ΓΚ

Γιώργος Καπόπουλος

Η πανδημία ως άλλοθι

Τα όποια οδυνηρά μέτρα που θα ληφθούν δεν θα φωτίζουν την Τουρκία σαν εξαίρεση, αλλά θα προβάλλουν ως επιλογή-μονόδρομος για τη διαχείριση μιας παγκόσμιας πρόκλησης χωρίς προηγούμενο

ap eyrdd

Λίγο πριν από την πανδημία η Τουρκία του Ερντογάν έδινε την εικόνα ενός συνολικού αδιεξόδου, από την οικονομία μέχρι τα πολλαπλά μέτωπα που άνοιξε τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η πανδημία κορυφώνει το αδιέξοδο, με τις προβλέψεις για μεγάλη ύφεση, παρόμοια ή μεγαλύτερη από αυτήν που ακολούθησε την κρίση του 1929, να κυριαρχούν.

Αν από τη μια μεριά το κόστος της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να είναι η χαριστική βολή για την οικονομία της Τουρκίας, ταυτόχρονα μπορεί να προβάλλει ως σημαντικό άλλοθι στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από τον Ερντογάν.

Τα όποια οδυνηρά μέτρα και προσαρμογές που θα ληφθούν δεν θα φωτίζουν την Τουρκία σαν εξαίρεση αλλά θα προβάλλουν ως επιλογή-μονόδρομος για τη διαχείριση μιας παγκόσμιας πρόκλησης χωρίς προηγούμενο.

Παρά τη συνεχή φθορά και τα αδιέξοδα στα οποία έχει εγκλωβίσει τη χώρα του ο Ερντογάν, δεν αντιμετωπίζει ζωτική απειλή από κάποια αντίπαλη προσωπικότητα ή πολιτικό χώρο.

Ενα χρόνο σχεδόν μετά την μετ’ εμποδίων εκλογή του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου διαπιστώνει ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται οριοθετεί την προσπάθειά του να προβάλλει ως εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο και όχι ως εκδικητική παλινόρθωση του αυταρχικού κεμαλισμού.

Από την άλλη μεριά, ούτε το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Μπαμπατζάν με την υποστήριξη του πρώην προέδρου Γκιουλ, ούτε το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου έδειξαν να έχουν επεκτατική δυναμική απορρόφησης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Με τη διαχείριση της πανδημίας να κυριαρχεί στις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου, δεν αναμένεται κινητικότητα στο μέτωπο της Συρίας αλλά και της Λιβύης που θα έθετε τον Ερντογάν μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.

Ολα τα παραπάνω αθροιστικά μάλλον δείχνουν την πανδημία να αξιοποιείται ως επικοινωνιακό, τουλάχιστον, άλλοθι από τον Ερντογάν, ο οποίος δίχως υπερβολή κυβερνά με έναν συνδυασμό κεκτημένης ταχύτητας και αδράνειας.

Αλλωστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2023, είναι ακόμη μακριά.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…