Newsroom

Newsroom

Η σωτηρία του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο πράγμα… για τον Σαμαρά

Του Μάξιμου

venizelos samaras

Του Μάξιμου  
Το ΠΑΣΟΚ, ο “άσωτος υιός” της κυβέρνησης, που είναι όμως απαραίτητος για την ύπαρξή της, αποτελεί τον πονοκέφαλο του Σαμαρά τον τελευταίο καιρό, καθώς:

  • Από τη μια ο πρωθυπουργός ανησυχεί αν ο Βενιζέλος θα καταφέρει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του. 
  • Από την άλλη όμως, κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, ανησυχεί αν θα καταφέρει να συμμαζέψει τον ίδιο τον Βενιζέλο, ο οποίος εμφανίζεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτος. 

Η θεαματική και εμφανώς επικοινωνιακή, ή φιγουρατζίδικη” αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στα νοσήλια των 25 ευρώ στα νοσοκομεία σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση οδήγησε τον θερμόαιμο Άδωνι Γεωργιάδη σε μια ανταλλαγή σαρκασμών και δηλητηριωδών σχολίων με τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης που έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Και τώρα ο Σαμαράς καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε ένα πρόβλημα το οποίο διχάζει την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να διευκολύνει τον εταίρο του, αποδεχόμενος μια ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα 25 ευρώ τους άνεργους. Έτσι θα επιτευχθεί από τη μια η αποκατάσταση της εικόνας ενότητας της συγκυβέρνησης, ενώ από την άλλη θα δοθεί στον Βενιζέλο η δυνατότητα να διαφημίσει τον εαυτό του και το κόμμα του ως την πιο “φιλολαϊκή” δύναμη της πλειοψηφίας, που αναζητά και επιβάλλει λιγότερο οδυνηρές λύσεις για τους μη έχοντες. 
Επί της ουσίας διαγράφεται όλο και πιο καθαρά τις τελευταίες εβδομάδες ένα πολιτικό παράδοξο: Παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν εκτιμά ιδιαίτερα τον “άσωτο υιό” θέλει να τον βοηθήσει για να μπορέσει από τη μια να διασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, και από την άλλη να συμβάλει ώστε να κρατήσει κάποιες δυνάμεις στις επόμενες εκλογές. Διότι αν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου εκμηδενιστεί τελείως δεν φαίνεται στον ορίζοντα η δυνατότητα κυβερνητικής λύσης με κορμό τη ΝΔ, όπως σχεδιάζουν Μαξίμου και δανειστές.  
Η στρατηγική αυτή εντούτοις πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα γκρίνιας μέσα στη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη στάση του Άδωνι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Βενιζέλο συμφωνούν όλοι σχεδόν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν μπορούν να “καταπιούν” από τη μια οι εταίροι τους να συνυπογράφουν και να ψηφίζουν σκληρά μέτρα και από την άλλη, όταν έρθει η ώρα της επιβολής τους, να νίπτουν τας χείρας ή, ακόμα χειρότερα, να παριστάνουν την αντιπολίτευση για να μη χρεωθούν το κόστος τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά υπουργός στέλεχος της ΝΔ, “αυτοί πάσχουν από τόση ελαφρότητα, ώστε να νομίζουν ότι μπορούν να φορτώσουν σε μας όλα τα βάρη”. 
Στην πραγματικότητα αυτό που φοβούνται όλοι στη ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμαρά, είναι μήπως το ΠΑΣΟΚ στην ελεύθερη πτώση του συμπαρασύρει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους. Από την άποψη αυτή η θέση του Σαμαρά δεν είναι και η πιο ευχάριστη: Πρέπει να κάνει ότι μπορεί ως “στοργικός πατέρας” για να σώσει τον άσωτο, αλλά πρέπει και να συγκρατεί τη δική του παράταξη, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί μια σύρραξη η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην εικόνα και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. 
Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ τους θα περιστραφεί γύρω από αυτά τα θέματα και αναμένεται να σβήσει με κάποιο τρόπο τις φωτιές που άναψαν τελευταία. Το θέμα είναι πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτή η ισορροπία του τρόμου, καθώς μέχρι τις ευρωεκλογές τουλάχιστον υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, με αρκετές παγίδες και αρκετά μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί, είτε απαιτεί η τρόικα. Και όλα αυτά ενώ ο Βενιζέλος γίνεται όλο και πιο νευρικός εξαιτίας του φόβου που του γεννούν οι δημοσκοπήσεις. Έτσι που να γεννιέται το ερώτημα ως πότε θα μπορεί ο Σαμαράς να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ αλλά και να στηρίζεται στη στρατηγική του αυτή από τη ΝΔ. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr