Newsroom

Newsroom

Η Ουάσιγκτον στέλνει στην Αθήνα ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας

Στην Αθήνα σπεύδει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας Άμος Χοχστάιν.

1 1115

Στην Αθήνα σπεύδει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας Άμος Χοχστάιν.
Σύμφωνα με τα «Νέα» η έλευση κανονίστηκε στην συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο Χοχστάιν φέρνει στην Αθήνα τις αμερικανικές προτάσεις για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα ενεργειακά πράγματα της περιοχής.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει κατά την συνάντησή του με τον Τζον Κέρι πως θα υπάρξουν από την πλευρά της Ουάσιγκτον  προτάσεις «που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Η Ουάσιγκτον σπεύδει να απαντήσει έτσι στις επαφές της Αθήνας με την Μόσχα
 
 Η αμερικανική πλευρά ζήτησε και έλαβε αναλυτική ενημέρωση από τον Ν. Κοτζιά για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για συμμετοχή στον αγωγό Turkish Stream.

Ο Ν. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η όποια συμφωνία της Ελλάδας θα είναι με την Gazprom και όχι με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Τζ. Κέρι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του και τον προβληματισμό του για τη συνολική συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν και κατέστησε σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να στρέφεται στη Ρωσία «λόγω οικονομικής ασφυξίας».