NewsRoom
17/09/2015, 09:27

Η πλαγιομετωπική σύγκρουση των ΜΜΕ

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου,  τα συστημικά ΜΜΕ επέλεξαν ως μέθοδο τη μετωπική σύγκρουση.

cover
NewsRoom 17/09/2015 | 09:27

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου,  τα συστημικά ΜΜΕ επέλεξαν ως μέθοδο τη μετωπική σύγκρουση.

Απειλές, τρόμος, συκοφαντίες, μέχρι και την έλλειψη χάρτου υγείας επιστράτευσαν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Δεν  τα κατάφεραν,  η μετωπική επίθεση έγινε μπούμερανγκ, έφερε αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Το κατάλαβαν το λάθος τους οι συστημικοί και άλλαξαν μέθοδο. Σ'  αυτές τις εκλογές επέλεξαν, αντί της μετωπικής, την πλαγιομετωπική σύγκρουση, επέλεξαν να πλήξουν  τον αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, με πιο κομψό και εντέλει πιο ύπουλο τρόπο. Τέσσερα ήταν τα πεδία εντός των οποίων εκτυλίχθηκε το προπαγανδιστικό σχέδιο:

Πεδίο πρώτο, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη διάσπαση, μεγάλο γεγονός, λογικό κι επόμενο να το αναδείξουν τα ΜΜΕ. Λογικό κι επόμενο, αλλά όχι κι έτσι, ρε παιδιά. Κάθε αποχώρηση, κάθε δήλωση, κάθε υπαινιγμός,  γινόταν μέγα θέμα. Να κάνουμε το μεγάλο γεγονός τρισμέγιστο, να παραταθεί το τελετουργικό της διάσπασης, ει δυνατόν, μέχρι την ημέρα των εκλογών. Η τραγωδία έγινε τραγέλαφος, σάιτ που χρηματοδοτούνται από μεγαλοτραπεζίτες έφτασαν να δημοσιεύουν κατεβατά αποχωρούντων μαοϊκών, τροτσκιστών και ποσαδιστών.

Πεδίο δεύτερο, η παροχή ασυλίας στη Ν.Δ. και τον Μεϊμαράκη: Τα συστημικά ΜΜΕ λάτρεψαν  αίφνης την Δεξιά και τον προσωρινό αρχηγό της. Σα να μην κυβέρνησε ποτέ η Ν.Δ., σαν να μην εφάρμοσε μνημόνια, σαν να μην έκανε σκάνδαλα, σαν να μην ήταν μέρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, σα να μην έφερε στο προσκήνιο την ακροδεξιά ιδεολογία, σαν να μην έχασε πανηγυρικά τις εκλογές πριν από εφτά μήνες. Ο δε Μεϊμαράκης, από παλαιολιθικός κομματάρχης της Δεξιάς, έγινε αίφνης ο υπεράνθρωπος των μαζών, ο φοβερός και τρομερός Μούστακμαν που κατατροπώνει τους κακούς με το φονικό μπεγλέρι του.

Πεδίο τρίτο, η παραπειστική χρήση των δημοσκοπήσεων: Την περασμένη Κυριακή βγήκαν δέκα δημοσκοπήσεις, δύο εκ των οποίων θάφτηκαν επιμελώς από τα συστημικά ΜΜΕ. Ήταν οι δημοσκοπήσεις της Prorata και της Palmos, που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με  5% και 3,5%, αντιστοίχως. Αλλά και στις άλλες που προβλήθηκαν κατά κόρον, το βάρος δόθηκε μόνο στην πρόθεση ψήφου, που έδειχναν σχεδόν ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Τα άλλα στοιχεία, τα ποιοτικά, αγνοήθηκαν επιδεικτικά, επειδή υπεδείκνυαν ότι το φαινομενικό ντέρμπι έχει ως ξεκάθαρο φαβορί τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, είναι ντέρμπι μέχρι τέλους, είναι θρίλερ, μας λένε, για να κρατήσουν ζωντανή τη Ν.Δ. μέχρι την έσχατη στιγμή.

Πεδίο τέταρτο, ο μεγάλος συνασπισμός. Ο μεγάλος συνασπισμός αναδείχθηκε σε κεντρικό επίδικο της προεκλογικής περιόδου. Όχι πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, αλλά από πόσους θα κυβερνηθεί ο τόπος. Από τη μια οι δυνάμεις της συναίνεσης και της σταθερότητας, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και από την άλλη  ο ΣΥΡΙΖΑ , που φέρνει το διχασμό και την ακυβερνησία. Τα ΜΜΕ ακολούθησαν κατά πόδα την προπαγανδιστική γραμμή του Μεϊμαράκη, που έφτασε να μεταφέρει την κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ από το Σύνταγμα στην Ομόνοια, για να δείξει ότι προωθεί την εθνική συμφιλίωση.

Η μετωπική σύγκρουση απέτυχε. Να είστε βέβαιοι ότι θα αποτύχει και η πλαγιομετωπική.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Εφημ. ΑΥΓΗ