Η σιωπή του Βενιζέλου είναι συνενοχή στα μεταλλαγμένα

[…]

venizelos2

Με προεδρεύοντα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασε στις 11 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, όπως και ακόμα 18 κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι ψήφοι κατά της πρότασης δεν ήταν αρκετές, κι έτσι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι προ των πυλών της Ευρώπης.

Μετά την ψηφοφορία, ορισμένα από τα κράτη-μέλη που τάχθηκαν κατά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού έστειλαν επιστολή στον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, υποβάλλοντας τις επιστημονικές τους ενστάσεις για το θέμα. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε ποτέ την επιστολή αυτή, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Ε. Δάναλη.

Όπως τόνισε η ίδια, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε μορατόριουμ για το θέμα των μεταλλαγμένων, ενώ το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 89% των Ελλήνων τάσσονται κατά των μεταλλαγμένων τροφίμων. Παράλληλα, αν και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές και οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ταχθεί κατά των μεταλλαγμένων, η Κομισιόν συνεχίζει να τα προωθεί, με μπροστάρη τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ελλάδα, λοιπόν, δια του Ευαγγελου Βενιζέλου, ψηφίζει κατά των μεταλλαγμένων, όμως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την επόμενη μέρα δε βάζει την υπογραφή του σε μία διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν χώρες με ουσιαστικό βάρος στην ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Μήπως η σιωπή είναι συνενοχή;