Η σιωπή της συνενοχής

Η υπόλοιπη Ελλάδα θρήνησε τον Παύλο Φύσσα, αλλά η παλιά γειτονιά του προτίμησε να αγκαλιάσει την κανονικότητα

4901248

Ανήμερα της 6ης επετείου της επαίσχυντης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Ολυμπιακός έδινε σημαντικό ποδοσφαιρικό αγώνα για το ποδοσφαιρικό Champions League στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης». Συμπτωματικά, μάλιστα, αντίπαλός του ήταν η γνωστή για την αντιναζιστική δράση της και τους δεσμούς της με την εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου Τόττεναμ.

Μολονότι ο Φύσσας ήταν δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού και παρακολουθούσε συχνά αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ των «ερυθρολεύκων», δεν υπήρξε στις κερκίδες η παραμικρή ένδειξη συμπαράστασης στην οικογένειά του ή θυμού ενάντια στους φονιάδες. Ούτε αντιφασιστικό πανό (από αυτά που συχνά εμφανίζονται σε άλλα ελληνικά γήπεδα) ούτε σύνθημα ούτε στεφάνι ούτε τίποτε. Μόνο συνένοχη, χαιρέκακη σιωπή. Το μοναδικό πανό που εμφανίστηκε στα κάγκελα του γηπέδου ήταν στη μνήμη κάποιου νεαρού Σέρβου που πέθανε στα 19 του. Οπαδού του Ερυθρού Αστέρα! Σε κυριλλική γραφή.

Η κοινωνία του Πειραιά βοά για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στις εξέδρες των φανατικών του Ολυμπιακού και όχι μόνο σε αυτές. Η επίσημη στάση της διοίκησης της ΠΑΕ είναι από καιρό το διαβόητο «no politica», το οποίο βεβαίως καταστρατηγήθηκε βάναυσα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της.

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλεσε τους αρεστούς δημοσιογράφους για δηλώσεις μετά το ματς, δεν το έκανε για να πει μία κουβέντα συμπάθειας προς τους γονείς του Φύσσα, αλλά για να διατυμπανίσει την «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προ διετίας φόρεσε τη φανέλα της Τόττεναμ για κάποιον φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα, είναι προφανώς ο φορέας αυτής της κανονικότητας.

Μόλις δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Μαρινάκης τσαλαπάτησε το δικό του «no politica» και παιάνισε τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να κατευθύνει προς αυτήν τον κόκκινο στρατό των γηπέδων. Οι ψήφοι του Ολυμπιακού πήγαν τυφλό μονοκούκι στον αδελφό της κουμπάρας του, ο ΣύΡιΖα των αθέων αστεφάνωτων  γκρεμοτσακίστηκε και η Χρυσή Αυγή πλήρωσε τη νύφη από σπόντα, αφού  πολλοί ψηφοφόροι της μετακινήθηκαν μισό βήμα αριστερότερα, ώστε να βοηθήσουν τη μεγάλη επιστροφή της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» στην εξουσία.

Αν τα είχαν υπολογίσει λίγο καλύτερα, τα κουκιά, δεν θα έχανε η ασόβαρη Χρυσή Αυγή την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση για μερικές εκατοντάδες ψηφαλάκια. Ούτε θα κινδύνευαν τώρα τόσα μεγαλόσχημα στελέχη της με φυλακή. Ήταν μία παράπλευρη απώλεια, του σκοπού που άγιασε τα μέσα.

Ο Μαρινάκης τόνισε ότι σκέφτεται να αποσύρει τον Ολυμπιακό από το εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, επειδή αδικείται κατάφωρα. Κάτι ανάλογο, επισήμανε, έκαναν οι Αγγελόπουλοι στο μπάσκετ. Θα επιδείξει ωστόσο αυτοσυγκράτηση, μέχρι νεωτέρας, αφού πάει, τελείωσε «το πρωτάθλημα των Πρεσπών», δηλαδή του Ιβάν, δηλαδή του ΣυΡιΖα.

Κάπως έτσι, ο πανίσχυρος πρόεδρος του Ολυμπιακού έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη που τόλμησε να ξεστομίσει τη λέξη «Πρέσπες». Ο Κυριάκος θα δαγκώθηκε, μπροστά στην τηλεόρασή του.

Τα φώτα του γηπέδου έσβησαν, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την τιμητική μη-ήττα όπως συνηθίζουν οι ελληνικές ομάδες, οι προετοιμασίες για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησαν πυρετωδώς (με προκαταβολικές δηλώσεις περί διαιτησίας και αδικίας) και η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» ξεχύθηκε στους δρόμους για να δικαιώσει τους δολοφόνους του Φύσσα. Χρωστάει πολλά, η Νέα Δημοκρατία, στα ακροδεξιά αντανακλαστικά των όψιμων πιστών της.

Μία κατάληψη γεμάτη γυναικόπαιδα στην Αχαρνών εκκενώθηκε διά της αστυνομικής βίας και οι φοβικοί «νοικοκυραίοι» που παλινδρομούν μεταξύ Μιχαλολιάκου, Βελόπουλου, Καμένου και Μητσοτάκη χειροκρότησαν με ασυγκράτητο ενθουσιασμό, πίσω από τα παντζούρια τους.

Οι γιαγιάδες που τόλμησαν να βγουν στα παράθυρα για να χειροκροτήσουν τη μάνα του Παύλου Φύσσα και τον πατέρα του άκλαυτου Σαχζάντ Λουκμάν απομονώθηκαν όπως τους άξιζε. Τα δελτία του Σκάι και του κρατικού Σκάι της Αγίας Παρασκευής διανθίστηκαν με ενσταντανέ στοργικών αστυνομικών, πιθανότατα των ίδιων που αποτελείωσαν τον άμοιρο Ζακ Κωστόπουλο.

Η μήνις των αληθινών νοικοκυραίων, χωρίς εισαγωγικά, εξανεμίστηκε στα σύννεφα δίχως να περάσει από τα σπίτια, αφού τα ΜΜΕ συνεχίζουν την εξοργιστική εκστρατεία εξωραϊσμού μίας εφιαλτικής κυβέρνησης. Οι ανήλικοι «ταλιμπάν» των καταλήψεων εκπαραθυρώθηκαν στους πέντε δρόμους και η κανονικότητα επέστρεψε πλησίστια, στα ευρύτερα Εξάρχεια.

Ο επόμενος Φύσσας, ταραχοποιό στοιχείο ως γνωστόν, παραμονεύει αδυσώπητος πίσω από την επόμενη γωνία, έτοιμος να βουτήξει με πάθος πάνω στο μαχαίρι του επόμενου ανυποψίαστου Ρουπακιά. Και αν τύχει να δολοφονηθεί τη νύχτα της Κυριακής, ανήμερα ντέρμπι, οι τίτλοι στα δελτία ειδήσεων θα είναι έτοιμοι να τον ξεπροβοδίσουν. «Τον σκότωσαν, και αυτόν, για το ποδόσφαιρο».  

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.…

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…