Η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα της Κύπρου

Την απόφαση να ξεκινήσει η παροχή προξενικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Μουράτ Ζιαζίκοφ σε ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS

AP23187436159540

Προξενείο θα δημιουργήσει τη Ρωσία στα Κατεχόμενα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το γεγονός κρίνεται σημαντικό επειδή μπορεί να ερμηνευτεί ως έμμεση αναγνώριση της τουρκικής κατοχής και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει αγκάθι τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία.

Την απόφαση να ξεκινήσει η παροχή προξενικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Μουράτ Ζιαζίκοφ σε ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS και τη δικαιολόγησε ως «ανθρωπιστική».

Ο κ. Ζιαζίκοφ είπε ότι μέχρι τώρα, οι Ρώσοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη τους στην αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων και ότι τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών, δεν έχουν προστατευθεί δεόντως.

«Αυτή η απόφαση, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ, δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο. Υποκινείται αποκλειστικά από ανθρωπιστικές ανησυχίες και φροντίδα για τους Ρώσους συμπατριώτες μας που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», είπε ο πρέσβης.

Ο κ. Ζιαζίκοφ είπε ακόμη ότι «τώρα οι Ρώσοι μπορούν να απευθύνονται στο προσωπικό του προξενικού τμήματος της Ρωσικής Πρεσβείας για βοήθεια, το οποίο θα τους δέχεται σε τακτική βάση στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από 50.000 Ρώσοι κατοικούν αυτή τη στιγμή στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

«Όσον αφορά τις προσεγγίσεις μας στο Κυπριακό, παραμένουν αμετάβλητες. Συνεχίζουμε να τηρούμε μια πολιτική αρχών και να υποστηρίζουμε με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς και νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…