ΜΚ

Μιχάλης Καρχιμάκης

Η παγκόσμια οικονομία ακινητοποιείται, η χρεοκοπία αφορά όλους, όλα από την αρχή

Αυτό που έχει συμβεί με την πανδημία είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια δεδομένα. Πέρα από το θέμα της προστασίας της δημόσιας και ατομικής  υγείας που είναι η μέγιστη προτεραιότητα, και προέχει  όλων των άλλων αγαθών ως το ανώτερο και σημαντικότερο, την παρούσα στιγμή  έχουμε να αντιμετωπίσουμε  και μια πρωτοφανή οικονομική κρίση ως συνέπεια της πανδημίας.  

corona 4934912 1920

Όταν λοιπόν κλείσει με το καλό, ο κύκλος του ιού, θα βρεθούμε (ήδη βρισκόμαστε) μπροστά σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα, για την ίδια την επιβίωση τόσο των ανθρώπων, όσο και των επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό, αυτό που διατυπώνει επικεφαλής παγκόσμιου οικονομικού οργανισμού, που δίνει και το μέγεθος της οικονομικής τραγωδίας.

«Ποτέ στην ιστορία δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να ακινητοποιείται, αυτή η περίοδος είναι η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας». Η παγκόσμια οικονομία λοιπόν για να κινηθεί και να λειτουργήσει, χρειάζεται ρευστότητα, παραγωγή, εργασία, κατανάλωση.

Η ακινητοποίηση ,ο μηδενισμός, της ρευστότητας, της παραγωγής, της εργασίας και της κατανάλωσης οδηγούν  σε αδιέξοδο χωρίς επιστροφή. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξουν αντισυμβατικές παγκόσμιες και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και αποφάσεις. 

Αν δεν υπάρξει ένα παγκόσμιο, ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και οικονομικό συμβόλαιο,η καταστροφή είναι προ των πυλών.

Αν ο καθένας «δήθεν ισχυρός» αυτή την περίοδο, επιδιώκει να διασφαλίσει,το προσωρινό εθνικό του περιβάλλον τότε δεν υπάρχει σωτηρία.

Αν λοιπόν, οι επιχειρήσεις δεν  έχουν παραγωγή,οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εισόδημα, η αγορά δεν θα έχει κατανάλωση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα  είναι σε θέση αδυναμίας .

Η χρεοκοπία και η καταστροφή, δεν θα είναι μόνο για λίγους . Θα είναι για όλους. Δυστυχώς οι ισχυροί δεν το έχουν αντιληφθεί.
Νομίζουν ότι θα γλιτώσουν.

Αν από αυτή την περιδίνηση , δεν υπάρξει παγκόσμια,διεθνής συνεργασία και συντονισμός τότε η καταστροφή θα  αφορά  όλους. Ειναι, η πανδημία έξ αντικειμένου όπως ξεκάθαρα  διαγράφεται η διαδρομή της ,η αφετηρία για μια παγκόσμια νέα αρχή.

Όλα από την αρχή. Ακόμα και η διαγραφή, χρεών .
Οι ενέσεις ρευστότητας ,πιθανόν να αποδειχθούν σαν ρίψεις στο πιθάρι των Δαναίδων.
Δεν θα υπάρξει οικονομία, χωρίς κοινωνία.
Η παγκόσμια απειλή, χρειάζεται παγκόσμια αναχαίτιση.
Η ακινητοποίηση της οικονομίας θα οδηγήσει σε ψυχολογίες ανεξέλεγκτες ,σε ψυχολογίες αγέλης.

Προέχει η αγωνία μας και οι πράξεις για το αύριο.

Πρέπει όλοι στην διαδρομή μας να αποδείξουμε, ότι πάνω απ όλα είναι οι άνθρωποι .
Ας κινηθούν, όλοι λοιπόν ,μακριά από της παραδοσιακές οικονομικές συνταγές που φαίνεται να μην παράγουν αποτέλεσμα ,αλλιώς θα είναι αργά για όλους.
 

*Μιχάλης Καρχιμάκης , πρώην υπουργός, μέλους του Πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ