Η Ουγγαρία αποσύρεται από τη Eurovision γιατί τη θεωρεί πολύ… γκέι

Η Ουγγαρία αποσύρεται από την Eurovision από την επόμενη διοργάνωση, καθώς ο διαγωνισμός θεωρείται «πολύ γκέι» για την πολιτική ατζέντα της ακροδεξιάς κυβέρνησης. 

ουγγαρια

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μία εποχή που η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, τρέχει τη συντηρητική καμπάνια «πρώτα η οικογένεια», με σκοπό να βοηθήσει τον δείκτη γεννητικότητας. 

Πρόσφατα μία εκπρόσωπος της Βουλής της Ουγγαρίας συνέκρινε την υιοθεσία παιδιού από ομοφυλόφιλο ζευγάρι με την παιδοφιλία, ενώ ένας φιλοκυβερνητικός σχολιαστής της τηλεόρασης, χαρακτήρισε την Eurovision ως «ομοφυλοφιλικό στολίσκο». 

«Δεν με εκπλήσσει. Προέρχεται από την κουλτούρα του θεσμού του MTVA», δήλωσε στη Guardian άνθρωπος από τη δημόσια τηλεόραση. 

Ο εκπρόσωπος του Ορμπαν, Ζόλταν Κόβακς, περιέγραψε την ιστορία που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο index.hu στο Τουίτερ, ως «ψευδή είδηση», αλλά δεν ανέφερε κάποιον άλλο λόγο για την απόσυρση της χώρας από τον θεσμό.

Στην ίδια ομοφοβική ρητορική, βουλευτής του Fidesz καλούσε πρόσφατα σε μποϊκοτάζ εναντίον της Coca-Cola μετά την καμπάνια της εταιρείας στην οποία απεικονιζόταν ένα γκέι ζευγάρι. 

Τα δημόσια media της Ουγγαρίας ελέγχονται πλήρως από το κόμμα του Όρμπαν και χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικής προπαγάνδας εναντίον των μεταναστών.