ΘΚ

ΘΑΝAΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

Η πράξη κριτήριο της αλήθειας

Του Θανάση Καρτερού

thanasis karteros 0 1 0 0 0

Του Θανάση Καρτερού

Λοιπόν, αν το καλοσκεφτείτε, τώρα μπαίνουμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Κι όποιος αντέξει. Διότι μέχρι τώρα πολλοί και πολλά κρύβονταν πίσω από τις διαπραγματεύσεις και τη μαργαρίτα της συμφωνίας -υπογράφεται, δεν υπογράφεται- με όλες τις δυσκολίες και τα σχετικά σκαμπανεβάσματα. Τώρα όμως που η συμφωνία γίνεται πραγματικότητα δοκιμάζονται αντοχές, συνειδήσεις, τακτικές, πρωτοβουλίες. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Και δεν εννοώ εδώ τον δρόμο που έχουν ήδη πάρει όσοι κήρυξαν τη συμφωνία απαράδεκτη, καταστροφική, ακόμα και προδοτική. Την ντε φάκτο διάσπαση του κόμματος, που βρίσκεται στην αναμονή για να γίνει ντε γιούρε. Στο κάτω – κάτω όσοι άνοιξαν πόλεμο με την κυβέρνηση και τη συμφωνία δεν έχουν πια να ασχολούνται ούτε με τα καθημερινά της διαχείρισης ούτε με τις κυβερνητικές παγίδες. Καθαρός είναι ο στόχος τους, καθαρή και δοκιμασμένη και η τακτική τους. Πολεμάμε, καταγγέλλουμε, αντιπολιτευόμαστε.

Οι άλλοι όμως, οι από ‘δώ ας πούμε, έχουν να δώσουν δύσκολες εξετάσεις. Διότι έχουν να διαχειριστούν μια δύσκολη συμφωνία. Να επιβάλουν δύσκολα μέτρα. Να στηρίξουν πολιτικές που δύσκολα χωνεύονται. Και να διατηρήσουν, μέσα σε όλα αυτά, τη ριζοσπαστική τους ενέργεια. Να μη βουλιάξουν στη ρουφήχτρα της εξουσίας. Να μην ξεχάσουν από πού έρχονται και πού θέλουν να πάνε. Να μην αφεθούν στο ρεύμα που απομακρύνει από τις ανάγκες μιας κοινωνίας σε κρίση και διαβρώνει ιδέες και αξίες.

Και το κυριότερο; Να κυβερνήσουν. Να το πιστέψουν ότι και μέσα από τις Συμπληγάδες μπορούν να περάσουν φιλολαϊκές πρωτοβουλίες. Να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί όχι μόνο στην αριστερή ρητορική, αλλά κυρίως στην καθημερινή πρακτική. Διότι, αγαπητοί και αγαπητές, πρέπει να το πάρουμε όλοι χαμπάρι: Ο καιρός των λόγων έχει πλέον παρέλθει. Και ήρθε ο καιρός των έργων. Πράξεων μετρήσιμων στη ζωή των ανθρώπων.

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Αλλά κι από τους μεγάλους; Η Παιδεία, η Υγεία, η ασφάλεια, η καθημερινότητα περιμένουν. Απαιτητικές και αμείλικτες. Δεν περνούν εδώ λογοδιάρροιες και επικοινωνιακά κόλπα. Η πράξη είναι κριτήριο της αλήθειας. Και η πράξη, όπως και η αλήθεια, δεν είναι κυβερνητική αποκλειστικότητα. Διότι υπάρχουν πράγματα που ανήκουν σε όλους και οφείλουμε να τα προστατέψουμε όλοι. Ενίοτε και κόντρα στην κυβέρνηση…

 

Πηγή: avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr