Η "σκληρή" μουσική δημιουργεί θετικά συναισθήματα!

cover
NewsRoom 22/06/2015 | 18:17

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, η "σκληρή" μουσική όπως η heavy metal ή η punk, επηρεάζει θετικά τον ακροατή και του εμπνέει ηρεμία και όχι θυμό, όπως θα υπέθεταν αρκετοί αναγνώστες. 

"Πραγματοποιώντας μια έρευνα μεταξύ 39 φανατικών οπαδών της σκληρής μουσικής με ηλικίες από 19 -34 ετών, ανακαλύψαμε ότι αυτό το είδος της μουσικής ρυθμίζει τα συναισθήματα και τη διαχείριση του θυμού με ήπιους τρόπους", αναφέρουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πείραμα.

Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα της εχθρότητας και του άγχους για τους συμμετέχοντες, ειδικά με την περίπτωση της heavy metal μουσικής, η οποία έχει "δαιμονοποιηθεί" πολλάκις στο παρελθόν.

Παρ' όλο που οι στίχοι περιέχουν συχνά μοτίβα θυμού ή επιθετικότητας, οι συμμετέχοντας ανέφεραν ότι κατέφυγαν στη μουσική αυτή για να ενισχύσουν τα θετικά τους συναισθήματα και να διαχειριστούν τα αρνητικά ερεθίσματα. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πείραμα διεξήχθη σε εργαστήριο υπό ελεγχόμενες συνθήκες και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μεταφερθούν τα ευρήματα του σε ένα ρεαλιστικό κοινωνικό πλαίσιο, διερευνώντας την πιθανή σχέση της σκληρής μουσικής και της διαχείρισης του θυμού.

Πηγή: guardian