Η Ρωσία βουλιάζει στον σκοταδισμό με νόμο κατά της «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας» – Πρόστιμο 160.000 ευρώ στους «παραβάτες»

«Η προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων είναι απαγορευμένη» - Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, ο νόμος περιγράφεται ως μέσον για την «υπεράσπιση» της Ρωσίας έναντι μία επίθεσης των δυτικών χωρών κατά των αρχών.

adrian swancar laAfm3j jzE unsplash

Οι ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα τροπολογίες που διευρύνουν σημαντικά το πεδίο εφαρμογής νόμου που απαγορεύει την «προπαγάνδα» ΛΟΑΤΚΙ+, στο πλαίσιο της συντηρητικής στροφής του Κρεμλίνου που συνοδεύει τη στρατιωτική του επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Η προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων είναι απαγορευμένη (…) Η λύση αυτή θα προστατεύσει τα παιδιά μας και το μέλλον αυτής της χώρας από τα ερέβη που σκορπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της ρωσικής Δούμα Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Ο νέος νόμος αποτελεί διευρυμένη εκδοχή κατακριτέου νομοθετικού κειμένου του 2013 που απαγόρευε την «προπαγάνδα» ΛΟΑΤΚΙ+ στους ανήλικους και υπό την νέα του εκδοχή απαγορεύει πλέον την «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» προς κάθε κοινό, στα μέσα ενημέρωσης, στο Ιντερνετ, στα βιβλία και στις ταινίες.

Το τεράστιο πεδίο εφαρμογής του νόμου, καθώς και οι απεριόριστες δυνατότητες ερμηνείας του, δημιουργούν φόβους για ενίσχυση της καταστολής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ρωσία, όπου έτσι κι αλλιώς υφίσταται διακρίσεις.

«Η προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων απαγορεύεται (…) Απαγόρευση της προώθησης της παιδοφιλίας και της αλλαγής φύλλου έχει επίσης εισαχθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βολόντιν.

«Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια ρούβλια» (160.000 ευρώ), διευκρινίζεται.

Για να λάβει ισχύ νόμου, το κείμενο της ρωσικής Δούμα πρέπει να επικυρωθεί από την Άνω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και να υπογραφεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, βήματα που δεν είναι παρά τυπικότητες για το ρωσικό καθεστώς.

Η υιοθέτηση του νέου νόμου είναι μία νέα σελίδα στη μακρόχρονη καταστολή κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με το Κρεμλίνο να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των «παραδοσιακών» αξιών απέναντι στην «παρακμιακή» Δύση.

Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, ο νόμος περιγράφεται ως μέσον για την «υπεράσπιση» της Ρωσίας έναντι μία επίθεσης των δυτικών χωρών κατά των αρχών.

Ο νόμος αυτός «θα προστατεύσει τα παιδιά μας και το μέλλον της αυτής της χώρας από τα ερέβη που σκορπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε τις δικές μας παραδόσεις και αξίες», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Εκτός των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ο νέος νόμος ανησυχεί τον κόσμο του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας, που φοβούνται την ενίσχυση της λογοκρισίας, που είναι ήδη ισχυρή. Για παράδειγμα, το εμβληματικό μυθιστόρημα «Λολίτα» του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ μπορεί να απαγορευθεί.

Η πώληση αγαθών που περιέχουν απαγορευμένες πληροφορίες» θα είναι πλέον απαγορευμένη και, κατά συνέπεια, «οι ταινίες που “προωθούν” “μη παραδοσιακές” σχέσεις δεν θα λάβουν άδεια κυκλοφορίας», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Δούμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP