ΔΠ

Δημήτρης Πετράς

Η σωστή πλευρά της ιστορίας και ο παραμορφωτικός φακός της εξουσίας

«Μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία υπονομεύει τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και την ίδια τη δημοκρατία»

5048389

Αναμφίβολα, ζούμε σε μία εποχή όπου σε διεθνές επίπεδο κυριαρχεί η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος. Προηγήθηκαν η οικονομική και η προσφυγική κρίση, ακολούθησε η πανδημία του κορoνοϊού, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν ξεκινήσει καταστροφικοί πόλεμοι κοντά στα σύνορά μας, στη Συρία, στη Λιβύη και εσχάτως στην Ουκρανία, με την ελίτ της διεθνούς κοινότητας να προωθεί την υλοποίηση μίας ατζέντας που έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των δικών της οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στον στενό πυρήνα της Δύσης, καθώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ και θεωρητικά θα έπρεπε να απολάμβανε τα προνόμια και τα οφέλη του «αναπτυγμένου κόσμου», ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ισχυρότερα κράτη των συμμαχιών αυτών (ΗΠΑ, Γερμανία) ηγούνται και εν πολλοίς καθορίζουν την πορεία όχι μόνο αυτών των οργανισμών, αλλά και ολόκληρη τη δυτική αρχιτεκτονική, οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης επέλεξαν τον ρόλο του ακολούθου, του παρατηρητή, του άβουλου μέλους των συμμαχιών μας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανικανότητα διαχείρισης των κρίσεων προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί δραματικά αποτελέσματα στον ελληνικό λαό.  

Εν αρχή ην η οικονομική κρίση που έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, εξόντωσε τους μικρομεσαίους, οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής στο εξωτερικό και κατέστησε τη φράση «περήφανα γηρατειά» οξύμωρη, καθώς οι ηλικιωμένοι αισθάνθηκαν ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους λόγω των συντάξεων πείνας, αλλά και της αγωνίας τους να καταφέρουν να συντηρήσουν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε κυρίως την Ελλάδα με τη χώρα μας να γίνεται πρώτη είδηση ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης σε όλο τον πλανήτη. Όμως, «όλες οι κοινωνικές ομάδες» συμφωνούσαν με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως μας πληροφορούσαν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι το 2015 παραμονές του ιστορικού δημοψηφίσματος. Μας έλεγαν και τότε, όπως και σήμερα, πως η Ελλάδα πρέπει να είναι στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». 

Μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία υπονομεύει τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και την ίδια τη δημοκρατία. Η αλληλεπίδραση των ιδιοκτητών των μεγάλων συγκροτημάτων με την εξουσία, το τραπεζικό σύστημα,  καθώς και με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που στη χώρα μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Πολλοί δημοσιογράφοι προκειμένου να επιβιώσουν επαγγελματικά καθίστανται φερέφωνα και προπαγανδιστές των απόψεων που τους επιβάλλονται άνωθεν για να τις προωθήσουν στο κοινό. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία πλήττεται, ενώ ενίοτε τίθεται αντιμέτωπη και με δικαστικές διώξεις για παραδειγματισμό. Όποιος δεν υπακούει στα κελεύσματα της εξουσίας θεωρείται ως αποσυνάγωγος που «δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια». Μία εθνική προσπάθεια που υπονομεύθηκε ανοιχτά στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας φιλοξενούσαν με μεγάλη χαρά βουλευτές και πολίτες που χαρακτήριζαν την εν λόγω συμφωνία ως προδοτική.

Κατά το διάστημα της πανδημίας η Ελλάδα κατέγραψε πολλές αρνητικές πρωτιές διεθνώς. Οι δείκτες για την πανδημία στην χώρα μας ήταν οι χειρότεροι, με την κυβέρνηση να προτιμά να επενδύει στην επικοινωνία χρηματοδοτώντας με υποκειμενικά κριτήρια λίγους και εκλεκτούς και να δείχνει τιμωρητική διάθεση στους «απείθαρχους» πολίτες, αντί να ενδυναμώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τι κι αν οι νεκροί λόγω του COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 30.000, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε.; Η μάχη χάθηκε λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται στην νεοφιλελεύθερη προσέγγιση και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων. Συνεπώς, δεν είναι παράξενο πως η πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή για όλα τα κράτη του κόσμου έλαβε δραματικότερες διαστάσεις στη χώρα μας, όπως ακριβώς συνέβη και με την παγκόσμια οικονομική κρίση που επέφερε μνημόνια και λιτότητα για πολλά χρόνια μόνο στην Ελλάδα.

Οι αρνητικές πρωτιές «φωνάζουν» πως ο γιαλός δεν είναι στραβός, αλλά τα ΜΜΕ συνεχίζουν να σιωπούν για τις κυβερνητικές ευθύνες παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις των πολιτικών τους σαν να είναι φυσικά φαινόμενα. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν πτοεί το κόμμα που χρωστάει 392.000.000 ευρώ στις τράπεζες. Η ενεργειακή ακρίβεια δεν πλήττει όλους το ίδιο, καθώς η αισχροκέρδεια βρίσκεται στα ύψη με τους ήδη ευάλωτους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις πλέον στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και προσπαθούν να πείσουν (ποιους άραγε;) πώς όλα βαίνουν καλώς, ότι η κανονικότητα έχει επανέλθει, θυμίζοντάς μας τη φράση του Θουκυδίδη: «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Ωστόσο, τα δικά τους σπίτια μάλλον είναι εξασφαλισμένα από κάθε είδους καταστροφές, οι οποίες αποδεικνύεται στην πράξη πως αποτελούν μία ευκαιρία για την ολιγαρχία και τους φίλους της να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Θα περίμενε κανείς πως στην εξωτερική πολιτική θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, ακριβώς λόγω της συμμετοχής μας στον στενό πυρήνα των οργανισμών που κυριαρχούν σε διεθνές επίπεδο. Αντίθετα από το αναμενόμενο, η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης να μπει σε αχρείαστες περιπέτειες λόγω της στάσης της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στον πόλεμο, όταν άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεν δείχνουν την ίδια προθυμία και διαπραγματεύονται προς όφελος των εθνικών τους συμφερόντων την κάθε τους κίνηση. 

Η Ελλάδα έπρεπε να είχε τον ρόλο του ειρηνοποιού, του έντιμου διαμεσολαβητή. Χάσαμε μια χρυσή ευκαιρία λόγω και του πληθυσμού μας στην Ανατολική Ουκρανία να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλήθεια, πόσο σημαντικό θα ήταν να γίνονταν οι συνομιλίες στην Αθήνα για το κύρος της Ελλάδος σε διεθνές επίπεδο; Εξάλλου, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τα ελάχιστα κράτη της Ε.Ε. που έχουν τόσο στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Αντί να γίνουμε μέρος της λύσης, η κυβέρνηση επέλεξε να καταστούμε ο τελευταίος τροχός της αμάξης των συμμάχων μας. Ούτε τα δυτικά κράτη θα εκτιμήσουν αυτήν την άνευ όρων στήριξη, αφού τη θεωρούν δεδομένη, ενώ την ίδια στιγμή εξοργίζουμε τη Ρωσία. Σαν να ξεχνάει η πολιτική ηγεσία του τόπου μας πως υπάρχει και η επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο και ότι η γεωπολιτική σκακιέρα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας. 

Βασικός σκοπός των κυβερνήσεων είναι να προλαμβάνουν τις κρίσεις και όταν αυτές συμβαίνουν να προστατεύουν τους πολίτες από τις επιπτώσεις τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί αντικειμενικά ως επιταχυντής των αρνητικών εξελίξεων που ταλανίζουν τους πολίτες. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως προβάλλουν ως “Success Story” με κυνικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία τους σε κάθε κρίσιμο τομέα. Ενδεχομένως να μην έχουμε ζήσει ακόμα τα χειρότερα, καθώς ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές το τελευταίο διάστημα πως δεν θα διστάσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι σύμμαχοί μας σπεύδουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας και δέχονται να μπουν στο «ανατολίτικο παζάρι της», ενώ ορισμένες φορές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ακούγεται σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής μας χώρας. Είναι αφελές και επικίνδυνο να πιστεύει κανείς πως υπάρχουν συμμαχίες μόνο με υποχρεώσεις κι όχι με δικαιώματα. Είναι εξοργιστικό οι σύμμαχοι της χώρας μας να αδιαφορούν στην πράξη για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και η κυβέρνηση να μην χαράσσει τη δική της πολυδιάστατη ατζέντα σε έναν κόσμο όπου διαμορφώνονται νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. 

Η σωστή πλευρά της ιστορίας γράφεται από τους νικητές και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μόνο ήττες, τραγωδίες και φάρσες. Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αποκατάσταση της Ελλάδας ως ισότιμου μέλους στους διεθνείς οργανισμούς αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μίας χώρας οικονομικά αυτοδύναμης, κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης, όπως αρμόζει σε έναν τόπο με δημοκρατικές αρχές και παραδόσεις. Ο παραμορφωτικός φακός της εξουσίας δεν είναι σε θέση να αλλοιώσει την πραγματικότητα, όσα βιώνουν οι πολίτες και επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο την καθημερινότητά τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να απαλλαγεί από αυτήν την αδιέξοδη και ατελέσφορη πορεία. Στο τέλος του νεοφιλελεύθερου και αυταρχικού δρόμου, του σκοτεινού τούνελ, του πλατωνικού σπηλαίου, όπου προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό, υπάρχει το φως για τον κόσμο της εργασίας, για τους νέους ανθρώπους, για τους συνταξιούχους, για τους πολίτες αυτής της χώρας. 

* Δημήτρης Πετράς, Φιλόλογος, MSc Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση, μέλος του συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…