ΘΠ

Θάνος Παναγόπουλος

Η Pitsos, η Siemens και η φυγή ξένων επενδύσεων επί Μητσοτάκη

Αντί για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχουμε έως τώρα τις αποχωρήσεις των Pizza Hut, Hive και Pitsos

pitsos 1

Η ραγδαία αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) από το 2016 είχε αποτέλεσμα να σημειωθεί το 2019 ρεκόρ δεκαετίας, καθώς ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των ΞΑΕ που εισέρρευσαν πέρυσι στην Ελλάδα, το 35% αφορούσε ακίνητα, καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 28% ανερχόμενες στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το πρώτο φετινό τετράμηνο κατεγράφη πτώση 50% των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αποτυπώνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στις ΞΑΕ. Ο λόγος της συρρίκνωσης είναι προφανής. Σχετίζεται αμέσως με τον κορονοϊό και εμμέσως με τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τους περιορισμούς στη διασυνοριακή μετακίνηση πολιτών.

Η «δίδυμη» συρρίκνωση στο ήμισυ των επενδύσεων σε ακίνητα και κατά 80% του τζίρου στον τουρισμό που «πρωταγωνιστούσαν» στις ΞΑΕ θα περιορίσει ως αποτέλεσμα συνολικά τις ξένες επενδύσεις. Και όχι απλώς σε αυτούς τους δύο κλάδους, που συνδέονται μεταξύ τους (λ.χ. κεφάλαια προέλευσης εξωτερικού εισέρρευσαν για αγορές ακινήτων που θα προσφέρονταν για Airbnb), αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους λιγότερο ή περισσότερο με αυτούς.

Εξίσου ανησυχητικές όμως είναι και οι εκροές. Όπως της Pitsos, τρίτης εταιρείας μετά τις Pizza Hut και Hive που φεύγει από την Ελλάδα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν πως μεταφέρουν το 2021 το εργοστάσιο της BSH (Pitsos) στην Τουρκία, έναν χρόνο αφότου ο υπουργός Επενδύσεων φιλοδοξούσε να φέρει μια άλλη γερμανική εταιρεία, τη Volkswagen, στην Ελλάδα, αντί της Σμύρνης, που ήταν η τελική επιλογή έστω και αν «πάγωσε» για άλλους λόγους.

Το χρονικό της συμφωνίας Στουρνάρα

Η ιστορία ξεκινάει από το 2012, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά Γιάννης Στουρνάρας οδήγησε σε συμβιβασμό το Ελληνικό Δημόσιο με τη γερμανική Siemens.

Παρότι είχαν προηγηθεί το 2006 η πώληση του τμήματος δημοσίων δικτύων της Siemens στη Nokia, το κλείσιμο το 2008 της Τηλεβιομηχανικής στη Θεσσαλονίκη (Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.) από την ίδια εταιρεία, η οποία έκλεισε το Software Center και απολύθηκαν χιλιάδες επιστήμονες, ο Γ. Στουρνάρας επέλεξε έναν συμβιβασμό ο οποίος περιελάμβανε δύο υποτροφίες (όροι οι οποίοι εκπληρώθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και μια γενική και αόριστη πρόβλεψη για επενδύσεις 60 + 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε παρουσιάσει στοιχεία βάσει των οποίων η Siemens πλήρωσε τα 170 εκατ. ευρώ που όφειλε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτά που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει η Siemens, με βάση τη συμφωνία που επικυρώθηκε από τη Βουλή το 2012, ήταν:

* Καταβολή 80 εκατομμυρίων ευρώ για εισπρακτέες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

* Καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος πενταετίας, για ερευνητικά προγράμματα και ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία.

* Επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ελλάδα, διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας. Ωστόσο εκκρεμούσε η επένδυση.

Βάσει του εξωδικαστικού συμβιβασμού (ΦΕΚ Α 164 /2012) η Siemens A.G. ανάλαβε την υποχρέωση να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της SAE στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε περισσότερους από 600 εργαζομένους με ποσό που υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ανέλαβε να εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελλάδα. Μία τέτοια επένδυση περιελάμβανε την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Τον Οκτώβριο του 2017 η BSH Hellas (πρώην Pitsos), ιδιοκτησίας BHS (Bosch και Siemens), ανακοίνωσε ότι το 2018 θα κλείσει το εργοστάσιό της στον Ρέντη. Με πρωτοβουλίες και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πήρε παράταση έως το τέλος του 2020.

Στις 20 Φεβρουαρίου φέτος, έπειτα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της Pitsos, ώστε να παραμείνει η βιομηχανία του Ρέντη ανοικτή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να μπορέσουν να μην χάσουν τη δουλειά τους 400 εργαζόμενοι. Κάτι που όμως δεν συνέβη.

Η γλώσσα των αριθμών

Έτσι διαψεύστηκε ξανά το ιδεολόγημα ως προς τη «φιλική στις επενδύσεις» κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από την άφιξη του ΔΝΤ (2010) έως τη λήξη των Μνημονίων (20 Αυγούστου 2018) μεσολάβησαν οκτώ χρόνια επιμεριζόμενα σε τρεις περιόδους διακυβέρνησης: υπό ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ή επικεφαλής σχήματος συγκυβέρνησης (2010 – 2012), υπό Νέα Δημοκρατία (2012 – 2015) και υπό ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2018).

Το ιδεολόγημα διαψεύσθηκε όταν στο τέλος του 2018, τελευταία μνημονιακή χρονιά και υπό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ΞΑΕ κατέγραφαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,61 δισ. ευρώ και μεγεθυμένες σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος κατά 12,5% σημειώνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση μετά το εντυπωσιακό 28,3% το 2017 και το εντυπωσιακότερο 118,5% το 2016.

Παρά τη διάψευση του νεοφιλελεύθερου «αφηγήματος» από την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών που έδειξε έκρηξη επενδύσεων με αριστερό στίγμα διακυβέρνησης, σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επαναπαυόμενη στις διακηρύξεις περί φιλελευθερισμού, ευελπιστεί σε προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Πηγή: avgi.gr

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…