Η Όλγα Μπακομάρου παρουσιάζει τους «Ωσεί Παρόντες» της στα Public Συντάγματος

Τη Δευτέρα 7/9 παρουσιάζεται το βιβλίο της Όλγας Μπακομάρου με συνεντεύξεις κορυφαίων προσωπικοτήτων από την τέχνη και την πολιτική

maxresdefault 4

Μια νέα σπουδαία φίλη, η Όλγα Μπακομάρου, μπήκε στη ζωή μου εδώ και μερικούς μήνες και το χρωστάω στον Γιώργο Παπαστεφάνου. Εκείνος μου έγραψε στο facebook για το βιβλίο της, αλλά και για την ίδια, που έπρεπε οπωσδήποτε να τη συναντήσω για να μου έδινε μία συνέντευξη στο koutipandoras.gr, όπως και έγινε. Μα ήταν δυνατό να αρνηθώ μία συνέντευξη και κατ’ επέκταση μία γνωριμία με τη «Μητέρα» των συνεντεύξεων στην Ελλάδα; Της ίδιας μπορεί να μην της αρέσει ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός αυτός, αλλά τον χρησιμοποιώ, εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και πως να μη χαιρόμουν με την πρόταση του εξίσου αγαπητού Παπαστεφάνου; Είναι σαν να είσαι Έλληνας συνθέτης και να σου κλείνουν ραντεβού με τον Μίκη Θεοδωράκη!

Τη συνάντησα, λοιπόν, την Όλγα στο παλιό «Zonars» που έχει αλλάξει τώρα ονομασία. Θυμάμαι πως την ώρα που μιλούσαμε, μία γυναίκα δίπλα μας είχε στήσει αυτί. Ποιος ξέρει, θα εντυπωσιάστηκε από τα ονόματα που έπεφταν ένα – ένα στο τραπέζι: Βουγιουκλάκη, Παπανδρέου, Λαμπέτη, Χατζιδάκις, Χορν, Άκης Πάνου κλπ. Η Όλγα την κατάλαβε που είχε «κολλήσει» πάνω μας το βλέμμα της και ένιωσε αμήχανα. Βρήκε, όμως, τον τρόπο να τη φέρει κοντά μας. Ευτυχώς για λίγα λεπτά. Μετά εκείνη έφυγε, μάλλον ικανοποιημένη, κι εμείς συνεχίσαμε την κουβέντα μας. Ο τρόπος που λέω ήταν να της πάρει μια μικρή…συνέντευξη εκεί, επί τόπου! «Από που είστε;», «τι δουλειά κάνετε;» και άλλες συμβατικές ερωτήσεις, που γίνονταν όμως ολοένα και πιο αντισυμβατικές, αφού απευθύνονταν σ’ ένα ολότελα άγνωστο πρόσωπο!

Την Όλγα την ξανασυνάντησα στο σπίτι μου, πάνω από έναν κομπιούτερ, με κείμενα και σημειώσεις, με καφέδες και μακαρονάδες, αλλά και έξω, στα καφέ του κέντρου, όπου συνήθως οι συνευρέσεις μας διαρκούσαν – και διαρκούν – τουλάχιστον ένα δίωρο κάθε φορά. Μια γυναίκα πανέξυπνη, ιδιαίτερα αγχώδης, με ένα βλέμμα μόνιμα στραμμένο στη λεπτομέρεια της κοινωνίας και των ανθρώπων γύρω της. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που άκουσα για τη δική μου δουλειά, τις συνεντεύξεις μου, ήταν από εκείνη: «Αυτή τη συνέντευξη που πήρες από τον Γιώργο Μανιώτη» μου είπε, «εγώ δεν θα μπορούσα να του την κάνω τόσο καλά»!

Το βιβλίο της Όλγας Μπακομάρου είναι ένα διαμάντι της εγχώριας δημοσιογραφίας. Μια παρακαταθήκη πολιτισμού για τις επόμενες γενιές που τα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων της, των «Ωσεί Παρόντων», θα μοιάζουν…προϊστορικά, καθώς οι δεκαετίες θα φεύγουν και τα πρόσωπα σε τέχνη και πολιτική θα εναλλάσσονται – ανανεώνονται. Αξίζουν συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα στην ίδια για τα τόσα χρόνια σοβαρής και έντιμης δουλειάς, έπειτα στον συνάδελφο μας, Θανάση Λάλα, που με δική του παρότρυνση προχώρησε η έκδοση και, βέβαια, στις εκδόσεις Αρμός, που ανέλαβαν να μας κληροδοτήσουν αυτή τη «Βίβλο» των συνεντεύξεων.

Δυστυχώς, οι τρέχουσες υποχρεώσεις της Δευτέρας, δεν θα μου επιτρέψουν να παραστώ στην εκδήλωση στα Public Συντάγματος. Είναι η πρώτη της μεγάλη βιβλιοπαρουσίαση και συγκεντρώνει, όπως ήταν αναμενόμενο, τους καλύτερους ομιλητές. Είμαι σίγουρος, παρόλα αυτά, πως θα γίνουν κι άλλες παρουσιάσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη και σ’ άλλες πόλεις. Και πρέπει να γίνουν! Ζούμε, δυστυχώς, την εποχή που ο Νεοέλληνας δεν θα μπει εύκολα πια σ’ ένα βιβλιοπωλείο. Εύχομαι κάθε επιτυχία και έχουμε συνέχεια!

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, στις 9 το βραδάκι, στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος), θα μιλήσουν για το βιβλίο οι: Βασίλης Βασιλικός, Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Κιμούλης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Ξανθούλης, Μαρία Φαραντούρη.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…