Η ρηχή μνήμη του κ. πρωθυπουργού

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιοδικό Monocle.

mitsotakis monocle2 1024x683 2

Ερώτηση: «Πρωθυπουργέ, σε τι κατάσταση βρισκόταν η Ελλάδα όταν αναλάβατε την εξουσία;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αναλάβαμε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από το υφιστάμενο πλαίσιο. Αλλά ουσιαστικά αυτό που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η εκκωφαντική ήττα ενός συγκεκριμένου είδους λαϊκισμού που ευδοκίμησε στον τόπο μας μεταξύ 2015 και 2019. Εκείνα τα χρόνια κυβερνούσε την Ελλάδα μια κυβέρνηση με κυρίαρχο ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο εξελέγη με μια λαϊκίστικη πλατφόρμα και ένωσε τις δυνάμεις του με ένα ακροδεξιό κόμμα. Ηταν δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας. Φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015. Οι τράπεζές μας έκλεισαν. Ο λαός μας υποβλήθηκε σε αχρείαστες κακουχίες, ενώ η ανάπτυξη εκείνα τα χρόνια υστέρησε σημαντικά».

Εκτός θέματος. Αλλο τον ρωτάνε, για άλλο μιλάει. Οι συνομιλητές του πάντως δεν αισθάνονται την ανάγκη να επιμείνουν και να ζητήσουν απάντηση επί της ουσίας. Μερικές παρατηρήσεις. Εκκωφαντική ήττα δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις την υποχώρηση ενός κόμματος από το 35,4% στο 31,5%. Ηττα είναι, αλλά αξιοπρεπής. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης περίμενε τη συντριβή των προσωρινών ενοικιαστών του Μαξίμου γιατί αυτό του έλεγαν οι επικεφαλής των εταιρειών γκάλοπ. Εξομολογήθηκε την έκπληξή του, δυσάρεστη οπωσδήποτε, και στον αντίπαλό του τη μέρα που πήγε να παραλάβει. Ας είναι, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Λέει λοιπόν ο Ελληνας πρωθυπουργός:

■ «Φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015». Μα, η χώρα είχε χρεοκοπήσει το 2010 και γι’ αυτό μπήκε στα μνημόνια. Τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) που κυβερνούσαν μέχρι τότε είναι αθώα του αίματος; Η παράταξή του, που είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο 1ο μνημόνιο, όχι γιατί διαφωνούσε με τους στόχους, αλλά με το μείγμα, έφερε το 2ο μνημόνιο παρέα με την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία και ψήφισε πανηγυρικά το 3ο μνημόνιο που ήρθε επί ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης, δεν τον ρωτούν βεβαίως οι συνομιλητές του, ότι τον Γενάρη του 2015 η… λαοπρόβλητη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου παρέδωσε άδεια ταμεία (ίσως είναι η μοναδική φορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης που η συγκεκριμένη φράση ισχύει απολύτως), όπως ξεχνάει επίσης, ούτε γι’ αυτό τον ρωτούν οι συνομιλητές του, ότι αυτός το 2019 βρήκε ένα μαξιλάρι περίπου 30 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος σχετικά σουλουπωμένο, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά επιτόκια δανεισμού από τις αγορές. Δηλαδή, οι αριστεροί κατσαπλιάδες αποδείχτηκαν καλύτεροι νοικοκυραίοι από τους δεξιούς ευπατρίδες. Τέλος, ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο… λαϊκιστής Τσίπρας παρέδωσε κανονικά το πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι που ο μεγαλοαστός Σαμαράς είχε αρνηθεί να κάνει. Με τη μεζούρα του λαϊκισμού που κρατάει ο πρωθυπουργός ποιος είναι περισσότερο λαϊκιστής;

■ «Ο λαός υποβλήθηκε σε αχρείαστες κακουχίες, ενώ η ανάπτυξη εκείνα τα χρόνια υστέρησε σημαντικά». Για τις κακουχίες που υπέστη ο λαός από το 2010 μέχρι το 2015 ποιος ευθύνεται; Στις κυβερνήσεις στις οποίες το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ο βασικός κορμός… οφείλουμε τις μεγάλες επιδόσεις στο ΑΕΠ (χάσαμε το 25%), τα φοβερά επιτεύγματα στην απασχόληση (η ανεργία ξεπέρασε το 27%), τα λαμπρά αποτελέσματα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους (εκτοξεύτηκε στα ουράνια). Με αυτές τις κυβερνήσεις είχαμε τη μαζική έξοδο από τη χώρα νέων επιστημόνων (περίπου 500.000) και το τσάκισμα της μεσαίας τάξης (πλήθος τα «ενοικιάζεται» και τα «πωλείται» στους τοίχους). Ούτε λέξη επ’ αυτών από τον κ. πρωθυπουργό. Ούτε γι’ αυτά πάντως τον ρωτήσανε οι συνομιλητές του. Ξένοι είναι, μάλλον δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και δεν φρόντισαν να τη μάθουν πριν πάρουν τη συνέντευξη.


Ανάγωγα 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας, πτέραρχος Μιγκέλ Ανχελ Βιγιαρόγια, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού κατηγορήθηκε ότι εμβολιάστηκε «κατ’ εξαίρεση» για την Covid-19. «Με σκοπό τη διαφύλαξη της εικόνας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Βιγιαρόγια υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στην υπουργό Αμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο. Συμβαίνουν στην Ισπανία. Για το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης η λέξη «παραίτηση» είναι άγνωστη. Αντιθέτως, γνωρίζει άριστα και επικαλείται συνεχώς τη λέξη «σκευωρία».

Πηγή:Efsyn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…