Η οικονομική ισότητα καταφθάνει! Σε 202 χρόνια…

Γυναίκες όλου του κόσμου μη φοβάστε. Η οικονομική ισότητα είναι μόνο δυο αιώνες μακριά.

eu un women gender equality comic cartoon competition 2017

Ο φεμινισμός ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2017 και… η μπάλα πήρε λίγο και το 2018. Περισσότερες γυναίκες από ποτέ εκλέχθηκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Νοέμβριο, η Αιθιοπία εξέλεξε την πρώτη πρόεδρό της, το κίνημα #MeToo συνέχισε να φέρνει στο φως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλον τον κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις οδηγώντας στην απόλυση των ανδρών που έκαναν κατάχρηση της θέσης τους.

Ωστόσο, με αυτό το ρυθμό, θα πάρει 202 χρόνια στις γυναίκες όλου του κόσμου να βιώσουν την οικονομική ισότητα. Αυτό είναι μάλλον το πιο αποκαρδιωτικό από τα ευρήματα της έκθεσης Global Gender Gap, την οποία δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η έκθεση, η οποία κατατάσσει 149 χώρες βάσει της ισότητας των δύο φύλων σε αρκετά πεδία όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι ευκαιρίες και η πρόσβαση στην εργασία, αποκάλυψε πως συνολικά το χάσμα διαμορφώνεται στο 68% -πράγμα που σημαίνει πως τα αποτελέσματα των γυναικών αντιστοιχούν στο 68% εκείνων των ανδρών (αν οι άνδρες έχουν 100% πρόσβαση σε ένα πεδίο, οι γυναίκες έχουν 68% πρόσβαση στο ίδιο πεδίο).

Το πεδίο όπου η διαφορά εξακολουθεί να είναι τεράστια είναι η πολιτική: η πρόσβαση διαμορφώνεται για τις γυναίκες μόλις στο 22% σε σχέση με τους άνδρες. Το δεύτερο μεγαλύτερο χάσμα σημειώνεται στην οικονομική συμμετοχή και στις ευκαιρίες, όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν μόλις το 58% της πρόσβασης που έχουν οι άνδρες, τονίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σε άλλα πεδία, πάντως, τα πράγματα δείχνουν πιο ενθαρρυντικά: η ψαλίδα στην υγεία και στην εκπαίδευση έχει σχεδόν κλείσει, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστες χώρες όπου δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό γυναικών είναι αναλφάβητο.

Σε γενικές γραμμές, τα πιο μικρά χάσματα μεταξύ των δύο φύλων τα βλέπουμε στην Ισλανδία -η χώρα έχει «κλείσει» πάνω από 85% του χάσματος-, ενώ ακολουθεί η Νορβηγία. Το… top 10 των χωρών στην ισοτιμία των δύο φύλων περιλαμβάνει και εκπλήξεις, όπως η Νικαράγουα, η Ναμίμπια, η Ρουάντα και οι Φιλιππίνες.

Συνολικά, η δυτική Ευρώπη και η βόρεια Αμερική είναι οι πιο υποσχόμενες περιοχές, ενώ η βόρεια Αφρική υποφέρει από τη μεγαλύτερη ψαλίδα.

Σημειώνεται πως από το 2006, οπότε το WEF δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση Global Gender Gap, η διαφορά δεν είναι θεαματική. Ο κόσμος ήταν μόλις κατά 3,6% πιο ισότιμος το 2018 σε σύγκριση με 12 χρόνια πριν. Το χάσμα μειώθηκε μόλις κατά 0,03% φέτος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι περίμενε το Φόρουμ.

«Για να φτάσουμε να έχουμε ισότητα στα πάντα, βάσει των σημερινών τάσεων, το παγκόσμιο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να κλείσει σε 108 χρόνια. Πρόκειται για αύξηση κατά οκτώ χρόνια σε σχέση με την εκτίμηση που έγινε στην περσινή έκθεση, εξαιτίας της ακραία αργής προόδου που σημειώθηκε τη φετινή χρονιά», τονίζεται στο κείμενο.

Ακόμα χειρότερα, σε πολλές από τις κορυφαίες χώρες στην «κούρσα» προς την ισότητα η ψαλίδα άνοιξε σε σχέση με πέρυσι. Το χάσμα στην Ισλανδία, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017, ενώ στη Ρουάντα αυξήθηκε κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα.

Με τους ρυθμούς αυτούς, η δυτική Ευρώπη ίσως κλείσει το χάσμα σε 61 χρόνια και η νότια Ασία σε 70. Θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 165 χρόνια στη βόρεια Αμερική -πολύ μικρή διαφορά σε σύγκριση με την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό που ενδέχεται να δουν την ισότητα σε 171 χρόνια. Για να το δούμε αυτό σε όλο τον πλανήτη, θα πρέπει να περιμένουμε… μόνο δύο αιώνες.

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…