Η Σαουδική Αραβία επισήμως απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Τουρκία

Η απόφαση του Ριάντ να εμποδίσει την εισαγωγή των τουρκικών προϊόντων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αυτή την εβδομάδα με στόχο να πετύχει πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία της Τουρκίας.

container 789488 1280

Η απόφαση του Ριάντ να εμποδίσει την εισαγωγή των τουρκικών προϊόντων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αυτή την εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet, με στόχο να πετύχει πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία της Τουρκίας.  

Το Ριάντ είχε επιβάλει από πέρσι ανεπίσημο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων. Οι Σαουδάραβες κρατούσαν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά σε αναμονή στα σύνορα της χώρας τους  και χιλιάδες φορτία από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους. Τα φορτηγά κατάφεραν να περάσουν τελικώς, έπειτα από διπλωματική παρέμβαση της Άγκυρας.

Το 2017, όταν μια ομάδα χωρών του Κόλπου, υπό το Ριάντ, αποφάσισε να διακόψει τις επαφές με το γειτονικό Κατάρ, η Άγκυρα υποστήριξε την Ντόχα και στρατιωτικά και οικονομικά. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν κι άλλο μετά την άγρια δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Ριάντ να ζητά μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dunya, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επικοινώνησε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τους διέταξε να σταματήσουν τις συναλλαγές με τουρκικές επιχειρήσεις και να αγοράζουν τα προϊόντα τους, απειλώντας με πρόστιμα σε όποιον αγνοήσει την εντολή.

«Είναι μεγάλη η ανησυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς –εκτός των άλλων– οι εξαγωγές από τις νοτιοδυτικές επαρχίες Χατάϊ, Γκαζιαντέπ και Ντιγιάρμπακιρ έχουν σχεδόν σταματήσει», είπε ένας επιχειρηματίας στην Cumhuriyet. Κι εκτός από το εμπόριο, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία αποθάρρυνσης των πολιτών της από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την Τουρκία ως «μη ασφαλή χώρα» λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα ο τουρισμός πέρσι από τη Σαουδική Αραβία να έχει καταγράψει πτώση 17%.

Πηγή: efsyn.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…