Η πλοίαρχος του Sea-Watch 3 καλεί την Ευρώπη να δεχθεί τους μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη

«Όσοι βρίσκονται στη Λιβύη πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως για μια ασφαλή χώρα», υπογράμμισε η Καρόλα Ρακέτε.

ap rackete 1

Η πλοίαρχος του Sea-Watch 3 Καρόλα Ρακέτε ζήτησε χθες Δευτέρα από την Ευρώπη να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες από την Ιταλία ότι οι εισαγγελείς πρόκειται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης να αφεθεί ελεύθερη από τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί.

«Όσοι βρίσκονται στη Λιβύη πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως για μια ασφαλή χώρα», υπογράμμισε η Ρακέτε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Ακούμε πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ανθρώπους στα χέρια διακινητών ή σε κέντρα μεταναστών στη Λιβύη τους οποίους πρέπει να απομακρύνουμε. Πρέπει να τους βοηθήσουμε αμέσως να περάσουν ασφαλώς στην Ευρώπη», τόνισε η Γερμανίδα πλοίαρχος, όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέντευξή της στη Bild η Ρακέτε τόνισε ότι πλέον δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ διαφορετικών ομάδων μεταναστών.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει αναγκαστική μετανάστευση, δηλαδή μετανάστευση που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή. Και δεν έχουμε πλέον επιλογή και δεν μπορούμε απλώς να πούμε ότι δεν θέλουμε τους ανθρώπους», εξήγησε.

Οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την πρόταση της Ρακέτε ήταν ανάμικτες. Η Ούλα Γιέλπκε εκπρόσωπος του Die Linke αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει «δυνατό για όλους τους μετανάστες στη Λιβύη (…) να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία».

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, που ανήκει στη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), κατηγόρησε τη Ρακέτε ότι «έχει πολύ μεγάλες φιλοδοξίες».

«Δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε μισό εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες ή ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη λόγω φτώχειας», σχολίασε.

Η Ρακέτε εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ιταλία επειδή αποβίβασε τους 40 μετανάστες που είχε περισυλλέξει στη Μεσόγειο στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στις 29 Ιουνίου, αγνοώντας τις εντολές να μην εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Μόλις έφτασε στη Λαμπεντούζα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, όμως δικαστής αποφάσισε στις 2 Ιουλίου να αφεθεί ελεύθερη. Ωστόσο εναντίον της Γερμανίδας εκκρεμούν κατηγορίες επειδή βοήθησε παράτυπους μετανάστες, δεν υπάκουσε τις εντολές αξιωματούχων και του στρατιωτικού πλοίου.

Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή στο Αγκρετζέντο.

Χθες ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς αναμένεται να προσβάλουν την απόφαση του δικαστή να αφεθεί ελεύθερη η Ρακέτε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica και το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, εισαγγελείς του Αγκριτζέντο θα φέρουν την υπόθεση στο εφετείο, με την προθεσμία για την έφεση να είναι αύριο Τετάρτη.

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Watch, ο Ρούμπεν Νόιγκεμπάουερ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξοι πως το εφετείο δεν θα ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…