Η Ολυμπιάδα της σιωπής και της συνενοχής

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το δάχτυλό της είναι πάντοτε ακουμπισμένο στη σκανδάλη   

AP22035424424929

Η χώρα του δράκοντα γιορτάζει μεθαύριο την Πρωτοχρονιά της και μπαίνει στο Έτος του Τίγρη. Στολισμένη με τους πέντε κύκλους, η πλουμιστή φορεσιά του θηρίου βρίσκει την Κίνα βυθισμένη σε δρακόντεια μέτρα και αποφασισμένη να διεξάγει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το φιλόδοξο σύνθημα: «Covid-free». Τα στενά κι ανήλιαγα κελιά των ξενοδοχείων 1 αστέρος στο Πεκίνο έχουν ήδη γεμίσει με αθλητές που έκαναν το λάθος να βρεθούν θετικοί στον τρομερό κορονοϊό…

Οι Κινέζοι δεν δέχθηκαν καν συζήτηση για αναβολή των Αγώνων. Τα σενάρια που περικύκλωσαν το Τόκιο μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες πριν ανάψει η καλοκαιρινή Φλόγα του 2021 έμειναν κλειδωμένα στο συρτάρι. «Όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του προς την Κίνα», δήλωσε μετά την τελευταία γενική επιθεώρηση ο πρόεδρος της χώρας Χσι Τζινπίνγκ. «Και η Κίνα είναι έτοιμη»

Έτοιμη, αλλά πάντοτε με το χέρι στη σκανδάλη. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δημιούργησαν σκέψεις ακόμα και για μποϊκοτάζ των Αγώνων σε ορισμένες χώρες, είναι ένας «ιός» από τον οποίο η Κίνα δεν λέει να απαλλαγεί.

Πολλές αποστολές φτάνουν στο Πεκίνο με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και με νοερά μαύρα περιβραχιόνια στις στολές του σκι και του πατινάζ. «Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε καμία επίσημη εκδήλωση», ανακοίνωσε η Δανία. «Θα κατέβουμε στους αγώνες από σεβασμό στο Ολυμπιακό όνειρο των αθλητών μας, αλλά δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε τα μάτια σε όσα γίνονται».

Τα «όσα γίνονται» αφορούν κυρίως την καταγγελλόμενη γενοκτονία των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στις δυτικές εσχατιές της χώρας. Η Κίνα αρνείται ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιουργήθηκαν στην απόμακρη επαρχία Χσιντζιάνγκ είναι κολαστήρια τύπου Νταχάου. «Σκοπός τους είναι η ενημέρωση και η επανεκπαίδευση των πληθυσμών», ισχυρίζεται.

Άλλες φωνές στηλιτεύουν την καταστολή και την κατάλυση δημοκρατικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν. Το πρόσφατο σήριαλ, με την εξαφάνιση της τενίστριας Πενγκ Σουάι, που είχε το θράσος να καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση από ανώτατο αξιωματούχο της χώρας, ερέθισε τα αντανακλαστικά ακόμα και εκείνων που δήλωναν πρόθυμοι να ασπαστούν τις διαβεβαιώσεις των Κινέζων.

Η Πενγκ έδωσε σημεία ζωής μόνο μέσα από οθόνη και η ανησυχία για την τύχη της εντείνεται. Η πίεση του Πεκίνου δεν επέτρεψε να κυκλοφορήσουν μπλουζάκια με τη μορφή της και το σύνθημα «Where Is Peng Shuai?» στο Αυστραλιανό Όπεν του τέννις, μέχρι που οι ακτιβιστές πάτησαν πόδι. Η κοπέλα αγνοείται από τις 2 Νοεμβρίου.

Η στρατιά των δυτικών χωρών που έχουν αποφασίσει άτυπο «διπλωματικό μποΪκοτάζ» των Αγώνων περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Μ.Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Λιθουανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, ενώ αρκετές άλλες το σκέφτονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε τις σχετικές πρωτοβουλίες «ανούσια διπλωματική πόζα που ακουμπάει σε ψεύδη για να παραβιάσει την πολιτική ουδετερότητα», ξιφουλκώνοντας κυρίως ενάντια στις ΗΠΑ. Οι πολιτικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις παραμένουν παγερές εδώ και χρόνια, παρά την αποκαθήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.

H …ουδέτερη Eλλαδάρα, βέβαια, δεν ασχολείται με τέτοια. Πάνω απ’ όλα, το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο». Ο Σπύρος Καπράλος, που είναι και επιφανές μέλος της ΔΟΕ, ταξίδεψε κανονικά για τη χώρα του δράκοντα.

«Το διπλωματικό μποϊκοτάζ δεν έχει κανένα νόημα», ομολόγησε ο Άγγλος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του στίβου, Σεμπάστιαν Κόου. «Θεωρώ τέτοιου είδους ενέργειες ανιστόρητες και ανέντιμες. Οι μόνοι που πληρώνουν το τίμημα είναι οι αθλητές. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να αντιδράσουμε, ενάντια σε χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η πατρίδα του Κόου είχε επιβάλει «διπλωματικό μποϊκοτάζ και στο ποδοσφαιρικό Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, ενώ οι διεθνείς ζυμώσεις αναμένεται να φουντώσουν όσο πλησιάζει το επόμενο  Παγκόσμιο Κύπελλο, που πρόκειται να γίνει τον Νοέμβριο στο Κατάρ.

Ήδη οι Δανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα απόσχουν από κάθε επίσημη εκδήλωση των διοργανωτών και των τοπικών χορηγών. Η ομάδα τους θα ταξιδέψει κανονικά στη Ντόχα, αλλά οι ποδοσφαιριστές θα φορέσουν μπλουζάκια με ακτιβιστικά συνθήματα. Mε Μουντιάλ στο Κατάρ και με Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα, τo 2022 προμηνύεται λίαν τεταραγμένο στο αθλητικό-πολιτικό πεδίο.

Σημειώνεται, ότι στην ψηφοφορία της ανάληψης το Πεκίνο επικράτησε προ επταετίας του Αλμάτι (Καζαχστάν) με βραχεία κεφαλή: 44-40.

«Οι Αθάνατοι παίζουν το παιχνίδι των Κινέζων», κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν είδε τον Τόμας Μπαχ να συνομιλεί διαδικτυακά με την άφαντη Πενγκ Σουάι και να καθησυχάζει τους ανησυχούντες. «Δεν γνωρίζουμε τίποτε για αγριότητες σε βάρος μειονοτήτων», υπερθεμάτισε ο έτερος ισχυρός ανήρ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ. «Ούτε είναι δική μας δουλειά να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο».

Η παροιμιωδώς άχρωμη και άοσμη ΔΟΕ δεν ανέχεται παρεκκλίσεις από το απολιτίκ πρωτόκολλο και σπεύδει να υπογραμμίσει τον περιβόητο «Κανόνα 50», που θεσπίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όταν φούντωνε το κίνημα «Black Lives Matter». Η πολυσυζητημένη τροπολογία απαγορεύει κάθε είδους πολιτική διαμαρτυρία ή δήλωση στις απονομές των μεταλλίων, στους αγωνιστικούς χώρους ή στις Τελετές Έναρξης και Λήξης.

Υπάρχει πάντοτε πεδίον δόξης λαμπρόν στο Ολυμπιακό Χωριό, στις ζώνες συνεντεύξεων και στα (έστω, κουτσουρεμένα) social media, αλλά το αδυσώπητο modus operandi των Κινέζων προκαλεί τρόμο ακόμα και στους πιο τολμηρούς. Τουλάχιστον δύο αμετροεπείς αντιφρονούντες με αυστραλιανή υπηκοότητα, ένας συγγραφέας και ένας δημοσιογράφος, κρατούνται σε μπουντρούμια εδώ και πολλούς μήνες.

Άλλωστε, οι προηγούμενες διοργανώσεις-μαμμούθ στο Πεκίνο, στη Ρωσία, στην Τουρκία και αλλού δεν φαίνεται να άλλαξαν το παραμικρό στο πολιτικό γίγνεσθαι (τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο), παρά τις διαπρύσιες διαβεβαιώσεις των τοπικών κυβερνήσεων, της ΔΟΕ και των αθλητικών αρχών. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μάλιστα, βγήκε ενισχυμένος από το διπλό άνοιγμα στην παγκόσμια κοινότητα (Μουντιάλ και Σότσι).

Απομένει να δούμε αν θα υπάρξουν μεμονωμένοι αντάρτες στα ενδότερα των αποστολών. «Εγώ πάντως αρνούμαι να παρακολουθήσω αγώνες που θα γίνουν σε τέτοιες χώρες. Προτιμώ να τραβήξω την τηλεόραση από την πρίζα», ξεσπάθωσε πρόσφατα ο Ερίκ Καντονά. Ο ασυμβίβαστος Γάλλος  αναφερόταν στο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά προφανώς τα λόγια του απευθύνονται και ανατολικότερα.

Τα δωμάτια στα οποία κλειδαμπαρώνονται υποχρεωτικά όσοι βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 δεν είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του Κέντρου Μεταναστών στο οποίο κρατήθηκε ο διάσημος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη. Και σίγουρα δεν φωνάζουν «φιλόξενη Κίνα», όπως θα ήθελε ο πρόεδρός της.

Τις προδιαγραφές τις βρίσκει κανείς γραμμένες ξερά στα μηνιαία ενημερωτικά δελτία που στάλθηκαν στους διαπιστευμένους, τα περίφημα «Playbooks». Τα δωμάτια έχουν εμβαδόν περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα, παράθυρο που ανοίγει για να αερίζονται και wi-fi, που όμως λειτουργεί σποραδικά και με τις γνωστούς περιορισμούς της Κίνας (μπλοκαρισμένα Facebook, YouTube, Whatsapp κ.ο.κ.).

«Θα γίνει προσπάθεια να χορηγηθεί εξοπλισμός προπόνησης στους αθλητές», αναφέρεται στο φυλλάδιο. Όχι σε κάποια αυλή, βέβαια, αλλά μέσα στο δωμάτιο. Τα απροσδιορίστου ποιότητας φαγητά σερβίρονται στο «κελί» τρις ημερησίως, ενώ υπάρχει δυνατότητα για συνομιλία με ψυχολόγο.

Η καραντίνα για τα κρούσματα θα διαρκεί τουλάχιστον 10 μέρες και θα ολοκληρώνεται με τρία συνεχόμενα αρνητικά μοριακά τεστ. Οι παρατηρήσεις δυτικών επιστημόνων, ότι ανενεργά ίχνη του Covid-19 και ιδίως της Παραλλαγής Όμικρον μπορεί να ανιχνευτούν στον οργανισμό ακόμα και μετά το 10ήμερο (οι λεγόμενοι «νεκροί στρατιώτες») αγνοήθηκαν. Οι Κινέζοι δεν σκοπεύουν να ρισκάρουν.

Στη χώρα μπαίνουν χωρίς 21ήμερη καραντίνα αποκλειστικά εμβολιασμένοι επισκέπτες, υπό την προϋπόθεση μάλιστα να έχουν και δύο αρνητικά τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για το Πεκίνο. Στην άφιξη διενεργείται νέος έλεγχος και όλοι μένουν υποχρεωτικά κλειδωμένοι στο δωμάτιό τους μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, περίπου 6 ώρες. Χωρίς καν δικαίωμα να παραγγείλουν φαγητό.  

Οι έλεγχοι σε όσους βρίσκονται επί τόπου (αθλητές, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφους) είναι συνεχείς και καθημερινοί. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε συνθήκες «φούσκας», με απαγορευμένη την άσκοπη κυκλοφορία.

«Αισθάνομαι σαν να με έβαλαν φυλακή», μας έλεγε μεσοβδόμαδα ένας από τους δεκάδες Έλληνες που βρίσκονται στο Πεκίνο με διάφορες ιδιότητες. «Στην είσοδο του ξενοδοχείου υπάρχουν αστυνομικοί και δεν μας αφήνουν να βγούμε για κανέναν λόγο». Όποιος εξέλθει για οποιονδήποτε λόγο από τη «ζώνη βιοασφάλειας» δεν επιτρέπεται να ξαναμπεί πριν περάσουν δύο εβδομάδες.

Σε χώρους όπου η τήρηση αποστάσεων είναι αδύνατη, όπως τα ασανσέρ, απαγορεύεται όχι μόνο η επαφή, αλλά και η ομιλία. Οι μάσκες, υποχρεωτικά χειρουργικές υψηλής προστασίας, βγαίνουν μόνο την ώρα του φαγητού.

Τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα (NBC, ESPN) αποφάσισαν να ματαιώσουν τη δημοσιογραφική αποστολή στις ΗΠΑ, οπότε οι περιγραφές θα γίνουν από στούντιο στις ΗΠΑ. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με διαπιστευμένα αυτοκίνητα και οι υπεύθυνοι του catering είναι οι μόνοι στους οποίους δόθηκε δικαίωμα να μπαινοβγαίνουν καθημερινά στη «φούσκα», με δρακόντειες φυσικά προφυλάξεις.

«Ακόμα και αν δείτε κάποιο τροχαίο ατύχημα σε όχημα με ένδειξη “Beijing 2022” στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, μη σπεύσετε να βοηθήσετε», ήταν η οδηγία προς τους ντόπιους. «Θα επέμβουν άμεσα ειδικά ασθενοφόρα, με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων»!

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα πλησιάζει το 85 τοις εκατό, με εμβόλια τοπικής παραγωγής, ενώ κάθε έξαρση της πανδημίας αντιμετωπίζεται με δρακόντεια μέτρα. Πρόσφατα διατάχθηκε σκληρό lockdown τύπου Γουχάν σε ολόκληρη την (γνωστή για τον περίφημο «Πήλινο Στρατό») πόλη Χσιάν, των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, για έναν ολόκληρο μήνα, με υποχρεωτικά καθημερινά τεστ για όλους τους πολίτες.

Βάσει της στατιστικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αμφίβολης εγκυρότητας εφ’ όσον βασίζεται σε στοιχεία των Κινέζων, η αχανής χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία έχει καταγράψει συνολικά περίπου 105.000 κρούσματα και 4.636 νεκρούς. Η στατιστική των θανάτων από τον κορονοϊό παραμένει αναλλοίωτη εδώ και μήνες.

Στη δειγματοληψία της περασμένης Τετάρτης, σε 2.786 διαπιστευμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες άτομα, εντοπίστηκαν 72 κρούσματα (39 στο αεροδρόμιο και 33 μέσα στη «φούσκα»). Οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου χαρακτήρισαν τον αριθμό «φυσιολογικό», ιδίως σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του Τόκιο, όπου ταξίδεψαν και ανεμβολίαστοι. Στην περιφέρεια Τιαντζίν, όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες, όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά. Αλλά η Ολυμπιακή κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτές.

Η πώληση εισιτηρίων σε ξένους φιλάθλους απαγορεύτηκε εξαρχής, ενώ οι διοργανωτές αποφάσισαν πρόσφατα να αποκλείσουν και τους ντόπιους. Οι κερκίδες δεν θα είναι άδειες, αλλά οι λίγοι «τυχεροί» θεατές θα επιλεγούν προσεκτικά, από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (φοιτητές, στρατιώτες κ.ο.κ.), και θα περάσουν από ειδικό υγειονομικό πρόγραμμα. Συνθήματα και τραγούδια δεν θα επιτρέπονται, παρά μόνο χειροκροτήματα. Οι Αγώνες του Πεκίνου θα είναι άλλη μία σιωπηρή Ολυμπιάδα, η δεύτερη μέσα σε μερικούς μήνες.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν σήμερα με την Τελετή Έναρξης στη «Φωλιά του Πουλιού» και θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου, με 2.821 αθλητές από 91 χώρες. Θα απουσιάσει και πάλι η τιμωρημένη λόγω ντόπινγκ Ρωσία, που στέλνει μόνο «ανεξάρτητους» αθλητές σε ατομικά σπορ.

Τα 26 γήπεδα των 15 αθλημάτων θα λειτουργήσουν με πλήρως ανανεώσιμη ενέργεια. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,45 δισ. ευρώ, ενώ για τους Θερινούς Αγώνες του 2008 ξοδεύτηκαν τα υπερδεκαπλάσια. Χρειάστηκε μάλιστα να κατασκευαστεί νέο, μικρότερο Ολυμπιακό Χωριό, αφού το προηγούμενο μετατράπηκε σε συγκρότημα από κατοικίες μόλις έσβησε η Φλόγα.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 5 χιονοδρόμους: Απόστολο Αγγέλη, Μαρία Ντάνου, Νεφέλη Τίτα (δρόμοι αντοχής),  Ιωάννη Αντωνίου, Μαρία Ελένη Τσιόβολου (αλπικό σκι). Τους συνοδεύουν 4 προπονητές και 2 παράγοντες, με αρχηγό αποστολής τον Δημοσθένη Γυρούση. Χορηγός της αποστολής είναι ο Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς, δηλαδή η Cosco, δηλαδή οι Κινέζοι. Μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε από τη χώρα μας δυναμικές διπλωματικές κινήσεις…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…