Η περίεργη δήλωση του Μαγιορκίνη για τη «Νόσο Χ»: Είναι σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό

«Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

5535493

Για την αποκαλούμενη «Νόσο Χ» μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», σχολίασε ο καθηγητής τονίζοντας αρχικά πως δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό.

Τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια είναι ο χρόνος που μπορεί να συμβεί καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε:

«Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό».

Ανησυχητικές δηλώσεις και από Παγώνη

Τον κώδωνα της… επαγρύπνησης έκρουσε η Ματίνα Παγώνη το πρωί της Δευτέρας καθώς, αναφερόμενη στην ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε πως η «Νόσος X», ενδέχεται να είναι πιο θανατηφόρα από την Covid. Χαρακτηριστικά, επισήμανε ότι «πιστεύουν (σ.σ. ο ΠΟΥ) ότι θα είναι 50-70% θανατηφόρος. Ο Covid κατά την εισήγηση του ΠΟΥ θεωρείται μία ήπια νόσος συγκριτικά με αυτή που θα έρθει».

Όπως εξήγησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος σε συνέδριο στη Γενεύη θα ενημερώσει όλες τις χώρες τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα «για μία καινούρια νόσο, η οποία θα κάνει πανδημία απ’ότι λέγεται και η οποία θα είναι πιο θανατηφόρος από τον Covid».

«Γι’ αυτό είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τις χώρες, τα νοσοκομεία. Να ετοιμαστούν όσον αφορά το προσωπικό. Γιατί εκτός από προσωπικό χρειάζεται και εξοπλισμό το κάθε νοσοκομείο. Θα είναι προφανώς κάποιος ιός που μπορεί να προέρχεται από άγρια ζώα ή οικόσιτα. Που θα μεταδοθεί στους ανθρώπους και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Γιατί πιστεύουν ότι θα είναι 50-70% θανατηφόρος. Ο Covid κατά την εισήγηση του ΠΟΥ θεωρείται μία ήπια νόσος συγκριτικά με αυτή που θα έρθει. Δεν χρειάζεται πανικός. Χρειάζεται μία ενημέρωση, όπως σωστά την κάνουν».

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…