Newsroom

Newsroom

Η παρακμή του πνευματικού κόσμου μας – Τι συμβαίνει στο κεφάλι του Τσόκλη;

Μας ξεκουφάνατε κε Τσόκλη.  Στην εκπομπή του Χασαπόπουλου και του Αναγνωστάκη, Κυριακή 25 Φλεβάρη το πρωί. Ξεκινήσατε να λέτε ότι…

Μας ξεκουφάνατε κε Τσόκλη.  Στην εκπομπή του Χασαπόπουλου και του Αναγνωστάκη, Κυριακή 25 Φλεβάρη το πρωί. Ξεκινήσατε να λέτε ότι αποτύχατε, εσείς και η γενιά σας, πως αισθάνεστε υπεύθυνοι για το χάλι μας, και άρχισε η καρδιά μας να αναγαλλιάζει. Επιτέλους η πνευματική ηγεσία αυτού του έρημου τόπου βγήκε ενώπιον του κόσμου για να αναλάβει την ευθύνη της. Μα ήταν μόνο για λίγα λεπτά αυτή η σκέψη. Γιατί η αυτοκριτική έχει και τα όριά της ή μάλλον την πονηριά του γραμματιζούμενου που θέλει να κοιμίσει τις μάζες. Με το που σας «τσίγκλισαν» οι συστηματικοί δημοσιογράφοι, παραδεχτήκατε πως έχετε κάνει πολλά:

Πήρατε τη χωμάτινη Ελλάδα και την αναστήσατε, κάνατε σπουδαία πράγματα. Τίποτα δε σας χαρίστηκε, όλα τα φτιάξατε με τα χέρια σας και με πολύ δουλειά, για να γίνει η Ελλάδα της προόδου όπως την ξέρουμε. Κι ύστερα άνοιξα το παράθυρο και κοίταξα έξω. Πόσο μεγάλο το λάθος που την πήρατε από το χώμα και την καταδικάσατε στο μπετόν, στο γκρίζο, στα εκτρώματα. Τουλάχιστο στο χώμα το κάτουρο δε μυρίζει όπως στο μπετόν. Γίνεται ένα. Το κάτουρο των φτωχών και των αστέγων εννοώ της σύγχρονης Ελλάδας που οικοδομήσατε.

Εσείς οι εικαστικοί θαρρείτε πως δεν έχετε ευθύνη για την Ελλάδα του νεοπλουτισμού ούτε για την Ελλάδα της ελεύθερης πτώσης στον γκρεμό; Ευτυχώς φροντίσατε με το θάρρος της γνώμης σας να μου διασκεδάσετε κάθε αμφιβολία. Για να γίνουμε πολίτες του κόσμου, να μπούμε στην Ευρώπη, να αλλάξουμε το κακό το ριζικό μας, έπρεπε να θάψουμε τον εαυτό μας. Τον ελληνισμό μας. Μοιράσατε και κόλλυβα όταν για πρώτη φορά το σκεφτήκατε αυτό. Και κάπως έτσι εσείς οι σοφοί της Ευρώπης αφήσατε ανοιχτά τα σύνορα για την Unilever, τα Carrefour, τη Shell, την Coca Cola, την Pimco, τα equity funds, τις αγορές, και όλους τους πυλώνες της παγκοσμιοποίησης να τσακίσουν κάθε ποικιλία στα προϊόντα, κάθε υγιή μας σχέση με τη γη, τον αέρα και το νερό που πίνουμε ή αν το θέλετε κι αλλιώς, να τσακίσουν κάθε βιοτέχνη και μικρό έμπορο. Και τι κρίμα… εσείς οι εικαστικοί τον ανοίξατε το δρόμο αυτό για να πουλήσετε κανέναν πίνακα στους «μετόχους» ή για να φτιάξετε μια – δυο ετικέτες για πλαστική συσκευασία. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό κύριε Τσόκλη, ότι η παγκοσμιοποίηση όπως την κάνατε είναι το ηθικό περίβλημα του «κορπορατισμού» (με τη σύγχρονή του μορφή της «εταιριοκρατίας»), των μετόχων και των αγορών, κι είναι ο κόλαφος των λαών και των κοινωνιών;

Εσείς είσαστε που θυμηθήκατε άλλωστε το «υποτίθεται» ρητό το Μάο: “Κι αν έχεις τέσσερα αρχίδια μες στα σκέλια σου μη νομίζεις πως είσαι υπεράνθρωπος. Είναι επειδή σε γαμούνε εκείνη την ώρα”. Έτσι κι εσείς. Εικαστικός, επίσημη συμμετοχή της πατρίδας (που δε θέλετε) στις διεθνείς εκθέσεις. Όλο το διάστημα που οι μεγάλες εταιρείες ασελγούν πάνω στους λαούς της Ευρώπης και, μην ξεχνάτε, δολοφονούν τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας, «υμείς άδετε». Και χαιρόσασταν με τα 4 αρχίδια της τέχνης σας. Πνευματικός, λοιπόν, ταγός, σεμνός και απόμακρος. Τόσο απόμακρος που τα χρόνια της απληστίας επέλεξε να μη μιλήσει. Κι αναρωτιούνται οι Έλληνες σήμερα, μα καλά, που ήταν η πνευματική μας ηγεσία για να μας πει να σταματήσουμε, να κάνουμε λίγο «κράτει», να μην αβαντάρουμε τουλάχιστο τη διαφθορά;

Στο χειμαρρώδη λόγο σας όμως βρήκα κι αυτή την απάντηση. Τέρμα πια οι πατρίδες και οι λαοί. Το άτομο έχει μόνο σημασία. Και το άτομο μπορεί να κυκλοφορεί παντού, άπατρις, κοσμοπολίτης, ελεύθερος. Τι σας βρίζω κι εσάς. Μήπως κι εγώ τα ίδια δεν έγγραφα λίγα χρόνια πριν για να περάσω Πανελλήνιες; Μόνο που το άτομο κύριε Τσόκλη, όταν το ανεβάζεις πολύ χαμηλώνεις άλλα άτομα. Για κάθε έναν που πλουτίζει υποφέρουν 10 μπορεί και 100 μπορεί και 1000. Ανάλογα με τον πλούτο. Για κάθε έναν που κάνει τέχνη 10 παιδιά ράβουν κάπου στην Ασία μπλούζες και φτιάχνουν μπάλες, ενώ κάποιοι άλλοι στην Αφρική πεθαίνουν μέσα στην ανθρακόσκονη των μεταλλείων.

Κι έπειτα σκέψου και το άλλο κύριε Τσόκλη μας. Σκέψου να ερχόταν ξαφνικά και απροσδόκητα ο Μέσι με μεταγραφή στη Δόξα Δράμας. Θα έβαζε δυο τρία γκολ στην αρχή, αλλά με μαθηματική ακρίβεια σε τρείς με τέσσερις εβδομάδες θα έβγαινε ο «Πρωταθλητής», μαζί με «Τα Νέα» και θα τον έλεγαν «ξοφλημένο» και «παλτό». Γιατί το άτομο δεν εξυψώνεται σε ομάδες που δεν υπάρχουν ή ομάδες που τις φτύνουν όλοι. Το άτομο για να πετύχει πρέπει να παίζει σε μεγάλη ομάδα ή για να φύγουμε από το ποδόσφαιρο, να φέρει στο αίμα του μια μεγάλη πατρίδα. Έτσι κι εσείς κε Τσόκλη, γεννηθήκατε Έλληνας κι αυτό είχε κάποια απήχηση δίκαια ή άδικη στα πέρατα του κόσμου κι έφερε με τη σειρά του αναγνώριση στο έργο σας. Και τώρα έτσι όπως έκανε η γενιά σας το όνομα της Ελλάδας, μόνο περιφρόνηση συνεπάγεται για τους Έλληνες.

Βέβαια, όπως λέτε τούτο δε σας ενοχλεί καθότι τι σόι Έλληνας είστε. Εσείς λέγεστε Τσόκλης, από το τούρκικο «τσοκ» και το «λης», όπως χασικλής (δικά σας λόγια). Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι πιστεύουν σε φυλετικές συνέχειες του αίματος και τέτοιες αρλούμπες, κι όχι γιατί δεν μπορεί μια φυλή να επιβιώσει στους αιώνες, αλλά γιατί αυτές είναι απλώς ρατσιστικές θεωρίες. Όμως το Τσόκλης είναι τούρκικο όχι γιατί έχετε τούρκικο αίμα. Ούτε μοιάζετε με Τούρκο, ούτε έχετε πολλές ελπίδες να είστε Τούρκος, κυρίως γιατί οι πληθυσμοί ανταλλάχτηκαν με το κριτήριο της θρησκείας πριν από πολλά χρόνια. Το τούρκικο σας όνομα προέκυψε πιο πιθανά από την ανάγκη της οικογένειάς σας πολύ παλιά να τουρκέψει, να είναι φίλος με τον Τούρκο. Κάποιος προπάππους είπε πως για να ζήσει καλά αυτός και τα παιδιά του καλύτερα να τον λένε Τσόκλη παρά Νικολόπουλο ή Παπαδάκη. Και ξέρετε το αίμα και να περνάει από γενιά σε γενιά δε σημαίνει τίποτα. Το χούι όμως, και ιδίως το χούι να απαρνιόμαστε τους δικούς μας και να γλύφουμε τα αφεντικά, περνάει κι αυτό από γενιά σε γενιά, και κάποια στιγμή χάνει και την αρχική του ανηθικότητα, ιδίως όταν γίνει θεωρία στα χέρια ενός διανοούμενου απογόνου.

Μόνο που τούτη σας η απαξίωση στην κοινότητα, και η εξύψωση του ατόμου, έφερε την καταστροφή. Δεν είστε Έλληνας, είστε ο Τσόκλης, ο παγκόσμιος καλλιτέχνης, ο εικαστικός. Δε χρωστάτε τίποτα στην Ελλάδα, και δε θα διστάσετε να βάλετε την κόρη σας στην ΕΡΤ, στη βουλή και όπου αλλού, καθότι είστε εσείς ο Τσόκλης και στο κάτω – κάτω ας το κάνουν και οι φτωχοί αν μπορούν. Και η Ελλάδα του 2000 δε βαδίζει σε καμιά καταστροφή, έστω και αν έχει βουτηχτεί στην απληστία και τη σπατάλη. Η Ελλάδα βαδίζει καλά γιατί εσάς οι εκθέσεις σας πάνε καλύτερα και η κόρη σας βγάζει έναν σωρό κρατικά λεφτά γυρνώντας απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου (27.000 Ευρώ στοιχίζει η κάθε εκπομπή). Έφτασε να δηλώσει στο βουλευτικό της «πόθεν έσχες» 1,8 εκατομμύριο Ευρώ σε κοινούς σας λογαριασμούς. Αυτό το εκατομμύριο και βάλε συνοψίζει ολόκληρη τη διανοητική σας προσπάθεια. Βγήκε από την τέχνη σας και από το χαράτσι που πληρώνει ο λαός για την ΕΡΤ και που δόθηκε σε έναν γόνο κάποιου σπουδαίου ατόμου που αν δεν ήταν γόνος σιγά μην έβγαζε ποτέ τόσα λεφτά. Ευτυχώς που υπάρχει και το «πόθεν έσχες» της βουλής. Για να ξέρουμε που χάθηκε ο πνευματικός μας κόσμος 20 χρόνια τώρα.

Κι όλα αυτά με παράλληλη απέχθεια προς τους Ελληνοφασίστες που σας βρίζουν για λάθος λόγους, που αφορούν αυτούς και το ζαλισμένο τους κεφάλι.

Παναγιώτης Πασπαλιάρης

Η εκπομπή με τον Τσόκλη στο Mega εδώ http://www.youtube.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…