Γκάφα ολκής από τον Σεμπάστιαν Φέτελ – Σημαία του ψευδοκράτους στο κράνος του

Το ειδικό κράνος που χρησιμοποιεί ο ο Γερμανός τετράκις πρωταθλητής της Aston Martin F1 στις δοκιμές της Formula 1 στο Μπαχρέιν έχει τις σημαίες όλων των χωρών που αντιτίθενται στον πόλεμο της Ουκρανίας - και ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και εκείνη του ψευδοκράτους.

01 vettel helmet ukraine

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, ο πάντα ευαίσθητος σε κοινωνικά θέματα Sebastian Vettel θέλησε να ευαισθητοποιήσει με το κράνος του στις δοκιμές του Μπαχρέιν, το οποίο έχει αντιπολεμικό χαρακτήρα. Ο Γερμανός τετράκις πρωταθλητής της F1, Σεμπάστιαν Φέτελ, θέλησε με το ειδικό αυτό σχέδιο του κράνους του να εκφράσει τη σθεναρή αντίθεσή του με τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία – την οποία είχε διατυπώσει και με ισχυρά λόγια την 24η Φεβρουαρίου, μετά την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα.

Στο πλαίσιο της ενότητας που προωθεί με το σχεδιασμό του κράνους, ο Γερμανός έχει στη λωρίδα γύρω από το πηγούνι και τον αυχένα όλες τις σημαίες των εθνών του κόσμου. Όμως έπεσε σε ένα σοβαρότατο λάθος καθώς ανάμεσά στις σημαίες , βρίσκεται κι αυτή του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως μόνο από την Τουρκία. 

 

  Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της Aston Martin επιβεβαίωσε ότι αφαιρέθηκε η σημαία του ψευδοκράτους από το κράνος του Γερμανού πιλότου.

 

Αντιδράσεις 

Όπως ήταν φυσικό το γεγονός σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Κυπριακή και την Ελληνική Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που έστειλαν επιστολές στη FIA και τον οδηγό προσωπικά για την αφαίρεση της σημαίας,  απαιτώντας  και την τιμωρία όχι μόνο της Aston Martin όσο και του ίδιου του πιλότου για την ενέργεια αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λέσχης Αυτοκινήτου της Κύπρου, «η απόφαση του Φέτελ να τοποθετήσει τη σημαία του ψευδοκράτους είναι απαράδεκτη. Απαιτούμε την άμεση αφαίρεση της σημαίας από το κράνος του και την επιβολή ποινής τόσο στον οδηγό όσο και στην ομάδα του».

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, Δημήτρης Μιχελακάκης, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Γερμανό πιλότο της φόρμουλα Ένα Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin) και στη FIA, μετά το ζήτημα που προέκυψε σήμερα με το κράνος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, το οποίο έφερε τη σημαία του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.

 

Αναλυτικά

 

«Προς: Σεμπαστιάν Φέτελ, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Formula 1

Κοινοποίηση: FIA Sports Department

 

Αγαπητέ Σεμπάστιαν,

 

Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε ότι αποφάσισες σε μια κίνηση συμβολισμού να εμφανίζονται στο κράνος σου όλες οι σημαίες των κρατών οι οποίες είναι ενάντιες στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Τη χαρά όμως αυτή διαδέχθηκε η πικρία μας, αφού ανάμεσα στα κράτη που παρουσιάζονται, εμφανίζεται η σημαία της κατεχόμενης από την Τουρκία, Βόρειας Κύπρου.

 

Ενός ψευδοκράτους που κατέχει η Τουρκία από το 1974 μετά από εισβολή και δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή Παγκόσμιο Οργανισμό πλην της Τουρκίας. Μια ιστορία κατοχής περιοχών ενός ανεξάρτητου κράτους εδώ και 50 χρόνια. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

 

Όπως αντιλαμβάνεσαι λόγω της αναγνωρισιμότητάς σου παγκοσμίως, όλη αυτή η κατάσταση, αποκτά ένα μεγάλο ειδικό βάρος.

 

Σε παρακαλούμε θερμά και περιμένουμε να κάνεις αυτό που πρέπει, δηλαδή να αφαιρέσεις τη σημαία του ψευδοκράτους από το κράνος σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα θίξεις Κυπρίους και Έλληνες ζωντανούς και νεκρούς, παράλληλα με τη δίκαιη υποστήριξή σου σε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

 

Σε ευχαριστούμε για την προσοχή σου και σου ευχόμαστε καλή τύχη.

Με εκτίμηση,

 

Δημήτρης Μιχελακάκης

Πρόεδρος ΟΜΑΕ».

 

Θυμίζουμε ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό συμβάν που έχει να κάνει με τα κατεχόμενα της Κύπρου και τη Formula 1. Στο Τουρκικό GP του 2006, στην Κωνσταντινούπολη, οι οργανωτές του αγώνα την τελευταία στιγμή κάλεσαν για την απονομή στον νικητή Φελίπε Μάσα στο βάθρο τον τότε ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας, που αποσκοπούσε να συμβάλλει στις προσπάθειές της χώρας για τη ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου, τιμωρήθηκε από τη FIA με πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων – το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Formula 1.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…