«Η πολιτεία να αντιμετωπίσει τους Δικαστές»: Πρωτοφανές «κάλεσμα» στην εκπομπή του Πορτοσάλτε

«Μιλούν ως δικαστές ή μιλούν ως συνδικαλιστές, αυτά τα ανθρωπάκια;»

NewsRoom 01/03/2021 | 13:27

Για «ανθρωπάκια» έκανε λόγο μιλώντας στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ 100.3, o εκδότης του Athens Review of Books, Μανώλης Βασιλάκης, εξαπολύοντας μια δρυμεία επίθεση εναντίον όσων «τόλμησαν» να υποστηρίξουν το αίτημα του απεργού πείνας κρατουμένου, Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με τη μεταγωγή του. 

Μάλιστα, δε δίστασε να επιτεθεί και κατά της ΕΔΕ, όχι απλώς σε επίπεδο απόψεων, όπως θα ήταν και αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά καλώντας την πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε «να τους αντιμετωπίσει», σαν να επρόκειτο για... εχθρούς της.

«Αφού τολμούν οι δικαστές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να μιλούν κατ' αυτόν τον τρόπο υπέρ του Κουφοντίνα... Βεβαίως θα μου πείτε, αν μιλούν ως δικαστές ή αν μιλούν ως συνδικαλιστές, αυτά τα ανθρωπάκια. Γιατί αν μιλούν ως δικαστές θα πρέπει η πολιτεία να δει πώς θα τους αντιμετωπίσει. Πώς θα αντιμετωπίσει την αναιδή εκδήλωση αυτή», δήλωσε επί λέξει ο Μανώλης Βασιλάκης. 

Αιχμές κατά της ΕΔΕ και από 41 μέλη της 

Με επιστολή τους προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) 41 δικαστικοί λειτουργοί από τον βαθμό του αρεοπαγίτη έως του πρωτοδίκη, διαμαρτύρονται εντόνως αναφορικά με την ανακοίνωση της ΕΔΕ (24.2.2021), για το μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς με την ανακοίνωσή της αυτή προβαίνει σε υποδείξεις προς την πολιτεία, κάτι που είναι έξω από τους σκοπούς της Ένωσης.

Παράλληλα, οι 41 καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ να απέχει «από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος».

Ακόμη, στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΔΕ «υπερβαίνει του σκοπούς της, προβαίνοντας σε υποδείξεις προς την πολιτεία υπό την επίφαση της υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων» και σημειώνουν ότι «οι εκπρόσωποι της Ένωσης είχαν υποχρέωση απέναντι στα μέλη της να διατηρήσουν αλώβητη την εικόνα της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας των μελών της και η υποχρέωση αυτή δεν τηρήθηκε».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η φροντίδα για την έκτιση των ποινών, που εμείς επιβάλλουμε, όπως και η επιλογή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων περισσοτέρων από ένα όριο προσώπων χάριν της προστασίας του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και υγείας εν μέσω πανδημίας, ανήκει στην πολιτεία. Τις ενέργειες της τις ελέγχουμε, σύμφωνα με το νόμο, εάν και εφόσον ασκηθεί προσφυγή κατά των όρων της έκτισης των ποινών από αυτόν που έχει έννομο συμφέρον ή εάν οι παραβάτες των σχετικών περιορισμών παραπεμφθούν στα δικαστήρια. Η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή ανάμειξή μας σε αυτά τα ζητήματα πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία μας και την ανεξαρτησία μας και υποβαθμίζει την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης».

Τονίζεται, ακόμα, ότι «οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης απάδουν στη μετριοπάθεια που οφείλει να επιδεικνύει το δικαστικό σώμα και στις παραδόσεις ανεξαρτησίας του».