Newsroom

Newsroom

Η Ρωσία επικεντρώνεται στο Ντονμπάς-Σειρήνες συναγερμού και μάχες

Συνεχίζονται οι μάχες σε Κίεβο και Μαριούπολη. Στην Πολωνία ο Τζο Μπάιντεν

1000 4 0

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη συναντώντας σήμερα Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι “επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς” στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Δηλώσεις που πρέπει να ακούγονται με επιφυλάξεις, καθώς το κάθε στρατόπεδο επιδίδεται σε μια εντατική μάχη πληροφόρησης σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ό,τι συμβαίνει στο πεδίο, λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι “επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς” σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να “αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία” στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές “δημοκρατίες”.

Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”.

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ουκρανία - Κίεβο - Μαριούπολη - πόλεμος - Ρωσία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία — μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα.

Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να “απωθηθεί η επίθεση του εχθρού”, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.

Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.

Στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον δήμο αυτής της πόλης που τελεί υπό πολιορκία. Περίπου 100.000 κάτοικοί της παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κϊεβο

Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Κίεβο από απόψε έως το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

“Η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα διαρκέσει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου”, ανέφερε ο δήμαρχος στο Telegram.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ

Ο ρωσικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Σλαβότιτς, με 25.000 κατοίκους, όπου ζει το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, συλλαμβάνοντας τον δήμαρχο και πυροδοτώντας φιλοουκρανικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές «οι Ρώσοι κατακτητές εισέβαλαν στο Σλαβούτιτς και κατέλαβαν το δημοτικό νοσοκομείο».

Η πόλη χτίστηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Η περιφερειακή διοίκηση δημοσίευσε εικόνες στον λογαριασμό της στο Telegram που δείχνουν δεκάδες ανθρώπους συγκεντρωμένους γύρω από την ουκρανική σημαία φωνάζοντας «Ζήτω η Ουκρανία». 

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο δήμαρχος της πόλης Γιούρι Φόμιτσεφ έχει συλληφθεί», ανέφερε.

Μαριούπολη: Επικοινωνία του δημάρχου με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ουκρανία

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είπε ότι μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία για να εξετάσουν τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, έπειτα από τη δήλωση Εμανουέλ Μακρόν -που αναμένεται σήμερα να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν- ότι θα πρότεινε στη Ρωσία ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να φύγουν.

Μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της. 

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πρέπει ακόμη να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέστσουκ στην κρατική τηλεόραση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει μέρος σε ενδεχόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, στην οποία θα μετάσχει και η Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής ομογένειας που ζει στην πόλη και ήδη θρηνεί απώλειες.

 Πάνω από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη

 

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως δήλωσε σήμερα στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της

Παρουσία Μπάιντεν η συνάντηση Μπλίνκεν με τον Ουκρανό ομόλογό του

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα συνάντηση στη Βαρσοβία με τους ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας στη διάρκεια της συνάντησής τους με τους αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρούσα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δίπλα στον οποίο κάθισε σε ένα μακρύ τραπέζι όπου κάθονταν επίσης ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Η συνάντηση διεξήχθη σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.

Ο Μπάιντεν είχε συναντήση τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.

 

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες.

Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.

 

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…