Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μπαίνει η τραγική λόγω της πανδημίας κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

5235505 4

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μπαίνει η τραγική λόγω της πανδημίας κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Το θέμα έχει αναδείξει με συνεχή ρεπορτάζ του το Documento παρουσιάζοντας μαρτυρίες γιατρών και ασθενών.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έχει δώσει εντολή για έρευνα με τη μορφή του κατεπείγοντος αναφορικά με τη διερεύνηση όσων καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), όπως επίσης μεμονωμένα οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο και το Δρομοκαΐτειο. Οι τρεις υποθέσεις συνενώθηκαν μάλιστα σε μία και ανατέθηκαν σε έναν εισαγγελέα καθώς το αντικείμενό τους κρίθηκε ότι έχει συνάφεια.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, παρά τα όσα έχουν εδώ και πολύ καιρό δει το φως της δημοσιότητας για τα χάλια του ΕΣΥ, το οποίο είναι ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος καθώς αφορά ανθρώπινες ζωές, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, όπως π.χ. στην εντολή για αυτεπάγγελτη διερεύνηση του θέματος.

Από την πλευρά της η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αναφορών – καταγγελιών. Η μία αφορά την αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 18 Μαρτίου οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου. Στην αναφορά που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών γίνεται λόγος για «επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αφού μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 5 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου». Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου καταγγέλλουν επίσης «ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό» και «έλλειψη συστηματικού προληπτικού ελέγχου», με αποτέλεσμα να «εκτίθενται σε κίνδυνο οι πάντες, εξαιτίας των ανορθολογικών πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται». Παράλληλα γίνεται λόγος για πιθανές ποινικές ευθύνες αρμοδίων.

Στην αναφορά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει κατά πόσο διαπράττονται από «όργανα της πολιτείας με επιμονή τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παράβασης καθήκοντος».

%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC %CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7
 

Αναφορά-σοκ για Δρομοκαΐτειο

Ακολούθησε δεύτερη αναφορά στις 23 Μαρτίου. Αυτήν τη φορά από το σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι εργαζόμενοι περιγράφουν τις πρωτοφανείς συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων: «Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο». Ως αποτέλεσμα «μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών» και «νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορονοϊό», ενώ επισήμαιναν τον κίνδυνο να χαθούν και άλλοι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. «Ζητάμε την παρέμβασή σας γιατί είναι κρίμα από το θεό να χάσουμε και άλλους ασθενείς ψυχικά πάσχοντες από κορονοϊό. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς» είναι η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων.

ΟΕΝΓΕ στον Αρειο Πάγο: «Δεν έχουμε ΜΕΘ»

Την Τρίτη 23 Μαρτίου ακολούθησε ακόμη μία αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λίγες μέρες, αυτήν τη φορά από την ΟΕΝΓΕ. Σε αυτήν οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει κατά πόσο διαπράττονται από «όργανα της πολιτείας με επιμονή τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παράβασης καθήκοντος». Η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει στην αναφορά ότι «δεν υφίστανται κλίνες ΜΕΘ για να εισαχθούν ασθενείς». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Μαρτίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών για τους οποίους «εκ-κρεμούσε η εξεύρεση κλίνης» ανερχόταν στους 124. «Κατά συνέπεια διατρέχουν τον κίνδυνο πολλοί ασθενείς όχι απλά για χειροτέρευση της υγείας τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή». Η αναφορά της ΟΕΝΓΕ διαβιβάστηκε επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Την προηγούμενη Κυριακή το Documento δημοσίευσε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με διασωληνωμένους να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους ελλείψει κρεβατιών σε ΜΕΘ. Από τις εικόνες προέκυπτε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, όπως εδώ και καιρό καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, γίνεται επιλογή των ασθενών που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, από το οποίο προκύπτει εύλογα ότι επιλέγεται –και γι’ αυτό δεν φέρουν την ευθύνη οι γιατροί– και ποιος ασθενής θα πεθάνει, δεδομένου ότι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι είναι πολύ πιθανότερο να χάσουν τη μάχη για τη ζωή.

Εισαγγελικές έρευνες και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Δικαιοσύνης και στη Θεσσαλονίκη. Η μια έπειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου «αναφορικά με τυχόν ευθύνες επιτροπής λοιμωξιολόγων». Η δεύτερη έπειτα από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε τον περασμένο Γενάρη ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς. Με την 138 σελίδων μήνυση ζητούσε να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων για την εξάπλωση του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και πολιτικών προσώπων, και ειδικότερα των «αρμοδίων υπουργών» για μέτρα που δεν έλαβαν για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών κινείται προς τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. 

Πηγή: Documento.gr 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…