Newsroom

Newsroom

Η πρόσβαση των κωφών σε έργα πολιτισμού δεν είναι πυρηνική φυσική

25.000 Κωφοί στη χώρα μας είναι εντελώς αποκλεισμένοι από τις ελληνικές ταινίες επειδή αυτές δεν υποτιτλίζονται, ούτε στην κινηματογραφική τους…

25.000 Κωφοί στη χώρα μας είναι εντελώς αποκλεισμένοι από τις ελληνικές ταινίες επειδή αυτές δεν υποτιτλίζονται, ούτε στην κινηματογραφική τους διανομή, ούτε στο DVD, ούτε στην τηλεόραση. Και αυτό πρέπει να σταματήσει! Αν είσαι ακούων και νομίζεις ότι οι ελληνικοί υπότιτλοι θα σε ενοχλούν, έλα στα “Σαββατόβραδα με Νόημα” για να διαπιστώσεις με έκπληξη ότι μέσα σε 5-10 λεπτά δε θα τους προσέχεις καν! [ακόμα κι αν το “Κλάματα & Πανικός στη ντίσκο” σου φαίνεται αστείο ;-D].

Εξάλλου, στις ξενόγλωσσες ταινίες πώς τους “ανέχεσαι” τους υπότιτλους?:-P Σε διευκολύνουν εκεί να καταλαβαίνεις τους διαλόγους. Αυτό ακριβώς κάνουν και οι υπότιτλοι για τους Κωφούς: απεικονίζουν γραπτά τους διαλόγους.
Προσθέτοντας απλά μερικά ακόμα απαραίτητα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αυτά που βλέπεις στις 4 αυτές περιπτώσεις:
+ τα ονόματα των ομιλούντων χαρακτήρων όταν αυτοί δεν φαίνονται στο κάδρο
+ τους περιφερειακούς ήχους & θορύβους ή/και τη μουσική

+ τον τόνο, τη διάθεση ή και την ένταση της φωνής [αν φωνάζει ή ψιθυρίζει] του ομιλώντα χαρακτήρα, όπως εκφράζεται από τη συγκεκριμένη εκφορά του λόγου
+ την ομιλούσα γλώσσα εφόσον αυτή αλλάξει [ε αν έχεις την Ανν Μουγκλαλίς στην ταινία θα το πεις και το γαλλικό σου :-D ]

Όπως βλέπεις, η διευκόλυνση της πρόσβασης των Κωφών σε έργα Πολιτισμού όπως οι ταινίες, δεν είναι πυρηνική φυσική! Ένας υπότιτλος είναι. Απλά κανείς δεν ασχολείται…
Μέχρι τώρα! Έλα στα “Σαββατόβραδα με Νόημα” στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος που υποτιτλίζουμε εμείς τις ταινίες (ελληνικές & ξένες, μυθοπλασίας & ντοκιμαντέρ, μικρού & μεγάλου μήκους) για να το διαπιστώσεις κι από κοντά! ;-)

Ε, ‘ντάξει, αν δεν ξεκουνιέσαι με τίποτα, νοίκιασε το DVD της “Αληθινής Ζωής” που είναι δυστυχώς ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό, κινημ/φικά DVD με υπότιτλους για Κωφούς που κυκλοφορούν στην Ελλάδα [κι αυτό χάρη στην επιμονή του Πάνου Χ. Κούτρα].

Συντονίσου μαζί μας και βοήθησέ μας να επικοινωνήσουμε αυτή την προσπάθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο! Μοιράσου με τους φίλους σου αυτή τη photo και το link για τη σελίδα μας (δε χρειάζεται να έχει κάποιος λογαριασμό στο facebook για να έχει πρόσβαση σ’ αυτήν, οπότε λειτουργεί και σαν blog ή site. Άρα, share και με e-mail άφοβα ;-)http://www.facebook.com/SaturdayMeaning?v=app_4949752878

«Σαββατόβραδα με Νόημα»
στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος
με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη…

Σας προσκαλούμε κάθε Σάββατο Φεβρουαρίου-Απριλίου στο θεατράκι μας να παρακολουθήσουμε υποτιτλισμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ (ελληνικές ή ξένες) και να συζητήσουμε με τους δημιουργούς των ταινιών και εκπροσώπους ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.
Να απολαύσουμε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και να συζητήσουμε για ορατούς και αόρατους φράχτες που μας αφορούν όλους.

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς. Στις συζητήσεις θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα (Ε.Ν.Γ.). Ο χώρος είναιπροσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρόγραμμα

Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή, Αθήνα [Google map].

Είσοδος: €7 με κρασί/αναψυκτικό. Στον χώρο θα λειτουργεί και πλήρως εξοπλισμένο μπαρ.

E-mail κρατήσεων: [email protected]

Τηλέφωνο κρατήσεων (μόνο με SMS): 698-5765550. Τηλέφωνα επικοινωνίας/πληροφορίες: 697-7202216 Αντώνης Ρέλλας, 694-5390799 Σοφία Ρομπόλη.

Επίσημη ιστοσελίδα
PS. Κι έρχονται κι άλλα 😉
Το ήξερες ότι η ελληνική νομοθεσία (με αρκούντως ρατσιστικό κατ’ εμάς τρόπο) δεν επιτρέπει στους μη αρτιμελείς τη φοίτηση σε δραματικές σχολές?
WTF? :-B
http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com
http://www.facebook.com/SaturdayMeaning

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Σκιάθος

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…