Η σκοτεινή πλευρά της κυβερνητικής διαχείρισης στο προσφυγικό: ίντριγκες, μπίζνες και πρόωρες εκλογές

Τι ζόρι τραβάει ο Μητσοτάκης με τις ΜΚΟ κι όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τις διασύρει; Γιατί κόλλησε με τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά; 

ek kmfyt

Κάποια πράγματα δείχνουν ανεξήγητα, αν τα παρακολουθείς από μακριά. Παράδειγμα: τι ζόρι τραβάει ο Μητσοτάκης με τις ΜΚΟ κι όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τις διασύρει; Γιατί κόλλησε με  τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά; Πώς την είδε και ντύθηκε αρχιστράτηγος που επιθεωρεί στον Έβρο τα εκστρατευτικά σώματα, με συντροφιά τους Ευρωπαίους… παρατηρητές;

Αλλά στην πολιτική τίποτε δεν είναι αθώο και τίποτε δεν είναι ανεξήγητο.  Και συχνά για να βρεις την άκρη αρκεί να ακολουθήσεις το χρήμα. Υπάρχει και  πολύ μάλιστα στην περίπτωση του προσφυγικού. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι διεθνής κοινωνική κατάκτηση. Αναλαμβάνουν αποστολές ανθρωπιστικού  χαρακτήρα, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς  κρατικών και πολιτικών παραγόντων.

Ο πρώτος που θα έπρεπε να το ξέρει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης- από την οικογένεια του.

Στην προσφυγική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στα νησιά – στα πλαίσια της δράσης διάφορων ΜΚΟ  –προσφέρουν υπηρεσίες και σώζουν ζωές. Ταυτόχρονα δημιουργούν και υποδείγματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Ανάμεσά τους ενδεχομένως υπάρχουν και τζαναμπέτηδες ή λαμόγια. Αλίμονο: εδώ είναι Βαλκάνια. Πάντα συμβαίνει. Εξαρτάται ποιος είναι από πίσω. 

Αλλά ο θεσμός μεγαλουργεί και προσφέρει σε πάσχοντες- με αυτοθυσία όσων σπεύδουν να συνδράμουν. Τι στην ευχή έπαθε η συγκεκριμένη κυβέρνηση και τρώγεται εναντίον τους;

Το μυστικό το πρόδωσε -άθελά της;- η Ντόρα Μπακογιάννη: η δόση των 700 εκατομμύριων ευρώ που υποσχέθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα τεθεί αυτή τη φορά απευθείας υπό κυβερνητική διαχείριση. Μπίγκο!

Οι κοινοτικές ενισχύσεις στο προσφυγικό, υλοποιούνται μέσω των ΜΚΟ κυρίως. Τα λεφτά δεν πάνε στην κυβέρνηση, αλλά σε πιστοποιημένους φορείς αλληλεγγύης. Επειδή βρίσκονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στην Ελλάδα σε κάποιες περιπτώσεις παρεισέφρησαν και ύποπτα στοιχεία στα νησιά. Με την κάλυψη της προηγουμένης κυβέρνησης -ενός υπουργού της για τη ακρίβεια. 

Αλλά οι χρηματοδοτήσεις στις ΜΚΟ ελέγχονται από τους κοινοτικούς μηχανισμούς. Και η περιπτωσιακή κακοδιαχείριση δεν συνιστά λόγο υπονόμευσης του θεσμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το κάνει ωμά. Γιατί ο στόχος της δεν είναι η διαφάνεια. Είναι να πάρει στα χέρια της το κοινοτικό χρήμα. Τα υπόλοιπα ως ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Πάμε στις κλειστές δομές. Ο πιο ακραίος υπουργός τις διαφημίζει και ως ισόβιες φυλακές- για όσους θα τολμήσουν να περασουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. 

Τι τον έπιασε ξαφνικά τον Μητσοτάκη και έστειλε τα ΜΑΤ για να επιταχύνουν την δημιουργία υποδομών για πρόσφυγες που δεν θα είναι μόνο κλειστές; Θα είναι και μόνιμες, αλλά και επεκτασιμες. Εδώ υπάρχει ολόκληρη ίντριγκα -εξευρωπαϊσμένη μάλιστα.

Το μυστικό βρίσκεται στα… μπετά. Στις εργολαβίες που ανοίγουν για την κατασκευή αυτών των κέντρων. Ήδη φέρεται να έχουν ανατεθεί κιόλας σε τρεις μεγάλες εταιρίες. Με κυβερνητικές διασυνδέσεις, ως είθισται.

Στη μια λέγεται ότι κάνει κουμάντο ο πεθερός προβεβλημένου υπουργού. Αλλά δεν ίδρωσε κανένα κυβερνητικό αυτί. Το θέμα είναι να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες -αφού δεν μπορούν στο Ελληνικό.

Υπάρχει κι ένα άλλο μυστικό πίσω από το μυστικό: η φημολογία ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι προτίθεται να μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης  προσφύγων.

Αρκεί να πέσει το αναγκαίο παραδάκι για υποδομής σίτιση, ένδυση κλπ. Μεγάλη δουλειά. Γιατί να τα παίρνει ο Ερντογάν; Ανατριχιαστικό, αλλά σέρνεται και κανείς δεν το διαψεύδει. Αντίθετα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι συζητάει για… ξερονήσια.

Κι ο Έβρος;  Όλες οι κυβερνήσεις φυλάνε τα σύνορα. Διακριτικά, και με επαγγελματισμό. Δεν φωνάζουν κανάλια, ούτε τραβάνε την προσοχή. Για ευνόητους λόγους. Δεν κάνεις δημόσιες σχέσεις με την εθνική ασφάλεια.

Τι σόου ήταν αυτό που έστησε αυτοπροσώπως ο Μητσοτάκης στα σύνορα; Γιατί δεν οργάνωσε -όπως όφειλε, δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο- όσο καλύτερα μπορούσε το σφράγισμα του Έβρου, μετά την τυχοδιωκτική κίνηση Ερντογάν; Γιατί πήρε υπουργούς, κοινοτικούς αξιωματούχους και άλλους παρατρεχάμενους και  κήρυξε… ελληνοτουρκικο πόλεμο;

Πόλεμος με… σπόνσορες! Μεγαλοπαράγοντες ανάλαβαν την επιμελητεία του λόχου και  μεγαλοπατριώτες που πλέκουν τη φανέλα του στρατιώτη.

Μαζί τους ένας ολόκληρος συρφετός από αυτόκλητους συνοριοφύλακες,  ελληναράδες που ονειρεύονται όχι μόνο γυναικόπαιδα καρφωμένα στα συρματοπλέγματα -γιατί μιλούν τουρκικά και είναι στρατός εισβολής- αλλά και ευκαιρία να φτάσουμε ως τον… Βόσπορο, όπως είπε ιεράρχης με πατριωτικό ρίγος.

Σε λίγο θα πλακώσουν και οι δημοσκόποι που θα διαπιστώσουν κυβερνητικό θρίαμβο με όλα αυτά.

Στην πραγματικότητα ο Έβρος είναι το σκηνικό στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εκδηλώσει τον εκλογικό αιφνιδιασμό του.

Οι υπερβολές στα σύνορα είναι τμήμα του σχεδιασμού του να οδηγήσει  τη χώρα στις πρόωρες κάλπες, μέσα σε κλίμα πατριωτικής έξαρσης και αντιτουρκικού οίστρου.

Με τον Άδωνι σημαιοφόρο, τους ακροδεξιούς που είχαν κινητοποιήσει στις Πρέσπες μπροστάρηδες και τις μπάντες να παιανίζουν: δεν θα περάσουν.

Πανδεξιά συσπείρωση για να μην πέσει το έθνος στα χέρια των γυναικόπαιδων που το απειλούν. Ποιος θα θυμάται ότι η κυβέρνηση έχει εξαπατήσει τους πάντες, με όσα υποσχέθηκε τον περασμένο Ιούλιο;

Κάλπες με τον Τσίπρα αμήχανο και πρωτίστως με τον Σαμαρά αφοπλισμένο.

 Τυπική μητσοτακέικη παράδοση: πολιτική, μπίζνες και ίντριγκες…

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr