Η ΝΥΤ εκθέτουν τον Τραμπ για την απόφαση της επίθεσης στον Σολεϊμανί

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έμειναν άφωνοι όταν ο Τραμπ αποφάσισε να στοχεύσει εναντίον του Στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί, κατά την διάρκεια της επίθεσης με drone στη Βαγδάτη, τα ξημερώματα της Παρασκευής  

trump

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε ξαφνικά στην πιο ριζοσπαστική από τις επιλογές για την αντιμετώπιση του Ιράν, παρά την ανησυχία των προβληματισμένων συνεργατών του, τόσο ως προς τη νομιμότητα της ενέργειας, όσο και ως προς τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έμειναν άφωνοι όταν ο Τραμπ αποφάσισε να στοχεύσει εναντίον του Στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί, κατά την διάρκεια της επίθεσης με drone στη Βαγδάτη, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ηταν μία έκπληξη από έναν πρόεδρο, ο οποίος συχνά εξέφραζε την επιθυμία του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής και να μην εμπλέξει την χώρα του σε έναν πιθανό πόλεμο στην περιοχή. Σύμφωνα με το Associated Press, ο πρόεδρος υποστήριξε την πιo ακραία επιλογή, παρά τους φόβους κάποιων εκ των συνεργατών του για τη νομιμότητά της και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις περί ”άμεσων ενεργειών” από την πλευρά του Ιράν.

Ο φόνος του Σολεϊμανί ήταν ανάμεσα στις εναλλακτικές που παρουσιάστηκαν στον Τραμπ, ενώπιον πληροφοριών – που δεν θεωρήθηκαν αξιόπιστες από κάποιους αξιωματούχους – περί επικείμενων επιθέσεων του Ιράν σε αμερικανικές πρεσβείες και εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, την Συρία και τον Λίβανο.

Οι συνεργάτες του, ωστόσο, δεν περίμεναν ότι ο Τραμπ θα διάλεγε αυτή την εναλλακτική, την οποία, σύμφωνα με τους NYT, είχε απορρίψει πριν από μία βδομάδα. Η γνώμη του άλλαξε το βράδυ της Πέμπτης, όταν παρακολούθησε ταραγμένος τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δικτύων για τις επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από το Ιράν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, οι πληροφορίες γύρω από τις επιθέσεις ήταν αδύναμες και φαινόταν ότι ο Σολεϊμανί δεν είχε αναμιχθεί σε τίποτα περισσότερο ”από τα συνήθη”. Οποιαδήποτε μεγάλη επιχείριση θα χρειαζόταν την έγκριση του ανώτατου ηγέτη του Ιραν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η οποία δεν είχε δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πένς, επέμεναν ότι οι επιθέσεις ”επικείντο”. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης με drone την Παρασκευή, ”για να σταματήσει ένας πόλεμος” και όχι ”για να αρχίσει”.

Παρ′ όλα αυτά, η έναρξη του πολέμου μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που πέτυχε η αμερικανική επίθεση. 

Είναι σαν να χτυπάς μια σφηκοφωλιά με μπαστούνι του μπέιζμπολ” δήλωσε στην Washington Post ο Ρόμπερτ Μπάερ, πρώην αξιωματούχος της CIA  στη Μ. Ανατολή. ”Δεν το κάνεις, εκτός κι αν είσαι έτοιμος να κάνεις πόλεμο με τις σφήκες…”

 

 

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…