Η ώρα της Μεγάλης Προοδευτικής Συμμαχίας

Με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών» ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, μαζί με προσωπικότητες, του χώρου της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου θα ανακοινώσουν σήμερα την εκλογική τους συμπόρευση στις ευρωεκλογές.

Τσίπρας

Η εκδήλωση θα αρχίσει σήμερα, Σάββατο (στις 6 μ.μ.), στο κλειστό του Γαλατσίου. Θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς εκπροσώπων που επιλέχθηκαν προκειμένου να αναδεικνύουν το εύρος της Προοδευτικής Συμμαχίας και θα κορυφωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πριν τον πρωθυπουργό, τον λόγο θα λάβουν οι:
Αδαμίδης Γιώργος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
Κατριβάνου Bασιλική, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κατσέλη Λούκα, πρώην υπουργός (παρέμβαση μέσω video)
Κουτσονάσιος Χρήστος, «ΠΡΑΤΤΩ»
Μπίστης Νίκος, πρώην υφυπουργός, Γέφυρα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία
Παναγιώτου Παναγιώτης, δημοσιογράφος, Γέφυρα
Πενταγιώτη Νατάσα, Κίνηση Πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ»
Ραγκούσης Γιάννης, πρώην υπουργός
Ρεπούση Μαρία, πρώην βουλευτής, Γέφυρα
Ρώσσης Λάμπρος, εκπρόσωπος «Χάρτα 19»
Τζουμάκας Στέφανος, πρώην υπουργός

Σημειώνεται, σε ότι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, πως αυτό θα «κλείσει» τις επόμενες ημέρες, αφότου προηγηθούν συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων.

Ένωση δυνάμεων απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, αναμένεται να επαναλάβει τα κύρια διλήμματα στη σύγκρουση των δυνάμεων «της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής» με τις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς», όπως συχνά τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας –κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)– είχε χαρακτηρίσει ως καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης τυχόν συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά, την οποία μπορεί να πυροδοτήσει η εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό μέτωπο

Όπως τόνιζε σχετικά η τελευταία απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα «η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους για μια σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Σε αυτή τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες, όπως η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συγκεντρώνει δυνάμεις που θέλουν να πορευθούν μαζί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Δυνάμεις δηλαδή «που αγκαλιάζουν την Αριστερά, τους Πράσινους και τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού».

Ως εκ τούτου, όπως τονίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς να υποστέλλει τη ριζοσπαστική κινηματική του προσέγγιση και χωρίς να απεμπολεί τίποτα από τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του, οφείλει να συμβάλλει στη συγκρότηση του αριστερού – προοδευτικού πόλου. Μαζί με όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες θέλουν, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να εμβαθύνουν τις ιδρυτικές δημοκρατικές αξίες της και ταυτόχρονα να αντιστρέψουν τον μονόδρομο της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού».

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…