Η «σταθερότητα» στη φτώχεια, την ακρίβεια και τις εξωτερικές απειλές

Οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής

Γιάννης Μυλόπουλος 24/06/2022 | 08:59

Ο κ. Μητσοτάκης μετά από 3 χρόνια ολέθριας διακυβέρνησης με γενικό τίτλο: «Όλα στους λίγους και ψίχουλα για τους πολλούς», προγραμματίζει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, προκειμένου να αποδράσει από τον εφιάλτη που η δική του πολιτική έχει προκαλέσει στη χώρα. Οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησής του έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής. Και συγκεκριμένα:

  1. Στη δημόσια υγεία, με το ΕΣΥ αποδυναμωμένο και με την Ελλάδα να έχει αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία ανά πληθυσμό στην Ευρώπη.
  2. Στις φυσικές καταστροφές, με τη χώρα μας να έχει τις περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές μεταξύ των γειτονικών μας χωρών με τις ίδιες με εμάς κλιματικές συνθήκες.
  3. Στις εργασιακές σχέσεις, με την ατζέντα του ΣΕΒ να είναι σήμερα η πραγματικότητα στους χώρους της εργασίας και με εργατικές διεκδικήσεις δεκαετιών να έχουν ματαιωθεί.
  4. Στην οικονομία, με το εξωτερικό χρέος και τον εξωτερικό δανεισμό να έχουν και πάλι εκτοξευτεί στα ύψη, ακυρώνοντας όσα επιτεύχθηκαν με την αιματηρή λιτότητα στα χρόνια των μνημονίων.
  5. Στην ενεργειακή κρίση,  με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ή μάλλον με τους μη χειρισμούς της, μια και η Ελλάδα είναι μια από τις 3 χώρες της Ενωμένης Ευρώπης που δεν έλαβε κανένα μέτρο για τον έλεγχο των τιμών και τη μείωση της φορολόγησης στην ενέργεια και στα καύσιμα, να έχουν ως συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών με τις ακριβότερες τιμές καυσίμων και ενέργειας και με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό. Μια πραγματικότητα που διαψεύδει κατηγορηματικά το κυβερνητικό αφήγημα ότι δήθεν η τερατώδης ακρίβεια που βιώνουμε στη χώρα είναι διεθνής και αναπότρεπτη.
  6. Στον πλουραλισμό και στην ελευθεροτυπία, με την Ελλάδα να έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών και στην 108η θέση διεθνώς, μαζί με τριτοκοσμικά κράτη της Αφρικής, σε αυτούς τους δείκτες. Με τα ελληνικά ΜΜΕ να παπαγαλίζουν αποκλειστικά επί 24ώρου βάσης την κυβερνητική προπαγάνδα.
  7. Στην εξωτερική πολιτική, με την Τουρκία να έχει αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και να έχει εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη, πατώντας στα δικά μας κενά και στα δικά μας διπλωματικά λάθη, μεταξύ των οποίων η αχρείαστη εμπλοκή μας στον πόλεμο με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Συνέπεια αυτής της γεωστρατηγικής υποχώρησης της Ελλάδας, με αντίστοιχη αναβάθμιση της Τουρκίας, είναι να απειλούνται σοβαρά σήμερα τα εθνικά και κυριαρχικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο.

Με αυτά τα δεδομένα, το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αναγκαστικά εγκαταλείψει το πεδίο της πραγματικής πολιτικής, το πεδίο δηλαδή του απολογισμού του κυβερνητικού της έργου, μια και μια τέτοια απόπειρα θα ήταν αυτοκαταστροφική για την ίδια.

Το νέο αφήγημα που προσπαθούν τώρα να περάσουν επικοινωνιακά, προκειμένου να σπείρουν την ανασφάλεια και τον φόβο της ακυβερνησίας στο ενδεχόμενο που δεν αποκτήσουν αυτοδυναμία στις εκλογές, είναι αυτό που αφορά στην κυβερνητική σταθερότητα.

Το αφήγημα εκτός από ψευδές είναι και καταφανώς αντιδημοκρατικό, μια και παραπέμπει σε εποχές… Λουδοβίκων.

Το επιχείρημα «Η σταθερότητα είμαι εγώ», εκτός που αντανακλά μια αυταρχική αντίληψη από πλευράς Δεξιάς και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη από πλευράς Μητσοτάκη για το κράτος και εκτός που απαξιώνει τη δύναμη του λαού στις Δημοκρατίες να δίνουν με την ψήφο τους διεξόδους εκεί που οι ολοκληρωτικές κυβερνήσεις βλέπουν αδιέξοδα, είναι και εντελώς ανυπόστατο.

Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η σταθερότητα που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι η σταθερότητα στη φτώχεια, στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η σταθερότητα στο δημοκρατικό έλλειμα και στις απειλές για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι πολίτες επιθυμούν, αντίθετα, μια σταθερότητα με μια προοδευτική πολιτική υπέρ των πολλών και αδύναμων και όχι μια νεοφιλελεύθερη υπέρ των λίγων και δυνατών.

Μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που θα ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος και θα επαναφέρει τις εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων, θα αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία της ενεργειακής αγοράς και θα μειώσει τον πληθωρισμό, θα αποκαταστήσει τους πυλώνες της Δημοκρατίας που έχουν υπονομευτεί και θα οικοδομήσει και πάλι μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας διεθνώς και θα μας οδηγήσει στην επιτυχή προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr