Newsroom

Newsroom

Η Σκάρλετ, ο Captain America και εμείς

«Πώς είναι από κοντά η Σκάρλετ;» «Δείχνει έγκυος;» «Τι φορούσε;» «Η φωνή της είναι τόσο σέξι όσο στις ταινίες;» «Είναι…

scarlet johhansson

«Πώς είναι από κοντά η Σκάρλετ;» «Δείχνει έγκυος;» «Τι φορούσε;» «Η φωνή της είναι τόσο σέξι όσο στις ταινίες;» «Είναι κοντή;» Περισσότερες ερωτήσεις για τη Σκάρλετ Τζοχάνσον δέχτηκα εγώ επιστρέφοντας από την επίσημη παρουσίαση της υπερπαραγωγής «Captain America: The Winter Soldier» στο Λονδίνο απ’ όσες εκείνη στα 16 λεπτά που κάθισε στο δημοσιογραφικό τραπέζι με τον Κρις Εβανς, τον πρωταγωνιστή-ήρωα της ταινίας, και γκρουπ 11 απεσταλμένων από διάφορες χώρες. Είχε να αντιμετωπίσει άλλα πέντε στρογγυλά τραπέζια από το πρωί, συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, πρεμιέρα με κόκκινο χαλί το βράδυ και τηλεοπτικές συνεντεύξεις την επόμενη μέρα.

Είναι όντως λαμπερή ακόμη και με το κομψό μπλε κοστούμι που φορούσε. Η ριχτή μπλούζα της δεν αποκάλυπτε ούτε μπούστο (και γι’ αυτό ερωτήθηκα, εννοείται) ούτε εγκυμοσύνη. Η χαρακτηριστική βραχνάδα της φωνής της είναι σέξι, όταν χαμηλώνει το βλέμμα και ψάχνει τα λόγια της μοιάζει με ένα γλυκό κορίτσι που θα ήθελε να βρίσκεται αλλού. Κι έχει ωραίο χαμόγελο. Πόσο «κοντή» είναι δεν πρόσεξα, ούτε φυσικά αν είναι «φτιαγμένη από σαμπάνια», όπως έγραψε πρόσφατα ο Αντονι Λέιν του New Yorker, ενθυμούμενος μια σκηνή της στο «Βίκι, Κριστίνα, Μπαρτσελόνα».

Ακουσα κάτι διαφωτιστικό από τα διάσημα χείλη της; Οχι, αλλά δεν φταίει εκείνη. Για να γίνεις σοφότερος ή έστω να διασκεδάσεις σε press junket -αυτή την ξέφρενη κούρσα μίνι συνεντεύξεων που οργανώνεται επί μήνες για να εξασφαλίσει τη μέγιστη προβολή μιας ταινίας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο- πρέπει το «ταλέντο» να είναι σε μεγάλα κέφια. Ή να έχει κάτι να αποδείξει. Με τη Σκάρλετ, που μετράει 20 χρόνια καριέρας προτού τριανταρίσει και είναι μία από τις διασημότερες και «πιο ποθητές» (sic) γυναίκες στον πλανήτη, το δεύτερο σίγουρα δεν συμβαίνει. Ενας συνάδελφος τη ρώτησε πώς νιώθει στο «ανδροκρατούμενο» σύμπαν των ταινιών με υπερήρωες της Marvel, εκείνη άρχισε να εξηγεί ότι περιβάλλεται από πολλές δυνατές γυναίκες, και στη ζωή, και στη δουλειά της, και ο Κρις Εβανς πετάχτηκε: «Οσο και να ψάξεις, δεν θα βρεις αδυναμία στη Σκάρλετ. Αντίθετα, πολλοί άντρες νιώθουν μειονεκτικά επειδή απλώς βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Είναι μια πολύ ισχυρή παρουσία, όχι μόνο σωματικά, αλλά σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο. Ακόμη κι αν είναι η μόνη γυναίκα σε ένα σετ, δεν θα τη δεις να χάνει ούτε βήμα».

Στη συνέντευξη Τύπου για την αμερικανική πρεμιέρα του «Captain» κάποιος έκανε το λάθος να ξεκινήσει μια ερώτηση που είχε μέσα τη λέξη «εγκυμοσύνη» και οι συντονιστές μόνο που δεν τον έβγαλαν σηκωτό. «Μα ήθελα να ρωτήσω αν θα κάνει παιδάκι με τον Κάπτεν Αμέρικα», πήγε να το μπαλώσει εκείνος. «Τι παράξενη ερώτηση…» τον πείραξε η Σκάρλετ. «Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Οχι!»

Στο δικό μας τραπέζι τέτοια απρόοπτα δεν συνέβησαν. Δυστυχώς. Μια ερώτηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ψάρεμα» (αν συνεχίζει την εντατική γυμναστική εν όψει γυρισμάτων της επόμενης ηρωικής της εμφάνισης στους Avengers 2, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες) και η Σκάρλετ αποκρίθηκε «φυσικά» και συνέχισε γενικολογώντας: «Σ’ αυτές τις ταινίες πρέπει να προπονείσαι αφενός για αντοχή, αφετέρου για να αντεπεξέλθεις στις χορογραφίες δράσης, αλλά μου αρέσει να μένω δραστήρια».

Αυτό που δεν είπε είναι ότι το χρονοδιάγραμμα σε υπερπαραγωγές 200 εκατομμυρίων δολαρίων είναι… ευαγγέλιο, ότι οι σκηνές θα γυριστούν με σειρά που θα εξυπηρετεί τη μέλλουσα μαμά και ότι σε τελική ανάλυση γι’ αυτό υπάρχει και η «σωσίας» της, με το υπέροχο ψευδώνυμο Χάιντι Μονεϊμέικερ, που αναλαμβάνει τις πιο επικίνδυνες σκηνές.

Και η δολοφόνος έχει ψυχή

O «Στρατιώτης του χειμώνα» είναι η δεύτερη ταινία παραγωγής Marvel Studios με ήρωα τον Captain America και 9η στη σειρά των «Εκδικητών» που ξεπήδησε από τα κόμικς της Marvel και περιλαμβάνει τους Iron Man, The Incredible Hulk, Thor, Captain America και όλους μαζί ως Avengers. Πρόκειται για τη χρυσοτόκο όρνιθα του Χόλιγουντ: χαρακτήρες που γεννήθηκαν πριν από 50 – 60 χρόνια στο χαρτί (73 στην περίπτωση του «Captain») και αποφέρουν κατά μέσον όρο 800 εκατ. δολάρια ανά φιλμ, εξ ου και ο κολοσσός Disney ξόδεψε τo 2009 4 δισ. για να αγοράσει τη Marvel.

Σ’ αυτή την ταινία, τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η «σινεμά-βεριτέ» προσέγγιση των προερχόμενων από το ανεξάρτητο σινεμά και την τηλεόραση αδελφών Τζο και Αντονι Ρούσο, που σκηνοθετούν με κάμερα στο χέρι, η πλοκή πολιτικού θρίλερ συνωμοσίας μέχρι την εφετζίδικη τελική μάχη, οι δυνατές συγκρούσεις  σώμα με σώμα  με χορογραφία πολεμικών τεχνών και  κυρίως, η παρουσία, για πρώτη φορά σε τέτοιο φιλμ, του σπουδαίου Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε κεντρικό ρόλο. Απέναντί του, ο βετεράνος Σάμιουελ Τζάκσον, που δεν πιστεύεις με τίποτα ότι είναι 64 ετών, επανέρχεται ως Nick Fury, ιθύνων νους του παγκόσμιου οργανισμού ασφαλείας SHIELD.

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον επιστρέφει στο franchise ως Νατάσα Ρομανόφ ή «Μαύρη χήρα», φονική κατάσκοπος που αγωνίζεται «με τους καλούς». Στο τέλος νιώθει την ανάγκη να χαθεί, να ξαναβρεί τον εαυτό της και τη ρωτώ αν ταυτίζεται με αυτό. «Ολοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, έτσι δεν είναι; Πόσω μάλλον αυτοί οι χαρακτήρες που βιώνουν μια τόσο δραματική αποκάλυψη… Ο καθένας όταν παρασύρεται απ’ τη δουλειά του κάποια στιγμή λέει “στάσου, γιατί το κάνω αυτό;” Οποιος κι αν είσαι, με ό,τι κι αν ασχολείσαι, κάποιες στιγμές χρειάζεσαι επαναφόρτιση. Οποτε δουλεύω πολύ, νιώθω την ανάγκη να ξεκλέψω λίγο χρόνο, να ζήσω τη ζωή μου, να κάνω πράγματα που μου δίνουν έμπνευση και ενέργεια – και να ξαναπιάσω τη δουλειά». Η συνέχεια των ερωταπαντήσεων σχεδόν αυτούσια, για να μπείτε στο… κλίμα της κουβέντας:

Βοηθά να βρίσκεσαι εκτός Αμερικής;
Οχι, γιατί όλο αυτό (σ.σ. η διασημότητα) είναι παγκόσμιο. Πολύ δύσκολο να βρεις ένα μέρος στον κόσμο όπου θα είσαι ανώνυμος. Εγώ σίγουρα δεν το ξέρω. Αν το βρεις, πες το μου!

Η ηρωίδα που υποδύεσαι θα μας αποκαλύψει μυστικά από το παρελθόν της στην επόμενη ταινία;
Ολοι οι χαρακτήρες κουβαλάνε μια πολύπλοκη προϊστορία. Βρεθήκαμε διστακτικά στην ομάδα των «Εκδικητών» και νομίζω ότι έχει φτάσει ο καιρός που θα έρθουμε αντιμέτωποι με το παρελθόν μας. Και θα είναι το ευαίσθητο σημείο μας, εννοείται.

Μας είναι απαραίτητοι οι ήρωες;
Κρις Εβανς: Πάντα ήταν και θα είναι. Γι’ αυτό οι Ελληνες επινόησαν την αρχαία μυθολογία. Είναι διαχρονική η ανάγκη μας να αφηγούμαστε ιστορίες, είτε σ’ αυτές πρωταγωνιστούν υπερήρωες είτε ο Χόλντεν Κόφιλντ του «Φύλακα στη σίκαλη».
Σκάρλετ: Ο Χόλντεν Κόφιλντ ήρωας; Ενδιαφέρον.
Κρις: Δεν πιστεύεις; Τραγικός χαρακτήρας ίσως;
Σκάρλετ: Χμμ, δεν είμαι σίγουρη, θα πρέπει να το σκεφτώ λίγο. Προσωπικά δεν ξέρω πόσο συνδέομαι με την ιδέα του υπερήρωα. Μεγαλώνοντας έβλεπα κάποιες ταινίες, μου άρεσαν οι «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον, λάτρεψα τον Ιντιάνα Τζόουνς… Νομίζω ότι πάντα προτιμούσα τον προβληματικό ήρωα. Οπως όλοι μας υποθέτω…
Κρις: Οπως τον Χόλντεν Κόφιλντ!
Σκάρλετ: Εντάξει, θα το δεχτώ! Εννοώ ότι και ο υπερήρωας πρέπει να είναι… αν όχι ευάλωτος, να έχει μια διάσταση με την οποία μπορούμε να ταυτιστούμε. Μόνο έτσι αυτές οι φανταστικές ιστορίες λειτουργούν, αυτό είναι το στοιχείο που τις γειώνει, ώστε να μπορείς να ταυτιστείς κάπου μαζί τους. Και αυτό τελικά κάνει τον τέλειο υπερήρωα. Αλλά αν τους χρειαζόμαστε; Δεν ξέρω. Φαντάζομαι αν δεν υπήρχαν ήρωες, δεν θα ξέραμε ποιοι είναι οι κακοί.

Ποιοι, λοιπόν, είναι οι κακοί σήμερα;
Σκάρλετ: Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις, φαντάζομαι. Δεν ξέρω. Ας πούμε άνθρωποι που κοιτούν μόνο το συμφέρον τους και δεν έχουν ηθική. Αυτοί ήταν πάντα.
Κρις, είναι εντυπωσιακό το σώμα σου στην ταινία. Πόση γυμναστική χρειάστηκες;
Πολλή! Ημουν κοκαλιάρης! (γελλάει). Λίγες ώρες την ημέρα, για περίπου τρεις μήνες. Βάρη κυρίως. Χρειάζεται αν δεν θέλεις να δείχνεις γελοίος στη στολή.
Και θα μείνεις έτσι; Σου αρέσει;
Σκάρλετ (ξεκαρδισμένη): Ελα τώρα… Κανείς δεν διατηρείται έτσι!

Κι εσύ, Σκάρλετ;
Κι εγώ πέρασα πολλές ώρες στο γυμναστήριο όπως τα αγόρια, αλλά με μικρότερα βάρη! Γίνεται και αυτό μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Μου αρέσει να πηγαίνω στη δουλειά κάθε πρωί, ακόμη κι αν σημαίνει ότι θα σηκωθώ νωρίς, θα φάω ό,τι είναι να φάω για πρωινό, θα πάω γυμναστήριο, θα κάνω ένα ντους, θα φτάσω στο γύρισμα και θα καθίσω στην καρέκλα για μαλλιά και μέικαπ. Διαφορετικά, νιώθεις ότι κάπου η ζωή σου δεν σου ανήκει και ο χρόνος στο γυμναστήριο είναι χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου.

Πόσο σημαντικό είναι ένα σέξι σώμα;
Σκάρλετ: Για ποιον;

Για όλους, στην εποχή μας. Υπάρχει αυτή η ψύχωση με την τελειότητα…
Σκάρλετ: Ολα είναι σχετικά, δεν είναι; Η ομορφιά είναι υποκειμενική και, δόξα τω Θεώ, ο καθένας μας εκτιμά διαφορετικά χαρακτηριστικά στον άλλο. Σίγουρα οι ηθοποιοί σήμερα μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί απ’ ό,τι ήταν ακόμη και στη δεκαετία του ’70. Τα κορίτσια έχουν δικέφαλους και τρικέφαλους και είναι «φέτες» και έχουν αυτά τα σώματα της γιόγκα… Παλιότερα υπήρχε μια διαφορετική αντίληψη για τον ιδανικό σωματότυπο, ανδρικό και γυναικείο. Μη με ρωτήσεις ποιος το ορίζει αυτό, δεν ξέρω.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ τόσα χρόνια μετά τον «Γητευτή των αλόγων;», ως καταξιωμένη ηθοποιός πια;

Σκάρλετ: Ηταν πολύ ωραίο να συζητώ μαζί του ως ενήλικη για την πολιτική, τον ακτιβισμό, όλα αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Είναι οξυδερκής, διορατικός. Και κάπου μου θύμισε τι έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί από κάποιο σημείο δεν το συνειδητοποιείς, χρειάζεται κάποιος να σου λέει έκανες αυτό ή πέτυχες εκείνο.

Πηγή: kathimerini.gr (http://www.kathimerini.gr/760524/article/proswpa/synentey3eis/h-skarlet-…)

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…