Η οικονομική ισότητα καταφθάνει! Σε 202 χρόνια…

Γυναίκες όλου του κόσμου μη φοβάστε. Η οικονομική ισότητα είναι μόνο δυο αιώνες μακριά.

Ο φεμινισμός ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2017 και… η μπάλα πήρε λίγο και το 2018. Περισσότερες γυναίκες από ποτέ εκλέχθηκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Νοέμβριο, η Αιθιοπία εξέλεξε την πρώτη πρόεδρό της, το κίνημα #MeToo συνέχισε να φέρνει στο φως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλον τον κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις οδηγώντας στην απόλυση των ανδρών που έκαναν κατάχρηση της θέσης τους.

Ωστόσο, με αυτό το ρυθμό, θα πάρει 202 χρόνια στις γυναίκες όλου του κόσμου να βιώσουν την οικονομική ισότητα. Αυτό είναι μάλλον το πιο αποκαρδιωτικό από τα ευρήματα της έκθεσης Global Gender Gap, την οποία δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η έκθεση, η οποία κατατάσσει 149 χώρες βάσει της ισότητας των δύο φύλων σε αρκετά πεδία όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι ευκαιρίες και η πρόσβαση στην εργασία, αποκάλυψε πως συνολικά το χάσμα διαμορφώνεται στο 68% -πράγμα που σημαίνει πως τα αποτελέσματα των γυναικών αντιστοιχούν στο 68% εκείνων των ανδρών (αν οι άνδρες έχουν 100% πρόσβαση σε ένα πεδίο, οι γυναίκες έχουν 68% πρόσβαση στο ίδιο πεδίο).

Το πεδίο όπου η διαφορά εξακολουθεί να είναι τεράστια είναι η πολιτική: η πρόσβαση διαμορφώνεται για τις γυναίκες μόλις στο 22% σε σχέση με τους άνδρες. Το δεύτερο μεγαλύτερο χάσμα σημειώνεται στην οικονομική συμμετοχή και στις ευκαιρίες, όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν μόλις το 58% της πρόσβασης που έχουν οι άνδρες, τονίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σε άλλα πεδία, πάντως, τα πράγματα δείχνουν πιο ενθαρρυντικά: η ψαλίδα στην υγεία και στην εκπαίδευση έχει σχεδόν κλείσει, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστες χώρες όπου δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό γυναικών είναι αναλφάβητο.

Σε γενικές γραμμές, τα πιο μικρά χάσματα μεταξύ των δύο φύλων τα βλέπουμε στην Ισλανδία -η χώρα έχει «κλείσει» πάνω από 85% του χάσματος-, ενώ ακολουθεί η Νορβηγία. Το… top 10 των χωρών στην ισοτιμία των δύο φύλων περιλαμβάνει και εκπλήξεις, όπως η Νικαράγουα, η Ναμίμπια, η Ρουάντα και οι Φιλιππίνες.

Συνολικά, η δυτική Ευρώπη και η βόρεια Αμερική είναι οι πιο υποσχόμενες περιοχές, ενώ η βόρεια Αφρική υποφέρει από τη μεγαλύτερη ψαλίδα.

Σημειώνεται πως από το 2006, οπότε το WEF δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση Global Gender Gap, η διαφορά δεν είναι θεαματική. Ο κόσμος ήταν μόλις κατά 3,6% πιο ισότιμος το 2018 σε σύγκριση με 12 χρόνια πριν. Το χάσμα μειώθηκε μόλις κατά 0,03% φέτος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι περίμενε το Φόρουμ.

«Για να φτάσουμε να έχουμε ισότητα στα πάντα, βάσει των σημερινών τάσεων, το παγκόσμιο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να κλείσει σε 108 χρόνια. Πρόκειται για αύξηση κατά οκτώ χρόνια σε σχέση με την εκτίμηση που έγινε στην περσινή έκθεση, εξαιτίας της ακραία αργής προόδου που σημειώθηκε τη φετινή χρονιά», τονίζεται στο κείμενο.

Ακόμα χειρότερα, σε πολλές από τις κορυφαίες χώρες στην «κούρσα» προς την ισότητα η ψαλίδα άνοιξε σε σχέση με πέρυσι. Το χάσμα στην Ισλανδία, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017, ενώ στη Ρουάντα αυξήθηκε κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα.

Με τους ρυθμούς αυτούς, η δυτική Ευρώπη ίσως κλείσει το χάσμα σε 61 χρόνια και η νότια Ασία σε 70. Θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 165 χρόνια στη βόρεια Αμερική -πολύ μικρή διαφορά σε σύγκριση με την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό που ενδέχεται να δουν την ισότητα σε 171 χρόνια. Για να το δούμε αυτό σε όλο τον πλανήτη, θα πρέπει να περιμένουμε… μόνο δύο αιώνες.

Δίκη για την επίθεση κατά Μπουτάρη: Εννέα ένοχοι, μεταξύ τους και αστυνομικός – Αθώος ο Ψωμιάδης

Δίκη για την επίθεση κατά Μπουτάρη: Εννέα ένοχοι, μεταξύ τους και αστυνομικός – Αθώος ο Ψωμιάδης

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 6 έως 10 μηνών στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν ενώ…

Hellenic Healthcare Group: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ασημένια Διάκριση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον EcoVadis

Hellenic Healthcare Group: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ασημένια Διάκριση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον EcoVadis

Το σύστημα κατάταξης EcoVadis (CSR Rating) αφορά στην αξιολόγηση της ποιότητας των συστημάτων διαχείρισης της Εταιρικής Κοινωνικής…

Τροπολογία Κασιδιάρη: Την προσέγγιση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία Κασιδιάρη: Την προσέγγιση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπρότεινε την προσέγγιση των συνταγματολόγων Κοντιάδη και Αλιβιζάτου προκειμένου να βρεθεί η…

Συγκλονιστικές εικόνες στην Τουρκία: Διασώστες απεγκλωβίζουν τετράποδα από τα συντρίμμια (Εικόνες/ Βίντεο)

Συγκλονιστικές εικόνες στην Τουρκία: Διασώστες απεγκλωβίζουν τετράποδα από τα συντρίμμια (Εικόνες/ Βίντεο)

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων φαίνονται διασώστες να απεγκλωβίζουν σκυλάκια και…