Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων απαντά στους σωφρονιστικούς των φυλακών Αγ. Στεφάνου Πάτρας

Με αφορμή το δημοσίευμα του koutipandoras.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη φυλακή Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, όπως αυτή αποδόθηκε…

filakes 2

Με αφορμή το δημοσίευμα του koutipandoras.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη φυλακή Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, όπως αυτή αποδόθηκε μέσα απο μια ανώνυμη επιστολή που απέστειλαν οι σωφρονοστικοί της υπάλληλοι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, με σχετική ανακοίνωση της κάνει λόγο για μισές αλήθειες και λίγα ψέμματα παρουσιάζοντας ωστόσο την δικη της εικόνα αναφορικά με όσα συμβαίνουν στο χώρο της δικαιοσύνης. Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή της ΠΟΣΥΕ:    

“Αγαπητέ κ. Βαξεβάνη,

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανώνυμη επιστολή που φέρεται να απέστειλαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι από το Κατάστημα Κράτησης Πατρών και δημοσιεύτηκε στο site σας στις 14/9/2014 με τίτλο «Επιστολή σωφρονιστικών στον Κώστα Βαξεβάνη: Ο Αθανασίου έστειλε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι σε φυλακή», αναφορικά με τη λειτουργία προγράμματος του ΟΚΑΝΑ για 150 κρατουμένους της φυλακής.

Επειδή η αλήθεια και για την φυλακή της Πάτρας είναι πιο πικρή από αυτά που περιγράφει η επιστολή, δυστυχώς ως συνήθως οι «ανώνυμοι» είναι αναγκασμένοι να πουν την μισή αλήθεια και να την συμπληρώσουν με λίγα ψέματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν την υλοποίηση προγράμματος αντιμετώπισης εξαρτησιογόνων ουσιών από τον ΟΚΑΝΑ με την χρήση υποκατάστατων σε ορισμένες φυλακές, προϋπολογισμού 2.247.000 EΥΡΩ για 31 μήνες (Λεφτά υπάρχουν!). Υπέρογκο ποσό για τα δεδομένα των φυλακών αν αναλογιστούμε ότι η ημερήσια σίτιση των κρατουμένων (πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό) δεν ξεπερνάει τα 2.20€ ανά κρατούμενο και όταν οι πιστώσεις για τα φάρμακα και την ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη δίδονται με το σταγονόμετρο.   

Στο Κ.Κ Πατρών αποφασίστηκε (όπως και στο Κ.Κ Κορυδαλλού) η λειτουργία του παραπάνω προγράμματος για 150 κρατουμένους. Ξέχασαν να μας πουν όμως ότι στην φυλακή βρίσκονται 900 κρατούμενοι. Όπως ξέχασαν να μας πουν ότι η χωρητικότητα της είναι για 500 θέσεις. Ούτε κουβέντα για υπερπλήρωση και συνωστισμό κρατουμένων, ούτε κουβέντα για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και κρατούμενοι, για τις συνθήκες κράτησης, για τις συνθήκες υγείας, για την ασφάλεια, για την ίδια την ζωή!

Η αλήθεια για την απεξάρτηση των κρατουμένων εντός των φυλακών είναι ακόμα πιο σκληρή. Προσπάθειες έχουν κατά καιρούς κάνει και συνεχίζουν να κάνουν πολλοί, όπως το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω, με προγράμματα στεγνής απεξάρτησης. Για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί η χρήση υποκατάστατων εξαρτησιογόνων ουσιών, κάτι που καθιστά και εμάς ως εργαζόμενους  εξαιρετικά επιφυλακτικούς και αυτό το δηλώσαμε και το αιτιολογήσαμε δημόσια κατά την συζήτηση του νέου Κώδικα περί Ναρκωτικών το 2013.

Επιπλέον, εντελώς προκλητικά όλοι ξεχνάνε το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (ΚΑΤΚ) στον Ελαιώνα Θηβών, το οποίο έχει οδηγηθεί σε μαρασμό, αφού σήμερα φιλοξενεί μόλις 32 κρατούμενους από τους 300 που μπορεί συνολικά να φιλοξενήσει. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Μήπως για να μπορούν να δικαιολογούνται και για ευνόητους λόγους, κάτι τέτοια προγράμματα;

Όσον αφορά τα γραφόμενα για «Δούρειο Ίππο» ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών στις φυλακές, εξαιτίας του γεγονότος ότι απασχολείται ιδιωτικός υπάλληλος εταιρείας security εντός της φυλακής και για τις ανάγκες του προγράμματος, θα συμφωνήσουμε και εμείς και θα υπενθυμίσουμε ότι τέτοιες «προσπάθειες», υπόγειες και υποχθόνιες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Γεγονός μάλιστα που θίξαμε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των εργαζομένων στις φυλακές το 2011. Αυτό και πολλά άλλα αποτελούν ελάχιστο δείγμα των «ορέξεων» κερδοσκόπων και ιδιωτών από το φιλέτο των φυλακών, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης «κάνει τον Γερμανό» για την παραχώρηση εκτάσεων (915 στρεμμάτων) της φυλακής Κασσάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ (εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη για αυτό) ή την μεταβίβαση του κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου, επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ.

Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει ότι η εγκατάλειψη του χώρου των φυλακών, η κοροϊδία στην αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων όπως η υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις διάλυση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις, η λειτουργία φυλακών χωρίς φύλακες (Χανιά και Σέρρες), το φιάσκο της απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών και η στρεβλή αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, δεν είναι τυχαία και αποτελούν σταθερά βήματα για το συνολικό ή μερικό ξεπούλημα των φυλακών ή υπηρεσιών τους σε ιδιώτες με αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Άρα λοιπόν, οι συντάκτες της επιστολής όταν επευφημούν την Ευρώπη για τα ξεροκόμματα που μας πετάει στις φυλακές, καλό θα είναι να κατανοήσουν ότι αποτελούν «δόλωμα» για να ανοίξει η όρεξη και τους θυμίζουμε ότι ανάλογα προγράμματα ιδιωτικοποίησης πραγματοποιούνται στην Γαλλία και την Αγγλία, δηλαδή στην Ευρώπη. Όπως λέει και το γνωστό τραγούδι: «Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες»!

Τέλος, ως γραφικοί και φαντασιόπληκτοι είναι αυτοί που βλέπουν μόνο το δέντρο, αλλά χάνουν το δάσος των προβλημάτων, ξεχασμένοι σε αλλοτινές εποχές. Τα γεγονότα και ο χρόνος τους έχουν ξεπεράσει και τους θυμίζουμε ότι τα σωματεία μας δεν αποτελούνται από ντουβάρια και καρέκλες, αλλά αποτελούνται από εργαζόμενους και για το τι πράττουν και κάνουν, λογοδοτούμε όλοι κάθε δύο χρόνια στην κάλπη, ελεύθερα και με συνείδηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι στις φυλακές και τα Σωματεία μας αποτελούν σοβαρό τροχοπέδη και πονοκέφαλο στις ορέξεις πολλών. Αυτό προφανώς έκανε και ο «αρχισυνδικαλιστής» στον οποίο αναφέρονται και γι αυτό κάθε φορά εφευρίσκουν λόγους να εκδηλώσουν την για άλλους λόγους εμπάθεια στο πρόσωπό του.
    Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε δημόσια, δεν θα σταματήσουμε να ενοχλούμε.

Διαβάστε την πρώτη επιστολή ΕΔΩ

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.