NewsRoom
21/07/2021, 21:51

Η Οικονομική Εισαγγελία είναι αρμόδια για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων

Την απόφαση ότι αρμοδιότητα να αποφασίσει για την διατήρηση ή όχι της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis έχει η νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη έλαβε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών)

NewsRoom 21/07/2021 | 21:51

Η νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη, είναι αρμόδια να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis δηλαδή, με άρση ή μη της προστασίας τους, αποφάνθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) που συνεδρίασε σήμερα.

Συγκεκριμένα πρόσφατα είχε ανακύψει διαφωνία μεταξύ της τότε εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στο τέλος περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας και της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζόπούλου, που χειρίζονταν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα τυχόν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της μεγάλης δικογραφίας, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση που (για άλλη μια φορά) η χώρα μας δείχνει να αδυνατεί να τους περιβάλλει με την ανάλογη προστασία.

Το χρονικό της διαφωνίας

Όλα ξεκίνησαν όταν η ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους δύο μάρτυρες να καταθέσουν με τις κωδικές τους ονομασίες κάνοντας μάλιστα δεκτό το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» να καταθέσει ηλεκτρονικά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Από πλευράς της η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στον Άρειο Πάγο με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε την μαρτυρία της.

Παρενέβη ωστόσο η εισαγγελέας κ.Θεοδώρου που είχε την άποψη ότι οι μάρτυρες σε αυτήν την διαδικασία… χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου και θα έπρεπε να προσέλθουν με φυσική παρουσία και να δώσουν τις καταθέσεις τους στο γραφείο της ανακρίτριας με τα πραγματικά τους στοιχεία!

Μάλιστα ως επιχείρημα η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες – που έχουν περάσει δια πυρρός και σιδήρου καθώς, πέραν των απειλών που έχουν δεχθεί από εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν και μηνυθεί – κατά την έρευνα που διενεργούσαν για την υπόθεση της Novartis στον Άρειο Πάγο οι Αντεισαγγελείς Α.Π. κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης είχαν καταθέσει, στο γραφείο τους, με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Από την πλευρά της, η ανακρίτρια έχει την άποψη ότι οι δύο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην υπόθεση που ερευνάται λόγω συνάφειας.

Η διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγήθηκε στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε σήμερα.

«Να σταματήσουν οι παράνομες μεθοδεύσεις»


«Επιτέλους θα σταματήσουν κάποιοι τις παράνομες μεθοδεύσεις τους και θα ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι με το σκάνδαλο της Novartis, ή θα συνεχίσουν να επιθυμούν την συγκάλυψη αυτού του τεράστιου σκανδάλου και την αποστέρηση του ελληνικού δημοσίου από την είσπραξη αποζημίωσης για την ζημιά που προκάλεσαν τα στελέχη της εταιρείας σε βάρος του δημοσίου;» διερωτούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αναλυτικά η δήλωση που έκαναν ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα:

Και η νέα μεθόδευση κάποιων κυβερνητικών κύκλων για παραβίαση του νόμου σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες στη υπόθεση Novartis, έπεσε στο κενό.

Το Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα για να αποφασίσει επί της διαφωνίας της αποχωρισάσης Αντισιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Θεοδώρου και της Ανακρίτριας που διεξάγει την ανάκριση για την υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, για την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έκρινε τον εαυτό του αναρμόδιο και παρέπεμψε το ζήτημα αυτό στον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Επιτέλους θα σταματήσουν κάποιοι τις παράνομες μεθοδεύσεις τους και θα ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι με το σκάνδαλο της Novartis, ή θα συνεχίσουν να επιθυμούν την συγκάλυψη αυτού του τεράστιου σκανδάλου και την αποστέρηση του ελληνικού δημοσίου από την είσπραξη αποζημίωσης για την ζημιά που προκάλεσαν τα στελέχη της εταιρείας σε βάρος του δημοσίου;

Θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης με τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη και αφορούν τέως κυβερνητικά στελέχη;

Ερώτημα: θα δηλώσουν παράσταση για στήριξη κατηγορίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου και σε βάρος των στελεχών της Novartis και των τέως κυβερνητικών τους στελεχών των οποίων υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης;