Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, θα κλείσει κάθε πόρτα στη διπλωματία ανέφερε ο Κέρι

Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι…

keri labrof

Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Του έκανε ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι προκλήσεις στην Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα δέσουν τα χέρια της διπλωματίας», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συμφωνήσουν τις εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».
Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.
Πυρά κατά ουκρανικού αεροσκάφους
Πυρά δέχτηκε αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός, ανέφεραν αξιωματούχοι της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την ίδια ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας και εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζουν να λάβουν, «ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, έπειτα από την επικοινωνία των κ.κ. Ολάντ και Ομπάμα.
Επιμένοντας στην «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» στην Αυτόνομη Δημοκρατία, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Reuters: Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κινείται προς τη Συμφερόπολη
Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών κατευθύνθηκαν το Σάββατο σε βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, οι οποίοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας, την οποία έχουν ντε φάκτο καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.
Το κονβόι συνοδεύουν οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ασθενοφόρα και πετρελαιοφόρα οχήματα, μεταδίδει το πρακτορείο.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα μοναδικά στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι εκείνα που εδρεύουν στην περιοχή με τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ισχυρισμό τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «μυθεύματα του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν».
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι στην Κριμαία βρίσκονται 30.000 ρώσοι στρατιωτικοί, ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000.
Πυρά και κατά παρατηρητών του ΟΑΣΕ
Στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε εξάλλου το Σάββατο ο ΟΑΣΕ.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.
Οι περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του οργανισμού επιστρέφουν οδικώς από το σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον.
Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή.
Πρώτη απευθείας επαφή των κυβερνήσεων Ρωσίας – Ουκρανίας
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες, τις πρώτες απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
naftemporiki.gr

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…