Η σημαία της Ζανκτ Πάουλι είναι επικηρυγμένη

Η νεκροκεφαλή-σήμα κατατεθέν της αντιφασιστικής γερμανικής ομάδας βρίσκεται στην ίδια λίστα με σβάστικες, στόχους και τζιχαντιστικά σύμβολα, καθώς η βρετανική αστυνομία τη θεωρεί πιθανή τρομοκρατική απειλή

pauli2 0

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να αποκτήσει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος δόξα και υποστηρικτές έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια που εδρεύει. Ο ένας είναι οι επιτυχίες σε αγωνιστικό επίπεδο, οι τίτλοι και οι διακρίσεις, οι οποίες γενούν θαυμαστές. Ο άλλος είναι ο δρόμος της Ζανκτ Πάουλι. Μια ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, οι αρχές στις οποίες η ομάδα και η βάση του κόσμου που της δίνει πνοή παραμένουν πιστοί ό,τι και να γίνει. Η Πάουλι έγινε ο αντιφασιστικός πόλος του Αμβούργου, η ομάδα του πανκ και της αλληλεγγύης, ο σύλλογος του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της υψωμένης γροθιάς απέναντι σε κάθε είδους διακρίσεις και καταστολή. Έτσι, παρότι εντός αγωνιστικού χώρου δεν έχει να επιδείξει  σημαντικές επιτυχίες, έχει καταφέρει να γίνει ομάδα χιλιάδων ανθρώπων εκτός Αμβούργου και Γερμανίας, οι οποίοι ταυτίζονται με τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Για κάποιους, ο χαρακτήρας αυτός γεννά διαφορετικά συναισθήματα.

Η νεκροκεφαλή δίπλα στη σβάστικα

Ο Guardian έφερε στη δημοσιότητα τα έγγραφα που η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας μοίρασε σε σχολεία και νοσοκομεία, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους στην πρόληψη κατά εξτρεμιστικών σχημάτων που είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα. Στο βιβλιαράκι των 24 σελίδων υπάρχουν και τα σύμβολα, τα οποία χρησιμοποιούν αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες. Έτσι, ανάμεσα σε σβάστικες και στόχους, ανάμεσα σε τζιχαντιστικά σύμβολα και σήματα ακροδεξιών μορφωμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο και η Combat 18, που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για τρομοκρατία, βρίσκεται και η νεκροκεφαλή της Ζανκτ Πάουλι!

Μολονότι δεν αποτελεί το επίσημο έμβλημα του συλλόγου, το πειρατικό σύμβολο έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν σήμα κατατεθέν για την ομάδα του Αμβούργου. Η πειρατική σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Millerntor από έναν παλιό πάνκη, με το προσωνύμιο Doc Mabuse, o οποίος έμενε σε κατάληψη. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του συλλόγου ήταν εκείνος που τον τράβηξε στο γήπεδο, μαζί με εκατοντάδες ακόμα εναλλακτικές μορφές της πόλης. Η νεκροκεφαλή βρήκε τη δική της θέση στην κερκίδα και παρότι ο σύλλογος αρχικά δεν ήθελε να ταυτιστεί με το σήμα, στη συνέχεια το υιοθέτησε, παίρνοντας τα δικαιώματα από μια ομάδα οπαδών που είχε φτιάξει τα δικά της προϊόντα της Πάουλι. Πλέον, αποτελεί όχι μόνο ένα σύμβολο που συνδέεται άμεσα με το κλαμπ, αλλά έχει εξελιχθεί και σε ένα πανίσχυρο εργαλείο marketing, καθώς η ομάδα πουλά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η πειρατική σημαία αντιπροσωπεύει τις αρχές του κλαμπ, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί με κάθε επισημότητα από τη Γενική Συνέλευση. Η Ζανκτ Πάουλι έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που έκανε κάτι τέτοιο, προωθώντας την κοινωνική ευθύνη και τα συμφέροντα των μελών, των εργαζομένων και των οπαδών πέρα από τη σφαίρα του αθλητισμού, καθώς και την ανοχή και τον σεβασμό.

Συνδέσεις χωρίς νόημα 

Χριστουγεννιάτικα γεύματα σε απόρους, δράσεις αλληλεγγύης που φέρνουν τους παίκτες στο πλάι του κόσμου, ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες, συνεχείς πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας, πλήρης εναντίωση στους νεοναζί. Αυτές είναι κάποιες από τις πράξεις που αποτελούν ρουτίνα για την Ζανκτ Πάουλι και την κάνουν να ξεχωρίζει. Για τη βρετανική αστυνομία όμως, το να μαγειρεύει κάποιος για τους φτωχούς, το να δέχεται τους ομοφυλόφιλους και να μάχεται κατά του ρατσισμού, είναι μάλλον αντίστοιχο με το να κυνηγάει ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα για να τους ανοίξει το κεφάλι ή με το να σκοτώνει ξένους που πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία. Η ακραία εφαρμογή της θεωρίας των δύο άκρων όμως δεν αγγίζει μόνο τη Ζανκτ Πάουλι, κάνοντας το εγχείρημα της πρόληψης κατά των τρομοκρατικών χτυπημάτων ακόμα πιο γελοίο.

Στη λίστα βρίσκεται και η Greenpeace, η γνωστή ΜΚΟ που μάχεται για το περιβάλλον, αλλά και οργανισμοί όπως o Sea Shepherd, που παλεύει κατά της μόλυνσης των ωκεανών και υποστηρίζεται από επιφανείς Βρετανούς, όπως ο Σον Κόνερι και ο Πιρς Μπρόσναν. Πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για τη συμπεριφορά στα ζώα, καμπάνιες αλληλεγγύης, ακόμα και σύμβολα ακτιβιστών κατά της κατανάλωσης κρέατος βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο! «Το να αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο ακτιβιστές για το περιβάλλον και τρομοκράτες δε βοηθά στο να αντιμετωπίσεις την τρομοκρατία. Πώς θα καταφέρουμε να μάθουμε στα παιδιά μας για την καταστροφή που προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν τους λένε πως εκείνοι που προσπαθούν να τη σταματήσουν είναι εξτρεμιστές;», αναρωτήθηκε εύλογα ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της Greenpeace στην Αγγλία. Η διαρροή της λίστας προκάλεσε αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με την υποψήφια του εργατικού κόμματος, Λίσα Ναντί, να την χαρακτηρίζει «απόλυτη ανοησία».

«Περήφανος για τις αρχές της Ζανκτ Πάουλι»

Ο αμυντικός της Ζανκτ Πάουλι, Τζέιμς Λόρενς, απαντώντας στο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, δήλωσε περήφανος για τις αξίες της ομάδας του. «Περήφανος για τις αξίες που έχουμε. Περήφανος που παίζω για τη Ζανκτ Πάουλι. Αντιφασίστες, αντιρατσιστές, αντισεξιστές, κατά της ομοφοβίας. Τι δεν σας αρέσει;». Η ομάδα του απάντησε με ένα tweet, στο οποίο παρέθεσε τα λόγια του Λόρενς και σημείωσε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει. Σε επίσημο επίπεδο, η διοίκηση του συλλόγου προσέγγισε τη Βρετανική Αστυνομία ζητώντας εξηγήσεις. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παρουσία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου στη λίστα με τις τρομοκρατικές απειλές, ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής και αναπληρωτής διευθυντής της Αστυνομίας, Ντιν Χέιντον, υποστήριξε πως η παρουσία «νομιμοποιημένων γκρουπ» έγινε ούτως ώστε «να βοηθηθεί η αστυνομία και οι στενοί της συνεργάτες στην κατανόηση σημάτων και συμβόλων που ίσως αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα της δουλειάς τους, ώστε να ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα στα τόσα σύμβολα που συναντούν». Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως η σημείωση ότι δεν σχετίζονται όλα τα σύμβολα που περιλαμβάνονται με την τρομοκρατία βρίσκεται μόνο στο σημείο που παρουσιάζονται κάποια ιστορικά ή θρησκευτικά σύμβολα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από νεοναζί. Πριν από λίγους μήνες, όταν το έγγραφο μοιράστηκε σε σχολεία και νοσοκομεία, η συμβουλή των αρχών ήταν να καταγγέλλουν σε διαδικτυακό ιστότοπο όποιον βλέπουν να χρησιμοποιεί κάποιο από τα σύμβολα αυτά, χρησιμοποιώντας το μότο «η δράση αντιμετωπίζει την τρομοκρατία». Οι δηλώσεις του Χέιντον μοιάζουν λοιπόν ως μια αδέξια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Mιλώντας στην Deutsche Welle, εκπρόσωπος της αγγλικής λέσχης οπαδών της Πάουλι στο Μάντσεστερ σημείωσε: «Αρχικά σοκαριστήκαμε, όμως στη συνέχεια καταλάβαμε περισσότερα σχετικά με το έγγραφο και η κατάσταση έγινε ξεκαρδιστική. Το γεγονός ότι μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία έχει τέτοια επίδραση στις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Οι Άγγλοι υποστηρικτές συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ζανκτ Πάουλι, λόγω των αξιών που διατηρούνται, τις οποίες διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι οπαδοί. Πουθενά στην Μεγάλη Βρετανία δεν μπορείς να είσαι τόσο ανοιχτός για τις απόψεις σου, γνωρίζοντας ότι ο διπλανός σου τις μοιράζεται και ότι ο σύλλογος θα υπερασπιστεί το δικαιωμά σου να τις εκφράσεις». Ίσως, τελικά, αυτό να είναι που ενοχλεί περισσότερο…

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…