Η "Νύχτα των Κρυστάλλων": 76 χρόνια μετά...

10ης Νοεμβρίου του 1938

cover
NewsRoom 08/11/2014 | 16:25

Ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου του 1938 σε όλη τη ναζιστική Γερμανία τα «Τάγματα Εφόδου» των Ες-Ες επιδόθηκαν σε ένα από τα χειρότερα πογκρόμ κατά των Εβραίων της Ευρώπης. Καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.

νύχτα των κρυστάλλων

Η νύχτα εκείνη έγινε γνωστή ως Kristallnacht ή "Νύχτα των Κρυστάλλων". Τα σπασμένα γυαλιά από τις βιτρίνες των καταστημάτων έμοιαζαν με κρύσταλλα πεσμένα στο έδαφος. Το πογκρόμ πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν μήνα προτού ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ονομάστηκε έτσι, επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, καταστρέφοντας τις περιουσίες τους.

νύχτα των κρυστάλλων

Η νύχτα εκείνη αποτέλεσε την απαρχή των συστηματικών ενεργειών εξολόθρευσης των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη. H εποχή αυτή έμεινε γνωστή ως «Ολοκαύτωμα».