Η περιπέτεια ενός έργου που έγινε… ανέκδοτο

Όλη η αλήθεια για τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα που έκαναν το Μετρό της Θεσσαλονίκης από ανέκδοτο να γίνει έγκλημα και από έγκλημα να εξελιχθεί σε σκάνδαλο.

EAYE

Το «Μετρό και Αρχαία» είναι ένα πολιτικό θρίλερ. Ο Γιάννης Μυλοπουλος καταδεικνύει τις αντιφάσεις, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα οικονομικά συμφέροντα που έκαναν ένα έργο που έπρεπε να έχει ηδη τελειώσει, να καθυστερεί και να μην ολοκληρώνεται μέχρι και σήμερα, σε βάρος της πόλης της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της που ταλαιπωρούνται καθημερινά. Η υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης έχει κάνει μια πόλη να ταλαιπωρείτε  εδώ και 15 χρόνια τώρα, και έχει καταντήσει  σε ανέκδοτο, παρότι πρωτίστως είναι σκάνδαλο και ταλαιπωρία, η οποία δεν φαίνεται να λήγει καθώς  η εμμονή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. να υπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα και κομματικούς ανταγωνισμούς, με μόνους, τελικά, κερδισμένους τους εργολάβους, έχει προκαλέσει μια  ανυπολόγιστη καταστροφή αρχαιολογικού θησαυρού στον σταθμό Βενιζέλου.

Το βιβλίο αποκαλύπτει τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις μικροπολιτικές επιδιώξεις, τη διαχειριστική ανεπάρκεια και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου έργου βιώσιμης ανάπτυξης με πολύπλευρες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές διαστάσεις και οφέλη. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η επιτομή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.  Στις σελίδες του ο Γιάννης Μυλόπουλος αναλύει  ένα οικονομικό σκάνδαλο, που πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια γιατί καθυστερεί το μετρό και γιατί… «δολοφονήθηκε» ένα τόσο σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο στον σταθμό Βενιζέλου.  

Συγκεκριμένα,   βγαίνει στο φως  όλη η αλήθεια για τον εκτροχιασμό ενός έργου που ξεκίνησε το 2006 με προϋπολογισμό 950 εκ ευρώ και σήμερα, 15 χρόνια μετά, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης , ο προϋπολογισμούς του έχει εκτοξευτεί.  Ένα έργο για το οποίο το δημόσιο, από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα, πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στον εργολάβο, για τις καθυστερήσεις που το ίδιο προκαλεί. Ένα έργο που έπρεπε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την πρόοδο που είχε πριν το 2019, να έχει παραδοθεί σε λειτουργία το 2020, με τον αρχαιολογικό πλούτο 18 αιώνων της Βενιζέλου αμετακίνητο, ακέραιο και αυθεντικό στη θέση του. Και τέλος όλη η αλήθεια για τις καθυστερήσεις που προκαλεί και το 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα που πληρώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον εργολάβο μετά το 2019, προκειμένου να επιτύχει να αποσπαστούν και να καταστραφούν τα αρχαία της Βενιζέλου. 

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας η  οποία πρόοδος για να κερδηθεί, χρειάζεται ρήξη με το παρελθόν και διαρκής σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο και με τα οικονομικά συμφέροντα.

 

*Το βιβλίο του «ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ. Η περιπέτεια ενός έργου που έγινε… ανέκδοτο» παρουσιάζει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Α. Μυλόπουλος Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 6.00’ το απόγευμα  στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GOLDEN AGE (Μιχαλακοπούλου 57, Σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής)

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…