ΗΖ

Ηλέκτρα Ζαργάνη

«Η Στάνη» – Επίσκεψη στο θρυλικό γαλακτοπωλείο στην Ομόνοια

Γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα χωριού. Σε έναν μικρό πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία Ομονοίας όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει εκτός από τη Στάνη, το γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και άνοιξε για πρώτη φορά το 1931.

στανη2

Φωτογραφίες: Γιώργος Βιτσαράς

«Οι άνθρωποι βρίσκουν εδώ γεύσεις που έχουν ξεχάσει. Το βούτυρο της εποχής του ’60, τη γλυκιά μυρωδιά της κρέμας, το γιαούρτι με την πέτσα και την πυκνή υφή. Ολα αυτά που πλέον δεν βρίσκονται αλλού φυλάσσονται με ευλάβεια στη Στάνη» λέει ο Θανάσης Καραγιώργος, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησαν κάποτε οι παππούδες του.

Σε μια φωτογραφία ποζάρουν χαμογελαστοί ο παππούς και η γιαγιά, οι οποίοι κάποτε αποφάσισαν να μεταφέρουν γνώσεις από τα χωριά τους στην Αθήνα. «Το μαγαζί είναι οικογενειακό. Οι παππούδες μου ήταν πολύ αγαπημένο ζευγάρι και άριστοι συνεργάτες. Οσο ζούσαν δεν ήθελαν καμία αλλαγή στον χώρο. Το μαγαζάκι αυτό είναι κομμάτι της ζωής μας από τα παιδικά μας χρόνια».

5ab4e0b3cd3a1828da2efa0d

Ο παππούς καταγόταν από κτηνοτροφική περιοχή. «Το χωριό του παππού μου ήταν ο Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας στη Ρούμελη. Ενα πανέμορφο μέρος με έλατα, πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πολλά προβατάκια. Η γνώση τους πέρασε και σε εμάς. Αυτά που γνωρίζουμε σήμερα είναι απόσταγμα εμπειρίας 90 ετών».

Τα πιο γνωστά προϊόντα της Στάνης είναι τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γιαούρτι. Εξαιρετικά δημοφιλή είναι το ρυζόγαλο, η κρέμα και τα γλυκά. Η Στάνη σερβίρει και παραδοσιακό πρωινό που θυμίζει καφενεδάκι σε χωριό, το οποίο περιλαμβάνει βούτυρο με μέλι, ζεστό γαλατάκι και τσουρέκι. Από τις 5 το πρωί παραλαμβάνουν φρέσκο γάλα και φτιάχνουν προϊόντα τα οποία καταναλώνονται μόνο λίγες ώρες μετά την παραγωγή τους. «Ο,τι ώρα και να περάσει κάποιος θα φάει κάτι φρέσκο και μυρωδάτο κατευθείαν από το εργαστήριο. Δεν έχουμε μεγάλη γκάμα. Δεν είμαστε μαγαζί που διαθέτει πολλά προϊόντα από τα οποία αξίζουν τα δέκα. Εχουμε μόνο τα δέκα που αξίζουν».

5ab4e094cd3a1828da2efa0c

Από το 1953 η Στάνη έχει αποκομίσει δεκάδες βραβεία από εγχώριους φορείς, ενώ έχει προβληθεί από το «National Geographic» και το Travel Planet. «Αυτό που κυρίως κερδίσαμε είναι η αγάπη του κόσμου. Είναι μεγάλη χαρά να μας επισκέπτονται από την άλλη πλευρά του πλανήτη».

Ο κ. Θανάσης έχει πολλές αναμνήσεις από τα παλιά. «Ζω μέσα στο μαγαζί από 13 ετών. Αυτό που με στεναχωρεί και με ευχαριστεί ταυτόχρονα είναι ότι μόνο η Στάνη έχει μείνει σταθερή. Ενας πελάτης, ο οποίος έφυγε μετανάστης και γύρισε πίσω ύστερα από πολλά χρόνια, μας έλεγε για πλάκα ότι μόνο τη Στάνη αναγνωρίζει πλέον στην Αθήνα. Δημόσιες υπηρεσίες, εμβληματικά μαγαζιά, ξενοδοχεία δεν υπάρχουν πια. Εμείς όμως είμαστε στην ίδια θέση, με τα ίδια προϊόντα, πάνω κάτω με τους ίδιους ανθρώπους».

5ab4e0cbcd3a182fe5630119

Εξηγεί γιατί το γιαούρτι είναι ένας μικρός θησαυρός. «Ο,τι καλύτερο βγάζει ο άνθρωπος είναι το γιαούρτι. Και ό,τι καλύτερο βγάζει η φύση είναι το μέλι. Εμείς αυτό συνδυάζουμε. Το ταπεινό γιαουρτάκι είναι προϊόν ζύμωσης και έχει εκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς που προστατεύουν το στομάχι. Κάτι φυσικά που ισχύει μόνο για το παραδοσιακό γιαούρτι και όχι για ένα γαλακτοκομικό προϊόν που θυμίζει γιαούρτι».

Η Στάνη έχει αφοσιωμένους πελάτες. «Κάποιοι σε συνεννόηση με τη γειτονιά ψωνίζουν και για όλους τους υπολοίπους. Έρχονται και πολλά παιδιά. Οι γιαγιάδες τους αναρωτιούνται γιατί τρώνε κρέμες μόνο από εμάς και όχι στο σπίτι. Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση τριών γενεών, όπως και οι πελάτες μας». Τους είχε πρωτοφέρει κάποτε ο παππούς και έτσι περνάμε από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Εχουμε και πελάτες πολύ γνωστούς ανθρώπους. Αυτό δεν μας έκανε ποτέ να αποκτήσουμε έπαρση. Εμείς απευθυνόμαστε στον απλό κόσμο. Την ίδια προσοχή δίνουμε σε όλους».

Η Στάνη γνωρίζει διαρκή άνθηση παρά την οικονομική κρίση. «Κάθε φορά που δοκιμάζει κάποιος ένα πραγματικό γιαούρτι καταλαβαίνει τι έτρωγε μέχρι τώρα» υποστηρίζει ο κ. Καραγιώργος. 

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…