο, όταν και επισήμως η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη (έστω και με την μάλλον απίθανη εκδοχή ότι αυτό έγινε στη διάρκεια καυγά), η στάση των ΗΠΑ άλλαξε δραματικά, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί πλέον σκληρή ρητορική απέναντι στο Ριάντ, που πλέον είναι πιο απομονωμένο από ποτέ και πιέζεται πανταχόθεν.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι ο φόνος του Τζαμάλ Κασόγκι και η προσπάθεια που έκανε στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία να τον συγκαλύψει ήταν το «απόλυτο φιάσκο».

«Δεν έπρεπε να γίνει ποτέ μια εκτέλεση ή μια συγκάλυψη, επειδή δεν έπρεπε να γίνει ποτέ αυτό. Θα έλεγα ότι ήταν ένα απόλυτο φιάσκο από την πρώτη μέρα», είπε ο Τραμπ.

Νωρίτερα, είχε μιλήσει για τη “χειρότερη επιχείρηση συγκάλυψης” όλων των εποχών

“Είχαν εξ αρχής ένα πολύ κακό σχέδιο, το εκτέλεσαν πολύ άσχημα και η επιχείρηση συγκάλυψης ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία” είπε ο Τραμπ. “Όποιος σκέφτηκε αυτήν την ιδέα νομίζω ότι έχει μπλέξει και θα έπρεπε να έχει μπλέξει”.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ως πρώτο μέτρο αποφάσισε να ανακαλέσει τις βίζες 21 Σαουδαράβων, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τον φόνο του Κασόγκι, ενώ προετοιμάζεται για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα εργάζονται «στις υπηρεσίες πληροφοριών, στο παλάτι, στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία της Σαουδικής Αραβίας που πιστεύουμε ότι ενέχονται στον θάνατο του Κασόγκι», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που επιβάλλουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πομπέο. «Καθιστούμε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το είδος των επιπόλαιων ενεργειών όπως αυτές που έγιναν για να φιμωθεί ο Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος, διά της βίας», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, η οποία βρίσκεται στην Τουρκία, ζήτησε να ακούσει τη φερόμενη ηχητική καταγραφή του βασανισμού και της δολοφονίας του, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters.

Η Χάσπελ μετέβη αεροπορικώς στην Τουρκία τη Δευτέρα τρεις εβδομάδες έπειτα από την εξαφάνιση του Κασόγκι και λίγες μέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας να μοιραστούν με εκείνες των ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την υπόθεση.

Παρά τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει στη διάθεσή της μια ηχητική καταγραφή-ντοκουμέντο για τον φόνο του Κασόγκι, ούτε οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες ούτε εκείνες άλλων συμμάχων τους είχαν αποκτήσει πρόσβαση ως αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τέτοιου είδους αποδεικτικό υλικό, ανέφεραν δυτικοί αξιωματούχοι.

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…